Foto: Sportida/Vid Ponikvar
Foto: Sportida/Vid Ponikvar

O potniku na zaključni turnir odloča dvoboj dvojic: Juvan in Zidanšek proti navezi Bara in Nicolescu. Dvoboj je bil ob izidu 3:3 v prvem nizu prekinjen zaradi slabega vremena, nadaljeval se bo v nedeljo ob 11. uri.

Slovenija je v petek izgubila oba dvoboja po treh nizih, kar je pomenilo, da je bila potisnjena v neugoden položaj, za napredovanje na zaključni turnir je tako potrebovala tri zmage na treh obračunih, vsak poraz bi takoj pomenil konec dvoboja.

Sorodna novica Slovenki zapravili svojo priložnost, Romunija povedla z 2:0
Zidanšek in Juvan izenačili proti Romuniji

Prvi niz: po vodstvu s 3:1 ni več dobila igre
Tamara Zidanšek
se je proti Ani Bogdan večkrat znašla na robu poraza, a je vselej vztrajala in se rešila v šampionskem slogu. Slovenki je v tretji igri uvodnega niza uspel brejk, nato je povedla še s 3:1, a izkazalo se je, da je bila to zadnja osvojena igra v tem nizu.

Drugi niz: trikrat z brejkom zaostanka
V drugem nizu je bilo obratno, saj se je Zidanšek kar trikrat znašla v zaostanku enega brejka (1:3, 4:5, 5:6), a se ji je uspelo vselej vrniti. Romunka je pri 5:4 in 6:5 servirala za zmago, a je najboljša Slovenka vselej zdržala in odločitev o nizu prenesla na podaljšano igro. V tej je povedla s 5:2 in prednosti ni več izpustila, podaljšano igro je dobila s 7:4.

Zadnji niz: šampionska vrnitev po 2:5
Zidanšek je bila večji del zadnjega niza v zaostanku, takoj je izgubila servis in padla v zaostanek z 0:2. Slovenki je sicer takoj uspel ribrejk (1:2), a njena težava je bila, da ni znala dobiti igre na svoj servis, kar je pomenilo, da je bilo po sedmih igrah že 2:5. Zidanšek je v osmi igri končno dobila svoj servis, na krilih te (predvsem psihološke) zmage pa je dobila kar pet iger zapored in Sloveniji priborila prvo točko!

Tamara Zidanšek. Foto: Sportida/Vid Ponikvar
Tamara Zidanšek. Foto: Sportida/Vid Ponikvar

Juvan svoje delo opravila z odliko
Kaja Juvan je dvoboj za izenačenje izida v zmagah na 2:2 proti Jaqueline Cristian začela slabo, že v uvodni igri je nasprotnica, sicer 180. igralka sveta, izkoristila prvo priložnost za break, a je domačinki nato na veselje občinstva v Kopru uspel re-break. Po 2:2 je nato 22-letna Ljubljančanka stopila na plin in dobila naslednje štiri igre (dvakrat je odvzela servis) za zmago v prvem nizu s 6:2. Drugi niz, podobna zgodba: break Romunke in ribrejk Slovenke, nato je sledil mrtvi tek do 10. igre, v kateri je Slovenka še petič v dvoboju nasprotnici odvzela servis, s tem pa je tudi dobila niz (6:4) in izid v zmagah izenačila na 2:2.

Kaja Juvan je izenačila izid v zmagah na 2:2 in poskrbela, da je o potniku na zaključni turnir odločal dvoboj dvojic. Foto: Sportida/Vid Ponikvar
Kaja Juvan je izenačila izid v zmagah na 2:2 in poskrbela, da je o potniku na zaključni turnir odločal dvoboj dvojic. Foto: Sportida/Vid Ponikvar

Kraševec: Zavedamo se priložnosti, ki jo imamo
"Za nami je izjemen, vrhunski dan. Tamara je na krilih navijačev, ki so bili danes res glasni, dosegla veličastno zmago. Prikazala je izjemno borbenost, nepopustljivost in v odločilnih trenutkih vseskozi verjela v zmago. Kaja pa je bila sploh odlična. Od prve do zadnje točke je bila zbrana, agresivna, tako da tekmica ni imela nobenih možnosti za zmago," je dejal kapetan Slovenije Andrej Kraševec in dodal: "Danes zvečer bomo analizirali prvih šest iger prekinjenega dvoboja, pogledali, kje lahko kaj dodamo, in se pripravili maksimalno, saj se zavedamo priložnosti, ki jo imamo."

Zmagovalke bodo napredovale na sklepni turnir svetovnega ekipnega prvenstva, ki ga Mednarodna teniška zveza (ITF) imenuje pokal BJK in bo novembra letos, poraženke pa bodo v istem terminu igrale v polfinalu kvalifikacij za omenjeni finalni turnir v letu 2024.

Neverjeten preobrat Tamare Zidanšek, zmagala tudi Kaja Juvan

Koper (pesek):
SLOVENIJA − ROMUNIJA 2:2

Petek:
Juvan − Bogdan 6:3, 3:6, 4:6

Zidanšek − Cristian 1:6, 6:4, 3:6

Danes:
Zidanšek − Bogdan 3:6, 7:6 (4), 7:5

Juvan − Cristian 6:2, 6:4

Juvan/Zidanšek − Bara/Nicolescu 3:3, -:- (prekinjeno zaradi slabega vremena)