Foto:
Foto:

Priprave na stavko novinarjev 3. oktobra se tudi po odgovoru Združenja za tisk in medije pri GZS-ju nadaljujejo.

Kot je povedal predsednik SNS-a Rajko Gerič, združenje očitno ni pripravljeno izpolniti niti ene stavkovne zahteve novinarjev.

Upravni odbor združenja je sicer za prihodnjo sredo predlagal delovno srečanje, vendar po mnenju Geriča do prenove pogodbe lahko pride edino s pogajanji in ne z delovnimi pogovori. Prenova kolektivne pogodbe je namreč glavna zahteva novinarjev, o tem pa se združenje noče pogajati. Trdi, da ni njen podpisnik, saj je od pogodbe odstopilo že leta 1999.

Po sklepu izvršnega odbora Sindikata novinarjev Slovenije je splošna stavka novinarjev napovedana za 3. oktober, na dan parlamentarnih volitev. V sindikatu so se za ta ukrep odločili zaradi nepripravljenosti delodajalcev na prenovo kolektivne pogodbe.

Podpora krovnih sindikalnih organizacij
Podporo Sindikatu novinarjev Slovenije je izrazila tudi Konfederacija novih sindikatov Slovenije - Neodvisnost. Tako je novinarje podprla še tretja od štirih sindikalnih central.

V sredo so namreč iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam sporočili, da podpirajo zahtevo novinarskega sindikata po vzpostavitvi socialnega dialoga z delodajalsko stranjo.