Foto:
Foto:
Italijanski kandidat za komisarja Rocco Buttiglione
V evropskem ustavnem pravu Barrosova včerajšnja poteza ni opredeljena.
Predsednik Evropske komisije v odhajanju Romano Prodi za nedoločen čas ostaja v Bruslju.
Romano Prodi in papež Janez Pavel II. na srečanju v Vatikanu.

Poleg spornega italijanskega kandidata Rocca Buttiglioneja naj bi bili ogroženi še Madžar Laszlo Kovacs, Latvijka Ingrida Udre, Nizozemka Neelie Kroes in danka Mariann Fischer Boel. Ob tem je Barroso zagotovil, da menjav ne bo več kot osem. Novo ekipo naj bi predstavil v roku enega meseca.

Kako rešiti nastalo situacijo?
Voditelji držav članic EU-ja naj bi se jutri neformalno sešli z Barrosom. Na srečanju, ki bo potekalo ob robu slovesnega podpisa evropske ustavne pogodbe jutri v Rimu, bodo skušali najti rešitev krize, ki je nastala po včerajšnji preložitvi glasovanja o sestavi nove komisije. Srečanja se bosta udeležila tudi predsednik vlade Anton Rop in zunanji minister Ivo Vajgl.

V pogodbenih določilih nič
Pravne službe evropskih ustanov bodo do jutri pripravile svoje mnenje o zapletu v Evropskem parlamentu, kjer je predsednik nove Evropske komisije Barroso umaknil predlog svoje ekipe, ker najbrž ne bi dobil zadostne podpore za njegovo potrditev, je še poročal Radio Slovenija.

Barrosova poteza v evropskem pravu ni predvidena, zato nadaljnji koraki niso opredeljeni v pogodbenih določilih. Evropska zakonodaja predpisuje, da mora parlament o komisiji glasovati do 31. oktobra, saj bo sedanji komisiji mandat potekel 1. novembra. Kljub temu nekateri trdijo, da mora parlament do tega datuma glasovati o predlogu, tega pa ne more storiti, če je ta umaknjen, zato je mogoče poznejše glasovanje.

Več možnosti razpleta
Strokovnjaki sicer omenjajo več možnosti razpleta te pravne praznine. Po eni naj bi bil Barroso dolžan vnovič opraviti cel postopek imenovanja komisarjev v celoti, ki se začne z imenovanjem kandidatov s strani držav članic, po drugi pa naj bi Barroso le prerazporedil ali zamenjal samo sporne kandidate.

Prodiju podaljšali mandat
V prehodnem obdobju do potrditve nove komisije bo delo v Bruslju opravljala odhajajoča komisarska ekipa Romana Prodija, ki ji je mandat že podaljšal Svet Evropske unije.

Papež in Prodi o komisiji
Papež Janez Pavel II. se je o krizi, ki je nastala z neimenovanjem nove Evropske komisije, pogovarjal s predsednikom komisije Romanom Prodijem. Po srečanju s Prodijem je papež prvič javno spregovoril o krizi glede komisije in dejal, da se mora ta rešiti s spoštovanjem vseh pogledov.

Evropski poslanci so zavrnili imenovanje nove komisije zaradi neprimernih izjav italijanskega kandidata za komisarja Rocca Buttiglioneja, ki je tesen papežev prijatelj. Papež pa je izrazil tudi nezadovoljstvo glede nove evropske ustave, ker v njej ni omenjenih krščanskih korenin evropske družbe.