Novak Đoković je ubranil naslov v Dohi in napovedal novo odlično sezono. Foto: Reuters
Novak Đoković je ubranil naslov v Dohi in napovedal novo odlično sezono. Foto: Reuters
Novak Đoković
Đoković si je pošteno oddahnil po napetem obračunu. Foto: Reuters
Andy Murray
Murray je serviral osem asov, a njegov niz 28 dvobojev brez poraza je končan. Foto: EPA
Novak Đoković
"Nole" bo glavni kandidat za zmago na Odprtem prvenstvu Avstralije, ki se začenja 16. januarja v Melbournu. Foto: EPA
Richard Gasquet in Kristina Mladenovic
Richard Gasquet in Kristina Mladenovic sta v odločilnem obračunu mešanih dvojic osvojila Hopmanov pokal. Foto: EPA
Đoković končal zmagovito serijo Murrayja

To je bil že 36. medsebojni obračun najboljših igralcev sveta, Srb se je veselil 25. zmage. Murray je do tega poraza od septembra lani dobil kar 28 zaporednih obračunov na turnirjih ATP.
Za "Noleta" je to 67. turnirska zmaga in druga v Dohi, z njo je Murrayju preprečil, da bi izenačil dosežek Rogerja Federerja, ki je turnir v Katarju osvojil trikrat. Najboljši je bil v letih 2008 in 2009, leto prej pa je izgubil finale proti Hrvatu Ivanu Ljubičiću.

Odličen začetek Srba
V prvem nizu sta oba zelo dobro servirala, edini brejk pa je Đokoviću uspel v osmi igri. V deveti igri je nato brez izgubljene točke potrdil zmago v uvodnem nizu.

Murray v drugem nizu rešil tri zaključne žoge
Tudi v drugem nizu je bil Srb boljši pri dolgih izmenjavah z osnovne črte. V sedmi igri je Murray izgubil servis in zdelo se je, da se bo težko rešil. Đoković je pri vodstvu s 5:4 serviral za zmago, Škot pa je rešil tri zaključne žoge za zmago. Uspelo mu je izenačiti na 5:5 in dobil je silovit zalet.

V enajsti igri je pri izidu 30/30 Đoković žogo poslal v avt, nato pa razbil lopar in prejel drugi opomin glavnega sodnika, s tem pa je izgubil tudi točko in Murray je povedel s 6:5. "Noletu" se ni uspelo zbrati in v 12. igri je znova oddal začetni udarec, s tem pa je izgubil tudi drugi niz.

Đoković zbran v ključnih trenutkih
Odločilni trenutki dvoboja so se zgodili sredi tretjega niza, ko je imel Murray pri vodstvu 3:2 dve žogi za odvzem servisa, a se je Đoković izvlekel iz težav, nato pa v naslednji igri odvzel servis Škotu in prednost zadržal do konca. Dvoboj je trajal dve uri in 55 minut. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 102:92 v korist Srba.
Đoković navijačem v domovini priskrbel darilo za pravoslavni praznik
"Misli so se mi vrnile v polfinale. Ustrašil sem se, da se bodo reči ekspresno obrnile in da bom tokrat jaz izpustil zmago iz rok. A k sreči se mi je v tretjem nizu uspelo vrniti, čeprav še zdaleč ni bilo lahko. Andy je bil ves čas blizu, proti njemu ne smeš niti za trenutek pomisliti, da si že zmagal. Definitivno je to najboljši mogoči začetek nove sezone, upam, da sem navijačem v domovini priskrbel tudi darilo za pravoslavni praznik," je pojasnil Đoković.

Srb je velik korak k ubranitvi naslova (lani je v finalu premagal Rafaela Nadala) naredil že v polfinalu, ko je v dvoboju s Špancem Fernandom Verdascom v podaljšani igri drugega niza pri vodstvu Španca s 6:2 ubranil pet zaključnih žog, nato je sledil preobrat.

Davisova v Aucklandu do prvega naslova
Lauren Davis si je na turnirju v Aucklandu priigrala prvi naslov na turnirjih serije WTA v karieri. V finalu na Novi Zelandiji je s 6:3 in 6:1 premagala 19-letno hrvaško igralko Ano Konjuh, ki je edini naslov doslej osvojila lani v Nottinghamu.

Dvoboj, ki je trajal 71 minut, je bil izenačen le v uvodnem nizu do izida 2:2, nato pa je 23-letna Američanka štiri leta mlajšo igralko iz Dubrovnika nadigrala in ji do konca dopustila osvojiti le še dve od 12 iger.
Pliškova v odlični formi pred Melbournom
Karolina Pliškova je zmagovalka turnirja v Brisbanu. V finalu je po dobri uri s 6:0 in 6:3 premagala Francozinjo Alize Cornet in potrdila dobro formo pred prvim grand slamom sezone v Melbournu, ki se začne 16. januarja. Za tretje postavljeno Čehinjo je to že sedma turnirska zmaga v karieri.

Francija drugič zmagovalka Hopmanovega pokala
Richard Gasquet in Kristina Mladenovic sta zmagovalca Hopmanovega pokala v Perthu. V finalu sta Francoza z 2:1 premagala ameriška tekmeca Jacka Socka in Coco Vanderweghe in poskrbela za drugo francosko zmago na tem turnirju, ki ga je letos obiskalo več kot 100.000 gledalcev.

Francijo, ki je v Perthu pred tem slavila leta 2014, je v vodstvo popeljal Gasquet, ki je s 6:3, 5:7 in 7:6 premagal Socka. Američan je imel tudi že zaključno žogo, ki pa je ni izkoristil. Vanderweghejeva je nato izid za šestkratne zmagovalce Hopmanovega pokala izenačila, ko je Mladenovicevo ugnala s 6:4 in 7:5, odločilno zmago pa sta v obračunu mešanih dvojic dosegla Francoza, ki sta slavila s 4:1 in 4:3.

DOHA
(1.334.270 am. dolarjev, trda podlaga)

Finale:
ĐOKOVIĆ (SRB/2) - MURRAY (VB/1)
6:3, 5:7, 6:4



ČENAJ, polfinale
(505.730 am. dolarjev, trda podlaga)

MEDVEDEV (RUS) - SELA (IZR)
4:6, 7:6, 6:2

BAUTISTA AGUT (ŠPA/2) - PAIRE (FRA/5)
6:3, 6:3


BRISBANE, polfinale
(495.630 am. dolarjev, trda podlaga)

DIMITROV (BLG/7) - RAONIĆ (KAN/1)
7:6, 6:2

NIŠIKORI (JAP/3) - WAWRINKA (ŠVI/2)
7:6, 6:3


BRISBANE (Ž), finale
(1.000.000 am. dolarjev, trda podlaga)

PLIŠKOVA (ČEŠ/3) - CORNET (FRA)
6:0, 6:3


AUCKLAND (Ž), finale
(250.000 am. dolarjev, trda podlaga)

DAVIS (ZDA) - KONJUH (HRV/8)
6:3, 6:1


Hopmanov pokal, finale:
FRANCIJA - ZDA 2:1

Gasquet - Sock 6:3, 5:7, 7:6

Mladenovic - Vandeweghe 4:6, 5:7

Gasquet/Mladenovic - Sock/Vandeweghe 4:1, 4:3

Đoković končal zmagovito serijo Murrayja