Klemen Bauer je osvojil odlično 5. mesto. Foto: Tomaž Šušteršič
Klemen Bauer je osvojil odlično 5. mesto. Foto: Tomaž Šušteršič

Nedvomno bom Finsko zapustil z lepimi spomini in se že veselim, da bo tukaj naslednje leto svetovno prvenstvo. Že na mladinskem svetovnem prvenstvu sem tukaj osvojil srebrno medaljo in od takrat se v Kontiolahti vedno rad vrnem.

Klemen Bauer
Teja Gregorin
Teja Gregorin je dosegla še eno vrhunsko uvrstitev. Foto: Reuters
Martin Fourcade, Johannes Thingnes Bö, Björn Ferry
Najboljši trije na moški tekmi. Foto: Reuters
Vrhunski uvrstitvi Gregorinove in Bauerja
Gregorinova in Bauer tik pod stopničkami

Gregorinova in Bauer sta tako na zadnjih tekmah v Kontiolahtiju poskrbela za najboljši slovenski uvrstitvi in dosegla izida sezone oz. kariere.

Bauer je zares vrhunsko odtekel in odstreljal prvo polovico proge, ko je po brezhibnem streljanju v leže hitro zmanjšal zaostanek in se ob prvem strelskem postanku prebil na peto, po drugem pa celo na tretje mesto.

Nato pa je moral po prvem streljanju v stoje dvakrat v kazenski krog in je padel na deseto mesto. Na zadnjem streljanju je Bauer zgrešil še dvakrat in v cilj prišel kot peti, kar je njegova najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu.

Bauer se že veseli vrnitve na Finsko prihodnje leto
"Vedel sem, da me dve ničli po streljanju leže lahko v teh razmerah močno približata najboljšim. Zaradi vetra sem naredil kar precej korekcij, ki so se izkazale za pravilne, obenem pa sem tudi malo več čakal pred izvedbo streljanja, opazoval razmere in se očitno pravilno odločil. Stoje me veter ni več tako močno oviral in bi lahko zadel tudi kakšno tarčo več. Vzponi so dolgi in dokaj strmi, kar mi zelo ustreza, zato sem lahko kontroliral tekmece tudi na progi. Ves čas sem ohranjal stik z najboljšimi, kar me je le še dodatno motiviralo. Nedvomno bom Finsko zapustil z lepimi spomini in se že veselim, da bo tukaj naslednje leto svetovno prvenstvo. Že na mladinskem svetovnem prvenstvu sem tukaj osvojil srebrno medaljo in od takrat se v Kontiolahti vedno rad vrnem," je dejal Bauer.

Böju tretja zmaga zapored v Kontiolahtiju
Ves čas je sicer vajeti zadnje preizkušnje v svojih rokah držal že dvakratni zmagovalec Kontiolahtija Johannes Thingnes Bö, ki pa si je ob zadnjem streljanju v močnem vetru privoščil kar štiri zgrešene strele, a nato vseeno dosegel zmago. To je bila njegova že tretja zmaga zapored v Kontiolahtiju po dveh zmagah na šprintih. Drugi je bil Martin Fourcade, tretji pa Björn Ferry.

Fourcadu skupna zmaga tretjič zapored
Fourcade je z današnjim drugim mestom tudi že osvojil zmago v skupnem seštevku. Francoz je najboljši že tretjič zapored, prihodnji konec tedna sledi le še sklepni dogodek sezone v Oslu. Njegov najtesnejši zasledovalec, Norvežan Emil Hegle Svendsen, je po slabem streljanju danes odstopil.

Fak nenatančen na zadnjem streljanju
Drugi slovenski predstavnik, Jakov Fak, je imel izredno lepo priložnost, da se približa četrtemu ali petemu mestu, tekel je zelo dobro, a je na zadnjem streljanju nato kar štirikrat (skupaj šestkrat) zapravil vrhunsko uvrstitev. Na koncu se je moral zadovoljiti s 25. mestom.

Dosežek Böja ponovila Mäkäräinenova
Dosežek Böja je med dekleti ponovila finska biatlonka Kaisa Mäkäräinen (30:52,0/2), ki je prav tako dobila še tretjo tekmo v Kontiolahtiju. Drugo mesto je osvojila Belorusinja Darja Domračeva (+1:00,0/1), tretja pa je bila Rusinja Olga Zajceva (1:54,3/5). Gregorinova je bila ob treh nepokritih tarčah takoj za najboljšimi tremi (2:25,7) in je dosegla najboljši izid sezone v svetovnem pokalu. Druga slovenska predstavnica, Andreja Mali, je zgrešila šestkrat in zasedla 42. mesto (+4:57,3).

Teja na podobne rezultate upa tudi na Holmenkollnu
"Moja forma je vmes že malo zanihala, zdaj pa se krivulja očitno spet obrača navzgor. Vesela sem, da nisem niza dobrih rezultatov končala že na olimpijskih igrah v Sočiju, temveč se zmorem zbrati tudi še za zaključek sezone. Opažam edinole, da mi manjka moči v rokah in nogah, kar je bržkone posledica bolezni, še posebej vidno pa je bilo na teh strmih vzponih. K sreči ohranjam dokaj visok nivo strelske forme, kar se danes v teh razmerah morda ni tako močno odražalo. Prvemu zgrešenemu strelu je botroval predvsem veter, ki je spremenil smer. Najbolj pa mi je seveda žal za zadnjega, kjer sem malo preveč pohitela, saj sem želela čim prej nazaj na progo. Zajceva je imela že preveč prednosti pred menoj, da bi jo lahko resneje ogrozila, podobno pa je bilo tudi z mojimi zasledovalkami, ki jim nisem pustila blizu. Zdaj upam le, da se bom lahko dobro odpočila, tekaško pridobila še kakšno sekundo in zmogla podobne rezultate na finalnih tekmah na Holmenkollnu," je bila po tekmi zadovoljna Gregorinova, ki jo še nocoj čaka polet proti norveški prestolnici.

V Oslu bo namreč prihodnji konec tedna potekal finale letošnjega svetovnega pokala. V Joensuuju in Kontiolahtiju pa najboljše čaka svetovno prvenstvo prihodnje leto med 2. in 15. marcem.

Kontiolahti
Zasledovalno, 12,5 km (M):         * 
 1. J.-T. BÖ         NOR  33:37,1 (5)
 2. M. FOURCADE      FRA    +16,3 (3)
 3. B. FERRY         ŠVE     20,4 (3)
 4. L.-H. BIRKELAND  NOR     25,4 (4)
 5. K. BAUER         SLO     28,7 (4)
 6. A. RASTORGUJEVS  LAT     31,5 (2)
 7. B. DOLL          NEM     31,7 (3)
 8. D. LANDERTINGER  AVT     31,8 (4)
 9. S. SCHEMPP       NEM     32,1 (2)
10. N. SMITH         KAN     32,4 (5)
...                                  
25. J. FAK           SLO   1:28,1 (6)
Zasledovalno, 10 km (Ž):           * 
 1. K. MÄKÄRÄINEN    FIN  30:52,0 (2)
 2. D. DOMRAČEVA     BLR  +1:00,0 (1)
 3. O. ZAJCEVA       RUS   1:54,3 (5)
 4. T. GREGORIN      SLO   2:25,7 (3)
 5. T. BERGER        NOR   2:38,3 (6)
 6. V. VITKOVA       ČEŠ   2:52,1 (4)
 7. S. DUNKLEE       ZDA   3:01,4 (7)
 8. A. CHEVALIER     FRA   3:07,2 (2)
 9. M. HABERT        FRA   3:12,7 (5)
10. A. KUZMINA       SVK   3:13,3 (5)
...                                  
42. A. MALI          SLO   4:57,3 (6)
                                     
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi 


Skupni vrstni red (M) (19/22) 1. M. FOURCADE FRA 798 točk 2. J.-T. BÖ NOR 560 3. E. H. SVENDSEN NOR 557 4. D. LANDERTINGER AVT 541 5. D. MALIŠKO RUS 491 19. J. FAK SLO 350 29. K. BAUER SLO 244 78. J. MARIČ SLO 18
Skupni vrstni red (Ž) (19/22)         
 1. K. MÄKÄRÄINEN    FIN      781 točk
 2. T. BERGER        NOR      724     
 3. D. DOMRAČEVA     BLR      650     
 4. T. ECKHOFF       NOR      548     
 5. G. SOUKALOVA     ČEŠ      522     
18. T. GREGORIN      SLO      359     
50. A. MALI          SLO       89     

Nedvomno bom Finsko zapustil z lepimi spomini in se že veselim, da bo tukaj naslednje leto svetovno prvenstvo. Že na mladinskem svetovnem prvenstvu sem tukaj osvojil srebrno medaljo in od takrat se v Kontiolahti vedno rad vrnem.

Klemen Bauer
Vrhunski uvrstitvi Gregorinove in Bauerja
Gregorinova in Bauer tik pod stopničkami