Vasja Bajc se rad vrača v Planico.
Vasja Bajc se rad vrača v Planico. "Ujeli" smo ga v petek, ko je Robi Kranjec zmagal na tekmi v poletih. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kazujoši Funaki
Kazujoši Funaki je bil v izjemni formi v Naganu. Osvojil je dve zlati olimpijski medalji in eno srebrno. Foto: EPA

Bajc, ki je januarja praznoval 50. rojstni dan, je bil dober skakalec in tudi udeleženec olimpijskih iger v Sarajevu. Še bolj se je izkazal v vlogi trenerja. Japonce je popeljal v vrh, na olimpijskih igrah v Naganu pa so njegovi varovanci osvojili dve zlati, eno srebrno in eno bronasto medaljo. Velik pečat je pustil tudi na Češkem, saj je Jakub Janda v sezoni 2005/06 osvojil veliki kristalni globus.

Pred sezono 2006/07 je postal trener slovenske reprezentance, vendar ni bilo uspeha. Zaradi nesoglasij z vodstvom reprezentance (Bajc si je želel svoje pomočnike, vendar ni bilo posluha) je sredi sezone odstopil. Med kratkim pogovorom v Planici nam je med drugim povedal, da se verjetno ne bo več vrnil na mesto glavnega trenerja naše reprezentance.


Ste v Planici le v vlogi gledalca?
Tako je, danes sem prišel zasebno, uživam v skokih in navijam za Slovence.

Letos so slovenski skakalci izjemno uspešni. Vas preseneča ta napredek?
Preseneča me predvsem to, da so močni kot ekipa. V preteklosti so že bili rezultati, vendar ne vso sezono kot letos. Enostavno enkratno.

Kako ste zadovoljni v Turčiji? Kakšni so rezultati vaših varovancev?
Treniram mladino. V skokih potrebuješ čas, da se otroci razvijejo, da mladina pride v člansko konkurenco. Razmere so dobre, je pa težko, ker ni nobene tradicije. Upam, da se bo razvilo. Smučarska zveza je dovzetna za naše delo. Smo pozitivni.

Po drugi strani pa ni pritiskov, da morate dosegati vrhunski rezultat, kot ste to doživeli pri nas ...
Ni primerjave. To je tudi povsem druga raven, vsaj za zdaj. Slovenija ima tradicijo, Slovenija je smučarski narod in jasno, da vsi pričakujejo od naših fantov čim boljše rezultatov. V Turčiji je še vse še bolj v povojih in ne čutimo pritiska.

Menite, da se boste kdaj vrnili v Slovenijo na mesto glavnega trenerja?
Mislim, da ne. V ozadju prihajajo novi fantje, novi trenerji in naj še oni dobijo priložnost. Izteklo se je, kot se je. Želim, da bi delali dobro še naprej, jaz bom držal pesti.

Turški jezik že znate?
Seveda, avtomatsko se naučiš kakšno besedo, tekoče pa še ne nam govoriti.

Vam je všeč tamkajšnji način življenja?
Gre spet za neko drugo kulturo. Jaz sem jih že kar nekaj doživel. Je nekaj novega, zanimivega, ne bom pa rekel, da mi je povsem pisano na kožo.