Matic Skube je točke svetovnega pokala zadnjič osvojil februarja 2012 na Banskem, ko je bil 24. v slalomu. Njegov najboljši dosežek v svetovnem pokalu je 12. mesto na slalomu v Adelbodnu januarja 2011. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Matic Skube je točke svetovnega pokala zadnjič osvojil februarja 2012 na Banskem, ko je bil 24. v slalomu. Njegov najboljši dosežek v svetovnem pokalu je 12. mesto na slalomu v Adelbodnu januarja 2011. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Felix Neureuther
Na avstrijskem ledeniku Mölltal so bili Slovenci sosedje nemških slalomistov, med katerimi je bil tudi Felix Neureuther, ki naj bi do Levija zacelil poškodbo hrbta. S sotekmovalci si je Neureuther, ki je v lanski sezoni po tesnem boju z Marcelom Hirscherjem ostal brez slalomskega kristalnega globusa, v novembru pustil rasti brke. Foto: Facebook Felix Neureuther

Glavni trener moških ekip v slovenski reprezentanci Klemen Bergant je s serviserjem na sever Finske prispel v nedeljo, za njim pa je dolga pustolovščina po celinski Evropi in Skandinaviji, dolga 3.300 km. Ženski slalom s Tino Maze bo v soboto, moški z Maticem Skubetom in Miho Kürnerjem v nedeljo. Prenos bo na TV SLO 2.

"Tu je relativno toplo, temperatura je okrog nič stopinj, smo pa imeli zato dobre razmere za vožnjo. Le zadnjih 250 kilometrov smo imeli sneg na cesti. Kadar je na poti v Levi tako, lahko odpreš penino," je v pogovoru za MMC povedal Bergant in dodal, da bodo konec tedna že zelo zimske razmere in temperature do minus deset.

Za 400 evrov v Levi, a tako rekoč brez prtljage
V kombiju je v Levi pripeljal veliko opreme in s tem reprezentantom omogočil, da bodo lahko za povratno letalsko linijo do Finske plačali le 400 evrov, kolikor stanejo najcenejše karte pri nizkocenovnih prevoznikih, ki pa seveda pogojujejo, da imajo potniki pri sebi malo ali skoraj nič prtljage.

Na moškem slalomu v Leviju bosta od Slovencev nastopila le Matic Skube in Miha Kürner, potem pa se jima bo pridružilo še pet fantov, ki bodo tekmovali na dveh veleslalomih in slalomih za evropski pokal. Stanovali bodo v hiši, za katero bodo za dva tedna plačali 1.300 evrov, s čimer bodo več kot prepolovili stroške, ki bi jih imeli ob bivanju v hotelu.

Časi, ko je bil slovenski slalom v svetovnem vrhu, so že dolgo mimo, po slovesu Mitje Valenčiča pa je stanje še slabše. Kürner je na svetovni slalomski lestvici 46., Skube 48. Oba bosta imela številki okrog 40, kar v Leviju, kjer je proga po navadi dobro utrjena, daje lepe možnosti za preboj v finale.

Na Mölltalu trenirali z Nemci
"Med jesenskimi počitnicami smo tri dni trenirali na ledeniku Mölltal. Skupaj z nemško reprezentanco smo polili progo z vodo in imeli odlične razmere. Res pa je, da prejšnji teden po ponedeljku trening zaradi slabega vremena ni bil več mogoč, ampak ta problem so imeli skorajda vsi. Osnovni cilj je finale, kar pa ne sme biti končni cilj," je povedal Skube, nekdanji mladinski slalomski svetovni prvak, ki točk svetovnega pokala ni osvojil že skoraj tri leta!

26-letni Skube se zaveda, da časa nima več veliko. Ker si je veliko stroškov kril sam, so dobri rezultati nujni, sicer bo moral končati kariero. Pred sezono je zamenjal opremljevalca smuči in se od Elana preselil k Völklu. Morda bo dodaten motiv prvi otrok, ki se ga je razveselil v soboto. Dobil je sina.

Smukači na treningu v Copper Mountainu
Ekipa za hitre discipline, ki se je prejšnji teden odpravila v Vail, v Koloradu že trenira. Trener Peter Pen je skupaj z Andrejem Jermanom v nedeljo pomagal postaviti mreže po stari smukaški oziroma superveleslalomski progi v Copper Mountainu. Proga, ki je tokrat nekoliko razširjena in spremenjena, bo v naslednjih dneh v dopoldanskih urah tako na voljo za priprave Andreja Šporna, Roka Perka, Boštjana Klineta, Klemna Kosija in Martina Čatra, ki bodo s tem lahko dobili dobre občutke na severnoameriškem snegu.

Tekme svetovnega pokala bodo najprej na sporedu konec tega meseca v Lake Louisu v Kanadi, v začetku decembra pa jih bo gostil Beaver Creek, ki bo februarja tudi prizorišče svetovnega prvenstva.