Foto:
Foto:
Slovesnost v Divači.

To je na slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske v Divači povedal predsednik Janez Drnovšek.

Obrambni minister Anton Grizold pa je pohvalil odziv mladih na prostovoljno usposabljanje za obrambo.

Pred 13 leti smo s ponosom zrli v prvo generacijo vojakov v učnih centrih na Igu in v Pekrah. Danes stojimo pred SV-jem, ki bo do leta 2010 profesionalen. S temi besedami pa je 4.000 pripadnikov SV-ja, tuje vojaške atašeje, diplomatski zbor, poslance in veterane pozdravil brigadir Ladislav Lipič.

Ob dnevu slovenske vojske je na letališču v Divači potekala celodnevna prireditev, kjer je bila na ogled tudi sodobna vojaška oprema. Mladim pa so bile na voljo vse informacije o možnostih in pogojih zaposlitve v SV-ju in prostovoljnem služenju vojaškega roka.

Dan SV-ja se praznuje v spomin na leto 1991, ko se je na Igu in v Pekrah začela izobraževati prva generacija slovenskih nabornikov.

Problematično služenje v JLA
Pošiljanje slovenskih nabornikov na služenje vojaškega roka v takratni JLA in s tem v druge republike nekdanje federacije je bilo problematično že nekaj časa pred slovensko osamosvojitvijo. Slovenska skupščina je tako že pred volitvami leta 1990 odločila, da slovenskih nabornikov ne bo več pošiljala na Kosovo, pozneje pa je svoje zahteve še zaostrila in zahtevala napotitev Slovencev na služenje vojaškega roka zgolj v enote 5. armadnega območja, na območje Slovenije in Hrvaške. Novooblikovani slovenski parlament je tako 7. marca 1991 razglasil moratorij na služenje slovenskih fantov v jugoslovanski vojski.

Poveljevalni jezik spet slovenščina
Teritorialna obramba (TO) je po teh odločitvah začela razvijati lasten koncept usposabljanja vojakov nabornikov. Na prvi razpis za inštruktorje v dveh učnih središčih TO-ja se je prijavilo veliko kandidatov, 50 izbranih pa je 15. aprila 1991 v Obrambnem centru za usposabljanje v Poljčah začelo enomesečno usposabljanje za vojaškega inštruktorja. Oblikovana sta bila dva učna centra, 510. učni center Ig, ki mu je poveljeval stotnik prve stopnje Bojan Šuligoj, in 710. učni center v Pekrah, ki mu je poveljeval major Andrej Kocbek, kamor je 15. maja 1991 na služenje vojaškega roka prišlo prvih 300 nabornikov nove države. Tako je bila prvič po drugi svetovni vojni poveljevalni jezik spet slovenščina.