Roger Federer bo v 120. finalu kariere igral za 80. turnirsko zmago, a po videnem v Torontu vloga favorita tokrat pripada Jo-Wilfriedu Tsongi. Foto: Reuters
Roger Federer bo v 120. finalu kariere igral za 80. turnirsko zmago, a po videnem v Torontu vloga favorita tokrat pripada Jo-Wilfriedu Tsongi. Foto: Reuters
Jo-Wilfried Tsonga
Jo-Wilfried Tsonga je v osmini finala gladko odpravil Novaka Đokovića, v četrtfinalu pa je bil boljši še od Andyja Murrayja. Foto: EPA
Venus Williams
Venus Williams je v bogati karieri osvojila že 45 turnirjev, letos je bila najboljša februarja v Dubaju. Foto: EPA
Bo Tsonga preprečil 80. zmago Federerja

Federerja od jubilejne 80. turnirske zmage loči "le" še uspeha nad Tsongo, ki pa je v največjem kanadskem mestu pokazal najprepričljivejši tenis. A po napornem dvoboju z Davidom Ferrerjem v četrtfinalu je v višjo predstavo prestavil tudi Federer, ki je rutinirano ugnal drugega Španca Feliciana Lopeza s 6:3 in 6:4.

Tsonga nadaljuje zmagovito serijo
Jo-Wilfried Tsonga
je v polfinalu s 6:4 in 6:3 ugnal Bolgara Grigorja Dimitrova. Francoz je znova odlično serviral (sedem asov), rešil je vse štiri priložnosti za brejk. Dvoboj je trajal vsega uro in 24 minut. Tsonga je v Torontu že izločil Novaka Đokovića in Andyja Murrayja, zdaj pa ima priložnost še za tretji veliki skalp.

Federer navdušen nad svojim 1. nizom
"Vprašanje časa je bilo, kdaj mu bo uspelo vse sestaviti skupaj, še zlasti glede samozavesti,"
je Federer priznal, da ga odlične igre Francoza ne presenečajo. Ob 120. uvrstitvi v finale kakšnega izmed teniških turnirjev se je legendarni igralec tudi malce sam pohvalil: "Izjemno dobro sem odigral v prvem nizu in sem Felicianu vsilil pritisk z osnovne črte. Drugi niz ni bil tako kakovosten, a sem hitro dobil brejk."

Cincinnati: Dober štart Role in Hercogove
Blaž Rola
je z zmago začel kvalifikacije za turnir v Cincinnatiju. Sedmi nosilec kvalifikacij je s 7:6 (4) in 7:6 (6) premagal Rusa Jevgenija Donskoja. Za preboj v glavni del turnirja zdaj Rolo čaka Francoz Benoit Paire.
Polona Hercog
je bila prav tako uspešna v 1. krogu kvalifikacij Cincinnatija, kjer pa je Argentinko Paulo Ormaecheo izločila šele po treh nizih s 6:2, 3:6 in 6:3. V 2. krogu kvalifikacij mora zdaj premagati Izraelko Julio Gluško.


25. sestrski obračun pripadel Venus

Venus Williams je v polfinalu turnirja serije Premier v Montrealu prikazala najboljšo igro v zadnjih letih in s 6:7, 6:2 in 6:3 premagala sestro Sereno.

To je bil 25. sestrski obračun, Venus pa je zmagala enajstič. Dvoboj, ki je trajal dve uri in eno minuto, je navdušil številne gledalce. 34-letna Venus, ki je imela v zadnjih letih številne težave s poškodbami in boleznijo, je odlično servirala. Prva igralka sveta ji je le enkrat odvzela začetni udarec.

V prvem nizu je Venus bolje začela, a se je Serena nato zbrala. Servirala je kar 12 asov in podaljšano igro dobila s 7:2. Venus je odlično začela tudi drugi niz, hitro je povedla s 3:0 in tudi v osmi igri odvzela servis Sereni, ki je delala vse več neizsiljenih napak. V odločilnem nizu je bil ključen brejk v šesti igri.

Serena je servirala 19 asov, a naredila kar devet dvojnih napak, nekatere v ključnih trenutkih dvoboja. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 92:81 za Venus, ki je ob šestih asih naredila le dve dvojni napaki.

Odločili dve podaljšani igri
Drugi polfinale je bil prav tako izredno izenačen. Agnieszka Radwanska je po zaslugi dveh podaljšanih iger ugnala Jekaterino Makarovo. Poljakinja je prvi "tie-break" dobila z gladkih 7:1, drugega pa s 7:3 in Rusinja je bila izločena.

TORONTO, polfinale
(3.766.270 am. dolarjev, trda podlaga)

TSONGA (FRA/13)
- DIMITROV (BLG/7)
6:4, 6:3

FEDERER (ŠVI/2) - LOPEZ (ŠPA)
6:3, 6:4



MONTREAL, polfinale

(2.440.070 am. dolarjev, trda podlaga)

V. WILLIAMS (ZDA) - S. WILLIAMS (ZDA/1)
6:7 (2), 6:2, 6:3

A. RADWANSKA (POL/3) - MAKAROVA (RUS)
7:6 (1), 7:6 (3)

Bo Tsonga preprečil 80. zmago Federerja