Andy Murray je lani v finalu težko zadrževal solze po porazu proti Rogerju Federerju. Foto: EPA
Andy Murray je lani v finalu težko zadrževal solze po porazu proti Rogerju Federerju. Foto: EPA
Andy Murray
Mesec dni po grenkem porazu v finalu Wimbledona je Murray gladko odpravil Federerja v olimpijskem finalu. Foto: Reuters
Novak Đoković in Andy Murray
V New Yorku je dočakal veliki trenutek - prvič je osvojil turnir za grand slam. Foto: Reuters

Lani je Škot v finalu izgubil proti Rogerju Federerju v štirih nizih, nato pa je Švicarja gladko odpravil v finalu olimpijskih iger na osrednjem igrišču. Po zmagi v Queensu prejšnjo nedeljo je Murray pripravljen za naskok na tako želeno lovoriko. Vstopnice za moški finale se na črnem trgu prodajajo kar za 13.000 britanskih funtov.

Tudi Lendl si želi uresničiti skrite sanje
Ivan Lendl
je bil v osemdesetih letih najboljši igralec na svetu, a nikakor mu ni uspelo zmagati na sveti travi, zaustavil ga je najstnik Boris Becker leta 1986 in Avstralec Pat Cash leto zatem. Murray je pod vodstvom Lendla izjemno napredoval, vrhunec je bila zmaga nad Novakom Đokovićem na lanskem finalu OP ZDA v New Yorku v petih nizih.

Njegova igra je zelo primerna za travnato podlago
Murray morda nima tako močnega servisa kot sta ga imela Pete Sampras in Boris Becker, a njegova igra je moderna za igro na travi. Njegovi rezani udarci so učinkoviti, zelo dobro se znajde z žogami, ki se ne odbijajo visoko. Ima dovolj močan servis, odlično vrača začetne udarce, tudi igro na mreži je zelo izboljšal.

Ne čuti velikega pritiska
V Queensu je dokazal, da stopnjuje formo iz kroga v krog. V polfinalu je odlično igral proti Jo-Wilfriedu Tsongaju, v finalu pa je v zadnjem nizu blestel proti Marinu Čiliću. Na začetku kariere je Murray hitro klonil pod velikim pritiskom, v zadnjem letu pa zna v težkih trenutkih iztisniti največ iz sebe.

"Prav nič ni letos drugače, kot je bilo v prejšnjih letih. Vsako leto je pritisk, to je zelo intenzivnih 14 dni. Zelo rad igram na teh igriščih. Upam, da v naslednjih dveh tednih ne bomo imeli tradicionalno britanskega vremena," je poudaril Murray, ki bi si znova želel sodelovati na novinarski konferenci z Alexom Fergusonom in Seanom Conneryjem. Po zmagi na OP ZDA je zares užival v družbi dveh slavnih Škotov.

Podpora s tribun bo velika
Izpustil je Roland Garros zaradi poškodbe hrbta. Še vedno vsak dan hodi na vaje za rehabilitacijo. Vsi njegovi dosežki v zadnjem letu so zelo vplivali na njegovo priljubljenost. Tim Henman je bil izjemno priljubljen, a se mu ni nikoli uspelo prebiti v finale, še najbližje je bil leta 2001, ko ga je v epskem polfinalnem obračunu izločil Goran Ivanišević.

Lani je Murray po finalnem porazu na osrednjem igrišču točil solze in ganil številne Britance, ki so dobesedno ponoreli ob njegovem olimpijskem zlatu. Po nogometno so proslavili njegov uspeh, nato pa je sledila še zmaga v New Yorku. Tudi v Melbournu se je prebil do finala, kjer ga je ugnal Đoković, ki je po mnenju strokovnjakov glavni favorit tudi na Church Roadu.

Veliko bo povedal že petkov žreb
Žreb glavnega dela turnirja bo v petek ob 11.00. Murray bo drugi nosilec in zelo zanimivo bo videti, kdo bo padel v spodnji del tabele. Če bo imel srečo, bi se lahko srečal z Davidom Ferrerjem v polfinalu. Prvi štirje nosilci bi se radi izognili Rafaelu Nadalu, ki je lani v Wimbledonu senzacionalno izgubil proti Lukasu Rosolu v 2. krogu, nato pa do februarja ni več igral, zato je šele peti nosilec, a v letošnji sezoni je dobil kar 43 izmed 45 obračunov.