Za Novakom Đokovićem je sijajna sezona. Med drugim je postal tudi prvi igralec s štirimi osvojenimi turnirji v Parizu. Foto: Reuters
Za Novakom Đokovićem je sijajna sezona. Med drugim je postal tudi prvi igralec s štirimi osvojenimi turnirji v Parizu. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray je v finalu storil odločno preveč nevsiljenih napak. Foto: Reuters
Venus Williams
Venus Williams je osvojila 48. turnir v karieri. Foto: EPA

Đoković je pet turnirjev dobil že leta 2011, to pa je v enem letu uspelo le še Rodu Laverju (1970), Jimmyju Connorsu (1976) in Rafaelu Nadalu (2013).

To je bil 30. obračun med vrstnikoma, veliko več uspeha ima Srb, ki v zmagah vodi z 21:9, glavnino prednosti si je nabral v zadnjih dveh sezonah, ko je v enajstih obračunih izgubil le enkrat.

"Nole" v prvem nizu premočen
Murray je dvoboj odprl z dobljeno igro na svoj začetni udarec, nato pa je Đoković dobil osem točk zapored in povedel z 2:1. V tretji igri je z agresivno igro z osnovne črte strl Škota, priigral si je tri priložnosti za brejk, izkoristil je že prvo, potem ko je Murray žogico odbil v mrežo. V naslednji igri je brejk tudi potrdil (3:1). Zelo pestro je bilo v 5. igri, v kateri so gledalci videli pet izenačenj, tri Đokovičeve priložnosti za brejk, a je Murray vse napade uspel odbiti in po 11 minutah ter 29 sekundah znižati zaostanek na 3:2. Vseeno Škot, ki je storil odločno preveč napak (v prvem nizu 19, "Nole" 8), ni našel pravega recepta za razigranega Srba. Ta je dobil vse igre do konca in prepričljivo zmagal v prvem nizu s 6:2.

Nevsiljene napake pokopale Murrayja
V drugem nizu se je ponovila zgodba iz prvega, "Nole" je v 3. igri nasprotniku odvzel začetni udarec, a je Murrayju uspel re-break, potem ko si je priložnost za odvzem servisa priigral po dolgi izmenjavi, delo pa zaključil s fantastično spuščeno žogico. Đoković se ni dal, vseskozi je 'grizel', v 7. igri mu je nato znova uspelo streti nasprotnika na njegov servis, Murray je z osnovne črte še vedno nizal napako za napako. Po uri in 25 minutah igre je bil prvi igralec sveta le še igro oddaljen od zmage v Parizu (5:3). Murray se je v naslednji igri izvlekel, v odločilni nanizal še tri nevsiljene napake in dvoboj izgubil. Škot je storil kar 34 nevsiljenih napak, 20 več od zmagovalca turnirja.

Zadnji turnir Venus Williams
Končala se je tudi ženska sezona, zadnji turnir Elite Trophy, ki je potekal v Žuhaju na Kitajskem, je dobila Venus Williams, ki je v finalu premagala Čehinja Karolino Pliškovo s 7:5 in 7:6.

Pariz (M), finale:
(2.830.295 evrov, trda podlaga)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - MURRAY (VB/2)
6:2, 6:4
Polfinale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - WAWRINKA (ŠVI/4)
6:3, 3:6, 6:0

MURRAY (VB/2) - FERRER (ŠPA/8)
6:4, 6:3

Đoković do zgodovinske zmage v Parizu
Đoković do zgodovinske zmage v Parizu