Foto:
Foto:
Severna Koreja ne skriva ambicij po jedrskem orožju.
Eksplozija je polnila naslovnice južnokorejskih časnikov.
Kerry za razmah severnokorejskega jedrskega programa krivi tudi predsednika Busha.

Po trditvah severnokorejskega zunanjega ministra Paeka Nam Suna so namenoma razstrelili neko goro na goratem predelu ob meji s Kitajsko, kjer naj bi zgradili jez za hidroelektrarno.

S tem se je odzval na pozive britanskega zunanjega ministrstva, naj Pjongjang pojasni vzrok za eksplozijo. Predstavnik britanskega ministrstva Bill Rammell, ki je na obisku v Pjongjangu, je sporočil, da bo Severna Koreja britanskemu in drugim veleposlanikom omogočila ogled prizorišča eksplozije.

Skrivnosten oblak
Pred štirimi dnevi je na odročnem predelu Severne Koreje ob meji s Kitajsko odjeknila eksplozija, pri tem pa naj bi po trditvah očividcev nastal tudi gobast oblak s premerom do štiri kilometre, zato so mnogi pomislili na jedrsko eksplozijo.


Svoje mnenje o severnokorejski jedrski grožnji lahko izrazite na forumu.


Ljudje zaskrbljeni

Južna Koreja je že zavrnila možnost, da je šlo za jedrski poskus, vendar so ljudje vseeno zaskrbljeni, novica pa že več dni zaseda naslovnice časnikov. Tudi ZDA so prepričane, da ni šlo za jedrsko eksplozijo, čeprav je časnik New York Times poročal, da se Severna Koreja pripravlja na jedrski poskus.

Nobena skrivnost ni, da ima Severna Koreja apetite po jedrskem orožju, po domnevah ameriških obveščevalnih služb pa bi že lahko izdelala nekaj jedrskih konic.

Bush podcenil grožnjo
Demokratski kandidat na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA John Kerry je predsednika Georgea Busha obtožil, da je podcenil jedrsko grožnjo Severne Koreje. Dejal je, da je Pjongjang v času njegovega mandata napredoval pri razvoju jedrskega programa, ki je veliko naprednejši od tistega, ki naj bi ga razvijal nekdanji iraški diktator Sadam Husein.

Ruski obisk
Kim Džong Il se je srečal s predsednikom zgornjega doma ruskega parlamenta Sergejem Mironovom. Ta naj bi skušal prepričati sogovornika, naj privoli v nov krog šeststranskih pogovorov, ki so napovedani za 22. in 23. september, vendar je Severna Koreja zagrozila, da jih bo bojkotirala.