"Nisem razmišljal o rezultati, niti o tem, da vendarle lahko zmagam. Trudil sem se, da sem igral čim bolj sproščeno, v glavi pa sem vseskozi razmišljal o tem, da naredim manj napak od nasprotnika. Igral sem svojo igro in prvič v življenju se mi je uspelo uvrstiti v drugi krog turnirja serije Challenger." Foto: SLO-OPEN
Grega Žemlja
Za Grego Žemljo, ki ne more igrati turnirjev za grand slam, je nastop v Portorožu eden izmed vrhuncev sezone. Foto: Organizator
Marcel Granollers
Prvi nosilec turnirja je Španec Marcel Granollers, 72. igralec sveta. Foto: Organizator

Prepričljivo - 6:1 in 6:1 - je premagal Japonca Hirokija Morijo, sicer 213. na lestvici ATP. "Vseskozi sem si govoril, da moram uživati v igri in ne razmišljati o rezultatu. Žogico sem želel čim dlje zadržati v igri in napake prepustiti Japoncu. Zelo sem zadovoljen in priznati moram, da, odkar me je kapetan julija poklical v reprezentanco za Davisov pokal, nastopam veliko bolj samozavestno," je bil presrečen 20-letni Mariborčan, sicer 1.176. igralec sveta.

V glavnem delu 42.500 evrov vrednega turnirja bosta v posamični konkurenci od Slovencev nastopila še Grega Žemlja, ki bo v prvem krogu igral proti Italijanu Andrei Arnaboldiju, in Jaka Kaplja, ki se bo srečal s četrtim nosilcem Slovakom Lukašem Lackom.

Žemlja (uvodni dvoboj bo odigral v torek) se po zdravstvenih težavah počasi vrača med najboljše in se je že prebil med 300 igralcev sveta. "Lani ni kazalo dobro. Nisem našel poti iz bolezni. Poskušal bom upravičiti, da sem slovenski adut."

Lani je portoroški turnir dobil Blaž Kavčič, ki je moral letos sodelovanje odpovedati zaradi poškodbe.

Pet Slovencev bo nastopilo še med dvojicami. Radinski bo moči združil z Grkom Stefanosom Cicipasom, dve dvojici pa bosta povsem domači - Rok Jarc/Jaka Kaplja in David Goršič/Tilen Žitnik.

Portorož, 1. krog, tabela
(42.500 evrov, trda podlaga)

GRANOLLERS (ŠPA/1) - DONSKOJ (RUS)
HEMERY (FRA) - SMITH (ZDA)
GOJOWCZYK (NEM) - DJERE (SRB)
GOMBOŠ (SLK/5) - KRAVČUK (RUS)
COPPEJANS (BEL/3) - EYSSERIC (FRA)
RADINSKI (SLO) - MORIJA (JAP)
6:1, 6:1
DESEIN (BEL) - GIGOUNON (BEL)
VANNI (ITA/6) - KARATSEV (RUS)
6:3, 6:2

BAŠIĆ (BiH/8) - VIOLA (ITA)
ILKEL (TUR) - KOVALIK (SLK)
6:3, 6:2
ŽEMLJA (SLO) - ARNABOLDI (ITA)
LACKO (SLK/4) - KAPLJA (SLO)
DE BAKKER (NIZ/7) - MILTON (VB)
KUDRJAVCEV (RUS) - GHEDIN (ITA)
GUEZ (FRA) - GARIN (ČILE)
LORENZI (ITA/2) - ŠEKTIĆ (BiH)

Žemlja na igrišče v torek ob 19. uri
Žemlja na igrišče v torek ob 19. uri