Blaž Kavčič bo v Johannesburgu prvi slovenski lopar. Foto: Reuters
Blaž Kavčič bo v Johannesburgu prvi slovenski lopar. Foto: Reuters
Grega Žemlja
Slovenija je v prvem krogu evroafriške skupine s 5:0 premagala Dansko. Foto: Reuters

Mednarodna teniška zveza je letos zaradi olimpijskih iger spremenila koledar tekmovanj v Davisovem pokalu, kar je pripeljalo do številnih odpovedi najboljših igralcev, ki osebne interese in s tem povezane nastope na turnirjih ATP postavljajo pred želje nacionalnih zvez. Tako prihodnji konec tedna pri Afričanih ne bo dveh najboljših igralcev, Kevina Andersona, ki zaseda 28. mesto na lestvici ATP, in Rika De Voesta (124.).

Ob zmagi v JAR-u boj za svetovno skupino
Slovenija si je obstanek v prvi evroafriški skupini za prihodnjo sezono že zagotovila, ob zmagi v Johannesburgu pa bi se od 14. do 16. septembra srečala z enim izmed poražencev v svetovni skupini. Morebitni tekmeci so nadvse atraktivni: Švica z Rogerjem Federerjem, Rusija z Mihailom Južnim in Nikolajem Davidenkom, Nemčija s Tommyjem Haasom ter Kazahstan, Kanada, Italija, Švedska in Japonska.

Težava bo visoka nadmorska višina
Kapetan Blaž Trupej se po odpovedi Andersona in De Voesta zaveda priložnosti: "Zagotovo je to dobro za nas, vendar treba se je zavedati, da nas v Johannesburgu čakajo zahtevni in specifični pogoji za igro. Dvoboj bo potekal na visoki nadmorski višini, ki je za nas popolna uganka, za njihove igralce pa povsem običajna stvar. Žoge imajo na taki višini povsem drug let, odboj je drugačen, zato bomo skušali pet dni priprav v JAR-u izkoristiti čim bolje in se v domovino vrniti z zmago." Igrali bodo na prostem na trdi podlagi.

Le Van der Merwe v rangu Kavčiča in Žemlje
Po odpovedi Aljaža Bedeneta bodo Slovenijo zastopali Blaž Kavčič (107. na lestvici ATP), Grega Žemlja (130.), Janez Semrajc (668.) in Nik Razboršek. Na drugi strani so prijavljeni Izak Van Der Merwe (128.), Raven Klaasen (271.) in Ruan Roelofse (377.).