Grega Žemlja je premagal 100 mest višje uvrščenega Ricardasa Berankisa. Foto: BoBo
Grega Žemlja je premagal 100 mest višje uvrščenega Ricardasa Berankisa. Foto: BoBo
Blaž Rola
Blaž Rola je nasprotnika v zadnjih dveh nizih povsem zasenčil. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija po prvem dnevu vodi z 2:0
Žemlja Sloveniji priboril prvo točko

Prvo točko Sloveniji je priboril Grega Žemlja, ki je s 3:0 v nizih ugnal Ricardasa Berankisa. Žemlja je najvišje uvrščenega Litovca, ki je 75. na lestvici ATP, premagal s 6:4, 7:5 in 6:2.

Žemlja: Berankis je bil res slab
"Bil je slab. Res slab,"
je po dvoboju priznal Žemlja. "Še zlasti v zaključku je močno popustil, tako da sem moral ohraniti zbranost in profesionalno zaključiti dvoboj. To so pomembne zmage, ne samo za razplet tega dvoboja, ki se je zdaj močno nagnil na našo stran, ampak tudi z vidika nadaljevanja sezone. Potrebujem take zmage za samozavest," je dodal Žemlja, za katerega je bil to 55. nastop v državnem dresu, s čimer je nesporni rekorder med slovenskimi igralci. Nepogrešljiv član izbrane vrste je že več kot deset let. Prvi dvoboj v Davisovem pokalu je odigral leta 2005 prav tu v Kranju.

Rola na začetku s tremo, na koncu že užival
V drugem obračunu dneva pa je Blaž Rola s 7:6, 6:2 in 6:2 porazil Laurinasa Grigelisa. "Na začetku sem imel kar malce treme, saj že dolgo nisem igral pred tako številnim domačim občinstvom, hkrati pa mi tudi tekmec z dobro igro ni olajšal dela. V nadaljevanju sem se sprostil, začel igrati, tako kot znam, in vse je bilo veliko lažje. Na koncu sem prav užival v igri," je povedal Ptujčan.

Trupej: Do vodstva z 2:0 lažje od pričakovanj
V soboto je na sporedu igra dvojic, v nedeljo pa še dva posamična dvoboja. Kapetan Blaž Trupej je za sobotni dvoboj, ki se bo začel ob 15. uri, predvidel Kavčiča in Žemljo, vendar njegov nastop še ni stoodstoten. Žemlja namreč čuti bolečine v komolcu. "Odločili se bomo dopoldne, ko bomo videli, kako se bo njegov komolec čez noč odzval na terapijo. Če ne bo nared, bo na njegovo mesto vskočil Blaž Rola," je pojasnil Trupej. O razpletu prvega dne je dodal: "Želeli smo si 2:0, do tega rezultata pa smo prišli precej lažje, kot smo pričakovali."

DAVISOV POKAL
ZA OBSTANEK V 1. EVRO-AFRIŠKI SKUPINI
Kranj, trda podlaga:
SLOVENIJA - LITVA 1:0
Žemlja - Berankis 6:4, 7:5, 6:2
Rola - Grigelis 7:6 (6), 6:2, 6:2
Sobota:
Žemlja/Kavčič - Grigelis/Mugevičius
Nedelja:
Rola - Berankis
Žemlja - Grigelis

Slovenija po prvem dnevu vodi z 2:0
Žemlja Sloveniji priboril prvo točko