Roger Federer se je razveselil največje zmage v letošnjem letu. V finalu turnirja za grand slam bo zaigral prvič po lanskem januarju, ko je slavil v Melbournu. Foto: EPA
Roger Federer se je razveselil največje zmage v letošnjem letu. V finalu turnirja za grand slam bo zaigral prvič po lanskem januarju, ko je slavil v Melbournu. Foto: EPA
Novak Djoković in Roger Federer
Novak Djoković ni bil preveč razočaran, že na travnati podlagi bo imel veliko priložnost, da postane številka ena na svetu, saj bo Nadal branil ogromno točk. Foto: EPA
Novak Djoković
V drugem nizu je bil "Nole" jezen, prav nič mu ni šlo po načrtih. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal se je šestič v zadnjih sedmih letih prebil v finale Roland Garrosa. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray se je v prvem pariškem polfinalu dobro upiral, a ni v odločilnih trenutkih ni bil dovolj zbran. Foto: EPA
Federer ustavil Djokovićev niz
Nadal šestič v pariškem finalu

24-letni Srb je bil blizu uresničitve otroških sanj (VIDEO), saj bi z zmago postal številka ena svetovnega tenisa. V nadaljevanju sezone ima še vedno velike možnosti, da se povzpne na vrh, saj bo Rafael Nadal branil veliko točk. Njegov niz zmag v letu 2011 se je končal pri 41, "Noletu" ni uspelo izenačiti rekorda Johna McEnroeja, ki je leta 1984 dobil prvih 42 dvobojev. Zaradi utrujenosti je odpovedal nastop na travantem turnirju v Queen's Clubu, ki se začne v ponedeljek.
Švicar se je petič prebil v pariški finale, kjer ga čaka stari znanec Nadal. Španec je s 6:4, 7:5 in 6:4 izločil Andyja Murrayja in si priigral najlepše darilo za 25. rojstni dan. "Rafa" je trn v peti Rogerja na igrišču Philippa Chartrierja, leta 2005 je dobil polfinalni obračun, nato pa še tri finale.

Federer v prvem nizu rešil dve zaključni žogi
Težko pričakovani obračun na igrišču Philippa Chatrierja je Federer začel z brejkom v uvodni igri, a že v naslednji igri mu je Djoković takoj odgovoril. Tretja igra je trajala kar 13 minut, "Nole" je rešil štiri priložnosti za brejk. V šesti igri mu je uspel odvzem servisa in povedel je s 4:2, odlično je vračal servise Švicarja. V sedmi igri je Roger ujel priključek, Djoković je na svoj servis osvojil le točko. V deseti igri je imel Srb dve priložnosti za prvi niz, 16-kratni zmagoavlec turnirjev za grand slam pa jih je rešil v velikem slogu s štirimi zaporednimi točkami. Odločala je podljašana igra, Federer je ob menjavi strani vodil s 4:2, "Nole" je nato nanizal tri točke zapored, a je švicarski as zadržal oba servis, nato pa je Djoković poslal žogo v mrežo in izgubil niz po uri in desetih minutah izjemnega boja.

"Nole" slabo serviral v drugem nizu
V drugem nizu je Federer rešil brejk žogo v prvi igri, nato pa v četrti igri odvzel servis Srbu v tretjem poskusu. V šesti igri je imel Roger pet priložnosti za vodstvo s 5:1, a žilavi "Nole" se je rešil in držal priključek. Servis Djokoviću nikakor ni stekel, v osmi igri je rešil štiri zaključne žoge za drugi niz. V naslednji igri si je celo priigral žogo za vrnitev in znižanje na 4:5, a jo je "Fedex" rešil z asom in nato zaključil drugi niz, ki je trajal 45 minut.

Roger malce popustil
V tretjem nizu je Djoković začel precej bolj odločno. V drugi igri je izkoristil drugo priložnost za brejk in hitro povedel s 3:0. Federer ni našel prave igre, naredil je deset neizsiljenih napak, v tretjem nizu si ni priigral niti ene priložnosti za brejk. Srb je ob podpori številnih navijačev ujel priključek, tretji niz je bil njegov po 37 minutah.

Djokoviću ni uspelo prestaviti odločitve na soboto
V četrtem nizu je Djoković v napeti deveti igri izkoristil drugo priložnost za brejk. Povedel je s 5:4 in serviral za izenačenje na 2:2 v nizih, kar bi pomenilo, da bi se dvoboj zaradi teme nadaljeval v soboto. Švicar je po fenomenalni bekhendparaleli povedel z 0/40 in nato izkoristil tretjo brejkpriložnost (5:5). V enajsti igri je Roger z dvema odličnima servisoma rešil dve priložnosti Srba za odvzem začetnega udarca. Odločala je podaljšana igra, ob menjavi strani je bilo 3:3, nato pa je "Nole" poslal forhend v mrežo. Federer je z asom povedel s 5:3 in si nato priigral tri zaključne žoge. Tretjo je izkoristil na veličasten način - z asom po sredini igrišča.

Eden največjih dvobojev v karieri "Fedexa"
"To je zagotovo eden največjih dvobojev v moji karieri, ki je minil v zares izjemnem vzdušju," je zbrano množico na osrednjem igrišču nagovoril 29-letni Švicar, ki je serviral 18 asov in naredil 46 neizsiljenih napak. Dvoboj je trajal tri ure in 39 minut, v osvojenih točkah je bilo 162:147.

Prva zmaga Federerja po treh porazih
Federer je "Noletu" pred petkovim obračunom letos odvzel le en niz. V polfinalu Odprtega prvenstva Avstralije je bilo 7:6, 7:5 in 6:4, v finalu Dubaja 6:3 in 6:3, v polfinalu Indian Wellsa pa 6:3, 3:6, 6:2. V medsebojnih obračunih vodi Švicar s 14:9.

Odličen začetek Nadala
V uvodnem nizu prvega polfinala je Nadal hitro povedel s 5:2, nanizal je štiri igre zapored po zaostanku z 0:1, a Škot se ni dal. Znižal je na 5:4 in imel v deseti igri štiri brejkpriložnosti, "Rafa" je je rešil in izkoristil prvo zaključno žogo za niz po 62 minutah.

V drugem nizu sta igralca zadržala servis v uvodnih štirih igrah, nato pa oba po dvakrat izgubila začetni udarec (4:4). Murray je v enajsti igri vodil že s 40/15, nato pa naredil dve neizsiljeni napaki in "Rafa" je izkoristil tretjo brejkpriložnost z močnim forhendom. V naslednji igri je brez izgubljene igre povedel z 2:0, drugi niz je trajal uro in 13 minut.

Murray zapravil šest brejk priložnosti
V tretjem nizu je Murray izgubil servis že v prvi igri. V četrti igri je Nadal rešil dve priložnosti za brejk, v osmi igri pa še naslednje štiri. "Rafa" je bil v odločilnih trenutkih sijajen, v deseti igri je brez izgubljene igre zmagal po treh urah in 17 minutah. V osvojenih točkah je bilo 121:102. Nadal, ki v medsebojnih dvobojih zdaj vodi z 11:4, je zadel 34 "winnerjev" in naredil 31 neizsiljenih napak. Murray je poklonil 40 točk, serviral je pet asov in naredil štiri dvojne napake.

V nedeljo bo lovil rekord Borga
"Zelo sem vesel, saj ni bilo lahko. Andy je igral zelo dobro, veter je bil precej močan. Mislim, da ni prav nobena prednost, da sem se kot prvi uvrstil v finale. Zame je najpomembneje, da sem se znova uvrstil v finale," je dejal Nadal, ki bo v nedeljo naskakoval šesto lovoriko na pariškem pesku, kar bi pomenilo, da bi izenačil rekord Björna Borga.

Polfinale:
NADAL (ŠPA/1) - MURRAY (VB/4)
6:4, 7:5, 6:4

FEDERER (ŠVI/3) - DJOKOVIĆ (SRB/2)
7:6 (5), 6:3, 3:6, 7:6 (5)

Ženske dvojice, finale:
HLAVACKOVA/HRADECKA (ČEŠ) - MIRZA/VESNINA (IND/RUS/7)
6:4, 6:3

Federer ustavil Djokovićev niz
Nadal šestič v pariškem finalu