Tina Maze v letošnji sezoni spet predstavlja smučarsko popolnost in je na odlični poti, da bo drugič v karieri postala zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala. Foto: EPA
Tina Maze v letošnji sezoni spet predstavlja smučarsko popolnost in je na odlični poti, da bo drugič v karieri postala zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala. Foto: EPA
Tina petič letos na stopničkah

Po petkovi zmagi v veleslalomu in sobotnem drugem mestu na slalomu za svetovni pokal v Aareju je Aleš Smrekar za Val 202 pripravil naslednjo Športno zgodbo:

Ob dveh fantastičnih dneh v Äreju sem za trenutek pomislil, da je Tina kot z drugega planeta. Ne vem, ali je res popolnoma človeško, seveda pretiravam, da v devetih dneh zamenjaš štiri pare smuči, ob tem zmagaš na smuku v Lake Louisu, narediš napako naslednji dan, a vseeno končaš na 8. mestu, potem v nedeljo osvojiš tretje mesto na superveleleslalomu in se tako rekoč naravnost s smučišča odpraviš na 23-urno pot iz Kanade na Švedsko, tam pa naravnost, še povsem načet od časovne razlike in utrujenih mišic, na trening veleslaloma in slaloma, saj si v zaostanku v primerjavi s specialistkami za obe tehnični disciplini.

Pa ne samo to, potem treniraš tako na smučeh kot v fitnesu dobre tri dni in zmagaš v veleslalomu, v slalomu pa za zmago zaostaneš še šest stotink. Prav to je v zadnjih devetih dneh storila 31-letna Tina Maze. Pa mi vi povejte, ali res pretiravam? Odgovor na vprašanje, kako je to mogoče, sem po včerajšnji tekmi pričakoval od vodje Tinine ekipe in njenega partnerja Andree Massija: "Mislim, da se tudi vsi mi, ki smo v ekipi in dirigiramo vse, kar se dogaja okrog Tine, isto sprašujemo. Mislim, da so bili ti dnevi najtežji. Predvsem danes, po petkovi veleslalomski zmagi, je bil težek dan, a je smučala fenomenalno ... Ja, inteligentno vprašanje. Nimam inteligentnega odgovora!"

Tudi to se zgodi, da Massi, ki ima zasluge, da je Tina tako izvrstno telesno pripravljena in lahko zdrži vse te napore, ostane brez odgovora. Morda pa je odgovor na to vprašanje skrit v enem drugem odgovoru na eno drugo vprašanje. Včeraj sem Tino po drugem mestu, zmago je izgubila le za šest stotink, pokroviteljsko potolažil, da se zaradi teh stotink ne gre sekirati. In kaj je odgovorila: "Pošteno povedano, bi raje zmagala." Tinino gorivo je torej zmaga. In dokler bo tako, se za Črnjanko ne gre bati. In tudi za končni uspeh ne. Po devetih tekmah ima v skupnem seštevku že 257 točk prednosti pred najbližjo zasledovalko.

Tinine smučine do globusa (primerjava točk v skupnem seštevku za zadnja leta)

Tina petič letos na stopničkah