Tomaš Berdych je odlično začel, nato pa popustil v ključnih trenutkih. Foto: EPA
Tomaš Berdych je odlično začel, nato pa popustil v ključnih trenutkih. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer bo v ponedeljek na novi lestvici ATP prehitel Rafaela Nadala. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer je tretjič osvojil turnir v Madridu. Foto: EPA
Serena Williams in Viktorija Azarenka
Serena Williams je v finalu dokazala, da se tudi na pesku odlično znajde. Foto: EPA
Federer že pred Nadalom, zdaj po številko ena

Federer je tako tretjič v karieri osvojil turnir v Madridu, hkrati pa se je z Rafaelom Nadalom izenačil po številu osvojenih turnirjev serije masters. Oba jim imata zdaj po dvajset, Federer pa bo z novimi 1.000 točkami na novi lestvici napredoval na drugo mesto in na tretje potisnil večnega tekmeca Nadala.

Roger od septembra lani izgubil le trikrat
30-letni Federer, ki je v soboto z zmago v polfinalu presegel mejo 70 milijonov dolarjev, zasluženih iz nagradnih skladov, je od lanskega polfinala odprtega prvenstva ZDA zmagal 44-krat in le trikrat izgubil. Švicar je za zmago prejel 585.800 evrov, Berdych, ki se je prvič uvrstil v finale mastersa na pesku in do finala v Madridu ni izgubil niza, pa se je moral zadovoljiti s polovico te vsote.

Berdych v prvem nizu odlično serviral
Čeh je v uvodnem nizu igral brezhibno, v drugi igri je odvzel servis Federerju, nato pa z odličnimi začetnimi udarci zadržal prednost do konca. Švicar si ni priigral niti ene priložnosti za brejk.
V drugem nizu je 16-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam zaigral precej bolje. Hitro je povedel s 3:0, a je Berdychu v deveti igri uspel brejk, nato pa je izenačil na 5:5. V 12. igri se je Čehu nato le zatresla roka in odločal je tretji niz.
Preveč napak Čeha v ključnih trenutkih
V osmi igri odločilnega niza je Berdych najprej po zaostanku z 0/40 izenačil s tremi močnimi servisi, nato pa je naredil dve dvojni napaki. Federer je pri vodstvu s 5:3 serviral za zmago, a ni uspel. V 12. igri je imel Švicar pri 0/40 tri zaključne žoge, a jih je Berdychu uspelo rešiti, nato pa je naredil dve neizsiljeni napaki. Ob četrti zaključni žogi je zadel mrežo in veselje Rogerja se je začelo.
Dvoboj je trajal dve uri in 38 minut, Federer je serviral 13 asov in izkoristil štiri od enajstih priložnosti za brejk. O izenačenem dvoboju priča tudi razmerje osvojenih točk (103:101).
Serena se je ogrela za Roland Garros
Za 30-letno Williamsovo, ki se bo prebila na šesto mesto na svetu, je to druga zaporedna zmaga na pesku po Charlestonu prejšnji mesec. Hkrati je povišala vodstvo v medsebojnih dvobojih z Azarenko na 7:1. S tem je napovedala, da bo na Roland Garrosu med glavnimi favoritinjami za zmago. Na modri podlagi v Madridu se je veselila 12. zaporedne zmage na pesku in 41. turnirske zmage v karieri.

Williamsova se je na modrem pesku sijajno znašla, v četrtfinalu je izločila Marijo Šarapovo. Tudi finale je začela izjemno, dobila je prve štiri igre, v sedmi igri pa s tretjim brejkom gladko osvojila uvodni niz.

Tudi v drugi igri ji je že na začetku uspel odvzem servisa. Belorusinja je bila popolnoma nemočna, priigrala si je le eno priložnost za brejk, a ji je ni uspelo izkoristiti. Serena je servirala kar 14 asov, Azarenka nobenega, naredila pa je šest dvojnih napak. Dvoboj je trajal uro in štiri minute, razmerje v osvojenih točkah je bilo 54:33.
Velik uspeh Kavčiča
Blaž Kavčič
se je v Rimu z dvema zmagama v kvalifikacijah prebil na glavni turnir serije masters z nagradnim skladom 2,9 milijona evrov. Najboljši slovenski teniški igralec se je v kvalifikacije uvrstil šele po odpovedi Igorja Andrejeva. Izločil je dva italijanska igralca, ki sta v Rim prišla s povabilom organizatorja. Najprej je bil boljši od Enrica Burzija (6:2 in 6:4), nato pa še od Marca Cecchinata (4:6, 6:1 in 6:2). Z uvrstitvijo na glavni turnir je Ljubljančan zaslužil 8.500 evrov in si priigral 35 ATP-točk, ki ga bodo znova popeljale med prvih sto igralcev na svetu.

MADRID
(3.090.150 evrov, pesek)

Finale (M):
FEDERER (ŠVI/3) - BERDYCH (ČEŠ/6)
3:6, 7:5, 7:5

Polfinale:
FEDERER (ŠVI/3) - TIPSAREVIĆ (SRB/7)
6:2, 6:3

BERDYCH (ČEŠ/6) - DEL POTRO (ARG/10)
7:6 (5), 7:6 (6)


Finale (Ž):
S. WILLIAMS (ZDA/9) - AZARENKA (BLR/1)
6:1, 6:3

Polfinale:
AZARENKA (BLR/1) - A. RADWANSKA (POL/4)
6:2, 6:4

S. WILLIAMS (ZDA/9) - HRADECKA (ČEŠ)
7:6, 6:0

Federer že pred Nadalom, zdaj po številko ena