Belinda Bencic je leta 2013 osvojila mladinska turnirja v Roland Garrosu in Wimbledonu. Foto: Reuters
Belinda Bencic je leta 2013 osvojila mladinska turnirja v Roland Garrosu in Wimbledonu. Foto: Reuters
Denis Istomin
Denis Istomin je malce presenetljivo zmagal v Nottinghamu. Foto: Reuters

Četrti nosilki sta blesteli že v polfinalu, ko sta s 7:5 in 6:4 odpravili Martino Hingis in Sanio Mirzo. Švicarka in Indijka sta na drugem mestu letvice dvojic.

Finalni obračun je trajal uro in 35 minut. Čanova in Džengova sta v prvem nizu pri vodstvu s 5:4 in 40/0 imeli tri zaključne žoge, a jih nista unovčili. V podaljšani igri sta Kata in Garcia po zaostanku z 2:5 nanizali kar pet točk zapored. V drugem nizu sta Tajvanka in Kitajka kar trikrat izgubili servis.

"Zelo sem vesela zmage. V težkih vetrovnih razmerah, značilnih za Eastbourne, sta nasprotnici bolje začeli in pri 5:4 servirali za zmago v prvem nizu. S Caroline nama je uspelo izenačiti, tako da je o uvodnem nizu odločala podaljšana igra. Tudi v njej sta Čan/Dženg že vodili s 5:2, a se nisva predali in v ključnih trenutkih odigrali zelo zbrano, dvignili raven igre, nanizali pet točk zapored in povedli z 1:0 v nizih. V drugem nizu sva zadržali visoko raven igre in jo suvereno tudi dobili. Eastbourne je prizorišče, kjer se res super počutim," je dejala Velenjčanka, ki jo zdaj čaka sveta trava v Wimbledonu.

"V Wimbledon odhajava z dobro popotnico, ne le zaradi osvojenega turnirja in dveh res pomembnih zmag proti močnima paroma, ampak tudi zaradi dobre zaloge igranja na travi, kar je za travnato podlago zelo pomembno. Kljub temu pa ostajava previdni in na realnih tleh. Borili se bova iz kroga v krog," je še dejala Srebotnikova.

Najstnica Benciceva po poteh slovite rojakinje Hingisove
18-letna Belinda Bencic je z izjemno predstavo osvojila prvi turnir WTA v karieri. V finalu turnirja serije Premier v Eastbournu je s 6:4, 4:6 in 6:0 odpravila Agnieszko Radwansko.

Več kot 8.000 gledalcev se je zbralo v Devonshire Parku na finalnem obračunu pripravljalnega turnirja za Wimbledon, ki se začenja v ponedeljek. Benciceva je postala druga najmlajša zmagovalka na turnirjih serije Premier v zgodovini, le Caroline Wozniacki leta 2008 v New Havnu je bila mlajša.

V prvem nizu je Švicarka v sedmi in deveti igri odvzela servis finalistki Wimbledona leta 2012. Narekovala je silovit ritem z osnovne črte, njeni udarci so bili precej močnejši, Poljakinja pa je skušala s prefinjeno igro in menjavo ritma.

V drugem nizu je Radwanska zaigrala agresivneje, povedla je s 3:0. Benciceva je izenačila na 3:3 in imela v deveti igri celo priložnost za odvzem servisa. Ni je izkoristila, nato pa je Poljakinja v deseti igri prišla do izenačenja na 1:1 v nizih.

Enosmerni promet v odločilnem nizu
Benciceva je jezno vrgla lopar po tleh, kazalo je, da je izgubila živce, a se je hitro zbrala. V odločilnem nizu je blestela z osnovne črte, trikrat je odvzela začetni udarec Poljakinji in dvoboj končala po dveh urah in 14 minutah z izjemnim forhendom.

Oče Ivo, ki je leta 1968 prišel v Švico iz Češkoslovaške, je bil navdušen. Zdaj je njen trener skupaj z Melanie Molitor, a tokrat mame Martine Hingis ni bilo v Eastbournu. Hingisova si je ogledala dvoboj in videla, da je njena naslednica na poti do elitne deseterice.
Tudi Istomin se je veselil prve turnirske zmage
92. igralec sveta Denis Istomin je v finalu turnirja v Nottinghamu premagal dvanajstega nosilca Sama Querreyja s 7:6 (1) in 7:6 (6). Osemindvajsetletni Istomin je osvojil prvi posamični turnir ATP. V prejšnjih dveh finalih je izgubil; leta 2010 v New Havnu, leta 2012 pa v San Joseju.

NOTTINGHAM, finale
(644.065 evrov, trava)

ISTOMIN (UZB) - QUERREY (ZDA/12)
7:6 (1), 7:6 (6)




EASTBOURNE, finale
(731.000 am. dolarjev, trava)

BENCIC (ŠVI) - A. RADWANSKA (POL/9)
6:4, 4:6, 6:0

Dvojice, finale:
SREBOTNIK/ GARCIA (SLO/FRA/4) -
ČAN/ŽENG (KIT/TJV)
7:6 (5), 6:2