Blaž Kavčič se bo v torek ob 16.30 na osrednjem igrišču srečal z Aljažem Jakobom Kapljo. Foto: TZS
Blaž Kavčič se bo v torek ob 16.30 na osrednjem igrišču srečal z Aljažem Jakobom Kapljo. Foto: TZS
Kavčič glavni slovenski adut v Portorožu

Kavčičeva naloga je ponoviti dosežek Grege Žemlje z lanske premierne izvedbe turnirja, ko je bil Žirovničan prav tako najvišje postavljeni igralec in je na koncu visoko dvignil pokal za zmagovalca.

Na zadnjih 15 dvobojih zmagal 14-krat
Trenutno je v izvrstni formi. V zadnjem mesecu je odigral petnajst dvobojev in jih štirinajst dobil; osvojil je dva turnirja challenger, v Uzbekistanu in na Kitajskem, tretjega pa je izgubil v finalu. "Po vseh težavah, ki sem jih imel s stopalom in zaradi katerih sem moral na operacijo ukleščenega živca, se zdaj odlično počutim. Tako fizično kot psihično sem naredil korak naprej, in ko zdaj gledam na pretekle težave, se sprašujem, ali ni bila to mogoče moja usoda," pravi Kavčič.

Treba bo igrati dvoboj za dvobojem
Čeprav je prvi nosilec in na najnovejši lestvici ATP na 85. mestu, kar je le 17 mest slabše od njegove rekordne uvrstitve iz leta 2012, se Kavčič ne počuti kot glavni favorit za zmago v Portorožu. "Na tovrstnih turnirjih je za nosilce vedno težava, da so drugi igralci še bolj motivirani. Tako je tudi pri meni, ko igram na 'touru' in imam pred seboj višje rangiranega igralca. Treba bo igrati dvoboj za dvobojem in ne razmišljati o končnem cilju, saj je v Portorožu še nekaj odličnih igralcev," dodaja Kavčič, ki je pri tem izpostavil Gillesa Mullerja iz Luksemburga, 84. na lestvici ATP, Italijana Flavia Cipollo ter Srba Ilijo Bozoljaca.

Preostale slovenske "elite" ni
Kavčič bo verjetno tudi edini slovenski adut za zaključne boje v Portorožu. Najvišjeuvrščeni Slovenec na lestvici ATP, Ptujčan Blaž Rola, ta teden namreč nastopa na turnirju ATP v Stuttgartu, Aljaž Bedene ima svoje načrte, načrt, da bi branil lanski naslov, pa so Žemlji preprečile zdravstvene težave.

V torek v akciji šest Slovencev
Drugi slovenski igralci v glavnem žrebu so Aljaž Jakob Kaplja, ki je prvi Kavčičev tekmec v torek po 16.30, Tom Kočevar Dešman, ki se je prebil skozi kvalifikacije in se bo v uvodnem nastopu srečal s kolegom Tomislavom Ternarjem. To bo torkov večerni obračun na osrednjem igrišču. Mike Urbanija se bo pomeril z Italijanom Cipollo, Janeza Semrajca pa čaka Britanec Kyle Edmund, ki ga trenira legendarni Greg Rusedski, nekdaj četrti igralec sveta.

Turnir serije challenger, Portorož (M), 1. krog, tabela
(42.500 evrov, trda podlaga)

KAVČIČ (SLO/1) - KAPLJA (SLO)

DIEZ (KAN) - RODRIGUEZ PACE (VEN)

TERNAR (SLO) - KOČEVAR DEŠMAN (SLO)

CIPOLLA (ITA/7) - URBANIJA (SLO)

DONSKOJ (RUS/3) - ORTEGA OLMEDO (ŠPA)

LOKOLI (FRA) - VEGER (HRV)

VANNI (ITA) - CREPALDI (ITA)

FABBIANO (ITA/5) - HOCEVAR (BRA)


BOZOLJAC (SRB/8) - BECK (SLK)

DESEIN (BEL) - KONEČNY (ČEŠ)

SEMRAJC (SLO) - EDMUND (VB)

GERASIMOV (BLR) - MENENDEZ MACEIRAS (ŠPA/4)
6:4, 6:3
GUEZ (FRA/6) - MACHADO (POR)
4:6, 6:1, 6:2
COX (VB) - GRIGELIS (LIT)
6:3, 6:2
KRAVČUK (RUS) - RADINSKI (SLO)
6:1, 6:1
MULLER (LUKS/2) - KARLOVSKIJ (RUS)

Kavčič glavni slovenski adut v Portorožu