Anders Bardal - najboljši smučarski skakalec v pretekli zimi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Anders Bardal - najboljši smučarski skakalec v pretekli zimi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Anders Bardal
Za zadnjo tekmo v sezoni je Bardal dobil posebne smuči. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Planica
V norveški reprezentanci vlada pravi ekipni duh. Uspeh Bardala so proslavili prav vsi Vikingi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gregor Schlierenzauer, Anders Bardal, Andreas Kofler
Drugo in tretje mesto sta pripadli dvema Tirolcema - Gregorju Schlierenzauerju in Andreasu Koflerju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Anders Bardal
Za konec svetovnega pokala se je od oznake 200 metrov pa do dna skakalnice spustil kar po hrbtu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Anders Bardal
Zadnji letošnji skok v svetovnem pokalu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Norvežan, ki bo letos avgusta dopolnil 30 let, je na 26 posamičnih tekmah zbral 1.325 točk in za 58 točk prehitel Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, ki je letos slavil na novoletni turneji. Tretji je bil njegov rojak Andreas Kofler, ki je odlično začel sezono in dolgo nosil rumeno majico vodilnega v točkovanju svetovnega pokala. "To je verjetno najlepši dan v mojem življenju. Zares sem ponosen na ta dosežek. Sezona je bila odlična," so bile prve besede najboljšega skakalca pretekle zime po največjem uspehu v karieri.

S konstantno formo pred Avstrijci
Bardal je sezono začel nekoliko zadržano. Na prvih dveh tekmah je bil 11. in 15., nato pa je nanizal kar 11 zaporednih uvrstitev med najboljšo deseterico. Medtem se je kar sedemkrat povzpel na oder za zmagovalce, dvakrat pa je zmagal. Sledila je "ničla" v Zakopanah, a se je že na drugi tekmi v poljskem skakalnem središču zavihtel na stopničke. Po zmagah v Engelbergu in na Kulmu je dobil še preizkušnjo v Willingenu. Ob prihodu v Planico je imel pred "Schlierijem" 123 točk prednosti, ki jih je na zadnjih dveh tekmah brez težav zadržal. Že na prvi je opravil svojo nalogo, saj je pred finalno tekmo, ko je bilo na startu le 31 tekmovalcev, pred avstrijskim šampionom imel natanko 100 točk naskoka. Tako je za osvojitev velikega kristalnega globusa potreboval le točko. Na zadnji tekmi je bil 23. in tako zasedel peto mesto v posebni razvrstitvi poletov.

Bardal, ki je po Vegardu Opaasu in Espenu Bredesenu šele tretji Norvežan z zmago v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, slednjemu je to uspelo pred 18 leti, je bil pred Planico samozavesten in prepričan o osvojitvi globusa, a se je obenem zavedal, da obstajajo tudi možnosti za uspeh Tirolca: "Pripravljen sem bil, da ga osvojim. Bil sem povsem koncentriran in verjel sem v to. Zavedal pa sem se, da gre lahko marsikaj narobe in da je še vedno obstajala možnost, da globus osvoji Gregor Schlierenzauer."

11 let od debija v svetovnem pokalu
"Zadnji teden, od Holmenkollna naprej, je bil kar stresen. Veliko napetosti je bilo tako v moji glavi kot tudi telesu. Zdaj se počutim odlično, ko je vse skupaj za mano, in kar odleglo mi je, ker se je vse skupaj tako lepo izšlo," je dodal Bardal, ki je pri 30 letih dokazal, da je povsem zrel tekmovalec, ki zna z lahkoto prenesti pritisk.

V svetovnem pokalu je novi norveški junak debitiral 3. 2. 2001 v Willingenu. Na prvi tekmi med elito mu je že uspelo osvojiti točke. Bil je 28., v tej sezoni pa se mu je uspelo še štirikrat uvrstiti v finalno serijo. To mu je uspelo tudi na prvem nastopu pod Poncami. Prvič je na oder za zmagovalce stopil na Holmenkollnu pred dobrimi petimi leti. V Oslu je bil tedaj tretji. Prvič je zmagal pred štirimi leti, ko je bil najboljši v Zakopanah. Druge tri zmage je dosegel letos. V karieri se je sicer 18-krat zavihtel na oder za zmagovalce.

Najprej specialist za celinski pokal
Potreboval je kar precej časa, da si je pod vodstvom Finca Mike Kojonkoskega, ki ga Bardal sicer zelo ceni, priboril stalno mesto v norveški reprezentanci za svetovni pokal. Dolgo je Anders nastopal v celinskem pokalu, kjer je nanizal 13 zmag, dvakrat pa je bil tudi zmagovalec skupne razvrstitve. Po letu 2006, ko je drugič osvojil celinski pokal, si je dokončno izboril stalno mesto v svetovnem pokalu.

Ogromno dodal novi trener Stöckl
Naslednjo sezono je bil na koncu 16. v svetovnem pokalu, odlično pa je nastopil v sezoni 2007/08, ko je osvojil končno peto mesto. Sledila je nova slabša sezona, že lani pa je znova dobro nastopal in bil na koncu 14. Po lanski sezoni se je poslovil Kojonkoski, norveško reprezentanco pa je prevzel Alexander Stöckl.

Pod vodstvom avstrijskega strokovnjaka je Bardal dokončno zablestel: "Zagotovo je k temu uspehu ogromno prispeval tudi trener. Nov način razmišljanja, ki ga ima Alexander, mi zelo ustreza. Dolgo sem sicer potreboval, da sem se navadil nanj, a ko sem se, je šlo le še navzgor. Vse skupaj se je začelo nekje jeseni."

Sezono bo končal z novim družinskim članom
Piko na i popolni sezoni bo postavil čez približno dva tedna, ko bo Norvežan drugič postal oče: "Že takoj po prihodu domov me čaka ena tekma. Konec tedna imamo še državno prvenstvo, za katerega pa še ne vem, ali se ga bom udeležil. V približno 14 dneh pa bom znova postal oče, zato moram iti domov in se pripraviti na rojstvo. Zato tudi ne bo veliko časa za počitek po koncu te sezone."

Bardal, ki se je rodil v mestecu Steinkjer, približno 150 kilometrov oddaljenem od Trondheima, kjer živi zdaj, je do letošnje sezone največje uspehe doživel z norveško ekipo. Z Vikingi je Anders osvojil olimpijski bron v Vancouvru, štiri srebrna odličja na svetovnih prvenstvih ter po eno srebro in bron na svetovnih prvenstvih v poletih. Prva velika individualna trofeja mu je dala dodatnega zagona in motivacije, da v prihodnjih sezonah doseže še več: "Motivacije sicer nikoli ne zmanjka, po takem uspehu pa je lahko le še večja. Postavljajo se že novi cilji in želje. Veliko imam še za osvojiti. Upam, da bom naslednjo sezono še bolje pripravljen in še močnejši."