Foto:
Foto:
Svoj glas so oddali tudi avstralski raziskovalci na Antarktiki.

Za Howarda je to dokaz izrednega zaupanja v njegovo vodenje države. Za Howarda je to že četrta zaporedna zmaga. Voditelj opozicijske laburistične stranke Mark Latham je poraz že priznal.

Poraz laburistov je znak, da so se volivci odločili za podporo močnemu gospodarstvu, ki ga predstavlja konzervativna vlada, manj pa jih je zanimala avstralska vojaška prisotnost v Iraku, menijo analitiki.

Pred sobotnimi volitvami so javnomnenjske raziskave, časniki in stavnice napovedovali tesno zmago za 65-letnega Howarda pred levosredinsko laburistično stranko pod vodstvom več kot dvajset let mlajšega Marka Lathama.

Volivci rangirali kandidate
Strokovnjaki so pred volitvami napovedovali, da bi lahko zaradi zapletenega sistema preferenčnih glasov, kjer volivci rangirajo kandidate, volitve odločili Zeleni, ki so edina pomembnejša od manjših strank, njihovi volivci pa naj bi po napovedih kot drugo izbiro navedli laburiste. Za 13 milijonov prijavljenih volivcev so bile volitve obvezne.

Med predvolilnimi soočenji so sicer prevladovale domače teme, kot so gospodarstvo, socialna varnost in skrb za okolje, vendar pa je bilo pomembno tudi vprašanje Iraka, kjer je nameščenih 850 avstralskih vojakov, Latham pa je ob zmagi obljubil njihovo vrnitev do konca leta.

Avstralija je bila skupaj z Veliko Britanijo najtesnejša ameriška zaveznica v vojni v Iraku. Volitvam v Avstraliji bodo 2. novembra sledile predsedniške volitve v ZDA, Britanci pa naj bi odšli na volišča najverjetneje aprila prihodnje leto.