Rafael Nadal je lani v finalu premagal Novaka Đokovića s 3:1. Španec ima v Roland Garrosu razmerje zmag in porazov 66:1. Foto: Reuters
Rafael Nadal je lani v finalu premagal Novaka Đokovića s 3:1. Španec ima v Roland Garrosu razmerje zmag in porazov 66:1. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal je na lestvici ATP zdrsnil na sedmo mesto, v primeru pariškega neuspeha pa mu grozi izpad iz prve deseterice. Foto: Reuters
Novak Đoković
Novak Đoković - nesporna številka ena svetovnega tenisa. Foto: EPA
Andy Murray
Andy Murray se je končno spoprijateljil s peskom. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer je Pariz osvojil leta 2009, ko je Rafael Nadal doživel svoj edini poraz. Foto: EPA

"Decima" se zdi oddaljena, a kdo lahko odpiše devetkratnega prvaka Roland Garrosa?

Udarci za 28-letnega Španca se v letošnji sezoni kar vrstijo, kriza pa je doživela vrhunec v zadnjih dveh mesecih. Januarja ga je v Melbournu v četrtfinalu izločil Tomaš Berdych. Na februarski južnoameriški peščeni turneji je v Riu v polfinalu izgubil proti Fabiu Fogniniju, edini svetli trenutek pa doživel v Buenos Airesu, ko je osvojil edini turnir letos. Tudi ameriška turnirja serije masters se mu niso izšla po načrtih. V Indian Wellu je pot končal v četrtfinalu, v Miamiju že v 3. krogu. In priznal, da se na igrišču v ključnih trenutkih ne počuti več tako samozavestno kot nekoč.

Več porazov na pesku kot prej v štirih letih skupaj
Toda Nadal je v zadnjem desetletju tudi ob krizah izplaval na površje na evropskem pesku. Po Miamiju je trdo treniral in v želji po napredku zamenjal lopar. V Monte Carlu, kjer je od leta 2005 do 2012 osvojil osem turnirjev, je kazal znake stare forme, vse do polfinala, ko ga je v dveh nizih nadigral Novak Đoković. Kljub temu je z optimizmom zrl naprej. Preboj je pričakoval pred domačimi navijači v Barceloni in Madridu, vendar sta prav ta dva turnirja pokazala, da to ni Rafa prejšnjih let. V Barceloni ga je v polfinalu še enkrat izločil Fognini, največji udarec pa je doživel v finalu Madrida, ko ga je v finalu odpihnil Andy Murray. Tudi vrnitev k staremu loparju ni pomagala. Nadal je osvojil le pet iger, najmanj v enem dvoboju na pesku v zadnjih desetih letih. Na Roland Garros ga je s četrtfinalno zmago v Rimu pospremil Stan Wawrinka. Španec je v tej sezoni na pesku izgubil večkrat kot v vseh dvobojih na tej podlagi v letih od 2006 do 2010 (glej spodnji graf).

Za Federerja še vedno favorit, McEnroe napoveduje padec
Mnenja igralcev in strokovnjakov o Nadalu v letošnjem Parizu se razlikujejo. Za Rogerja Federerja je še vedno tenisač, ki ga bo težko premagati: "Ne morete kar tako zanemariti zadnjih desetih let. Tu se igra na pet nizov, vsi pa vemo, kako je Nadal močen fizično in psihično. Za mene je on še vedno prvi favorit Pariza." Podobnega mnenja je Jo-Wilfried Tsonga. Legendarni John McEnroe, zdaj televizijski komentator, meni, da je Nadal na razpotju: "Prav pariška zmaga bi ga lahko spet dvignila, čeprav mislim, da se to ne bo zgodilo." McEnroe gre še dlje: "Če ne bo zmagal, bo zanj to velik psihični udarec. Poleg tega je tu še njegov način igre, nima lahkote v igri kot Đoković ali Federer. Če bosta začela pouščati psiha in telo, bo prišlo do njegovega padca. Želja ni vprašljiva, toda ko bo uvidel, da ne gre več, bo hitro potonil." Nadal je v Parizu v desetih letih izgubil le enkrat na 67 dvobojih. Leta 2009 ga je kot edini premagal Robin Söderling.

38:0 - Đoković dobil zadnjih sedem velikih turnirjev
Novak Đoković je prišel v Pariz bolje pripravljen kot kdaj koli doslej. Srb deluje domala nepremagljivo in jezdi na nizu 22 zaporednih zmag. Neporažen je na zadnjih sedmih največjih turnirjih, na katerih je nanizal kar 38 zmag. Po vrsti je dobil dvoranski Pariz, zaključni turnir v Londonu, letos pa OP Avstralije, Indian Wells, Miami, Monte Carlo in Rim. V tej sezoni je klonil le na začetku leta pred Ivom Karlovićem v Dohi in Federerju v Dubaju. Statistično gledano, je sezona praktično enaka kot leta 2011, ko je prišel v Pariz neporažen in nato klonil v polfinalu pred Federerjem. Številke v igri se razlikujejo le v servisu, pri katerem v povprečju dosega več asov. Toda v primerjavi z 2011 je Đoković hitrejši in ima močnejši udarec. Svoji igri je dodal še več variacij - skrajšano žogo, rezani bekhend in v štirih letih v sodelovanju z Borisom Beckerjem močno popravil igro na mreži. Psihično deluje trden kot skala, kar potrjuje tudi razmerje 10:1 v odločilnih nizih v letu 2015.

Wilander: Nole pripravljen za koledarski grand slam
Glavno vprašanje je, ali bo Đoković v Parizu zdržal psihično. Prav nezbranost v ključnih trenutkih mu je v preteklih štirih letih preprečila zmago, na edinem turnirju za grand slam, ki mu manjka v zbirki. Federer izpostavlja prav to. "Novak je v trenutku, ko mora zmagati v Parizu. Tako kot leta 2011. Mislim, da ima zdaj iste občutke." Nekateri izpostavljajo, da si je Nole nakopal preveliko breme s samimi zmagami. Strokovni komentator Eurosporta Mats Wilander je prepričan o njegovi zmagi, in ne samo to. "Leta 2011 je igral dobro ves čas. Zdaj je lahko 90-odstoten, pa bo najverjetneje osvojil naslednje tri turnirje za grand slam."

Murrayjevo vstajenje na pesku
Poleg Nadala in Đokovića je treba v Parizu računati tudi na Andyja Murraya, ki se je po skromnem februarju in marcu dvignil konec aprila prav na svoji najslabši podlagi. V Münchnu je osvojil svoj prvi turnir na pesku in nato brez počitka šokiral teniško javnost še z zmago v Madridu, kjer je izgubil le en niz. Na poti do naslova je v dveh nizih nadigral tako Nadala kot Miloša Raonića in Keia Nišikorija.

Kaj lahko naredita Federer in Nišikori?
Tudi za Federerjem je solidna peščena sezona. Švicarjev edini pravi spodrsljaj je bil v Monte Carlu, kjer ga je v osmini finala ugnal Gael Monfils. Federer je nato osvojil Carigrad in utrujen prišel v Madrid, kjer ga je premagal Nick Kyrgios. V Rimu je prišel do finala, kjer se je Đokoviću dostojno upiral. Iz sence čaka na svojo priložnost Kei Nišikori, ki ga stavnice uvrščajo takoj za Đokovićem, Nadalom in Murrayjom.

Glede na potek sezone bi bilo vse razen zmage Đokovića presenečenje, toda dokler je v žrebu Nadal, ne stavite na Srba niti centa.