Blaž Kavčič, ki je v Melbournu izgubil v 2. krogu proti Rogerju Federerju, bo nosil glavno breme proti Portugalcem. Foto: Reuters
Blaž Kavčič, ki je v Melbournu izgubil v 2. krogu proti Rogerju Federerju, bo nosil glavno breme proti Portugalcem. Foto: Reuters

Ob Blažu Kavčiču bodo v ekipi še Janez Semrajc, Mike Urbanija in Tom Kočevar Dešman. Žemlja bo manjkal zaradi zdravstvenih težav. Aljaž Bedene (104. na lestvici ATP) in Blaž Rola (185.) sta igranje zavrnila.

"Razočarani smo nad odpovedjo Blaža Role in Aljaža Bedeneta, saj ima Slovenija letos ugoden žreb in s tem priložnost za zgodovinsko uvrstitev. Teniška zveza Slovenije ima do vseh naših najboljših igralcev enak profesionalen odnos. Pa vendar imamo na eni strani Blaža Kavčiča in Grego Žemljo, ki sta vedno brez izjem tistih nekaj dni v letu pripravljena prednost dati igranju za Slovenijo. Na drugi strani pa mlajša Rola in Bedene žal ne sledita tem zgledom in očitno do slovenske reprezentance ne čutita takšne pripadnosti. Vsako odločitev posameznika seveda spoštujemo, vendar smo razočarani," je dejal direktor TZS-ja Gregor Krušič.

Kavčič, trenutno najboljši slovenski teniški igralec, je uvrščen na 99. mesto lestvice ATP. Semrajc je trenutno na 302. mestu, Urbanija je 588., Kočevar Dešman pa 777.

Joao Sousa je 50. igralec sveta
Znana je tudi sestava portugalske ekipe za obračun 1. evro-afriške skupine. Prvi nosilec je Joao Sousa, trenutno uvrščen na 50. mesto lestvice ATP. Drugi igralec je Gastao Elias (174.), tretji Rui Machado (260.), četrti pa Frederico Silva (601.).

Če bo Slovenija premagala Portugalsko, bo v 2. krogu igrala z Izraelom. Tudi ta dvoboj bi bil na sporedu aprila v Sloveniji.