Thomas Diethart je na novoletni turneji napisal eno izmed najneverjetnejših zgodb v zgodovini smučarskih skokov. Foto: EPA
Thomas Diethart je na novoletni turneji napisal eno izmed najneverjetnejših zgodb v zgodovini smučarskih skokov. Foto: EPA
Thomas Diethart
Diethart ima že pravo armado navijačev. Foto: EPA
Gernot in Thomas Diethart
Oče Gernot, ki je na vseh tekmah navijal s prašičkom za srečo, je bil po zadnji tekmi popolnoma evforičen. Njegov sin je izpolnil življenjske sanje družine. Foto: Reuters
Prevc izenačil dosežka Petka in Tepeša
Prevc v izjemnem finalu zaostal le za Diethartom

Glavni trener avstrijske reprezentance Alexander Pointner je potrdil, da bo 21-letni skakalec izpustil obe tekmi na znamenitem Kulmu, kjer bo navijal za reprezentančne kolege.

"Zdaj ima priložnost, da v miru uživa v izjemnem uspehu, nato pa bo pripravljen na nove velike izzive. Vrnil naj bi se že na Poljskem," je pojasnil Pointner.

Na današnjem uvodnem preizkusu letalnice se je ta izkazala za odlično pripravljeno, najdlje pa je na njej poletel Matic Kramaršič, pristal je pri 202 metrih. Rekorder letalnice je sicer Gregor Schlierenzauer, ki je leta 2009 poletel 215,5 metra. V četrtek bo sledil še en preizkus letalnice, v petek pa bo ob 11.30 najprej na sporedu uradni trening, ob 14. uri pa še kvalifikacije. Med sedmerico Slovencev, ki bodo nastopili na Kulmu, ima nastop med štirideseterico zagotovljen le Peter Prevc kot član elitne deseterice, medtem ko bodo morali Robert Kranjec, Nejc Dežman, Jaka Hvala, Jernej Damjan, Jurij Tepeš in Tomaž Naglič v kvalifikacije.

Diethart je v ponedeljek s skupno zmago nasledil rojaka Gregorja Schlierenzauerja, ki je zmagal v sezonah 2011/12 in 2012/13. Avstrijci so končno zmago slavili šestič zapored, skupno pa 15. Mladi Avstrijec je obenem postal drugi najmlajši skupni zmagovalec novoletne turneje; najmlajši ostaja Finec Janne Ahonen.

Pravljica se je začela v Engelbergu
"Didl", kakor kličejo 21-letnega skakalca iz Michelhausna v Spodnji Avstriji, ima v svetovnem pokalu šele deset nastopov. Ključen je bil decembrski konec tedna v Engelbergu, kjer je na prvi tekmi med skakalno elito zunaj domovine končal na četrtem in šestem mestu. Sledila je pravljica na novoletni turneji, ki jo je začel s tretjim mestom v Oberstdorfu, ki si ga je razdelil s Petrom Prevcem. V Garmisch-Partenkirchnu je bil razred zase, v vetrovni loteriji na Bergislu je zasedel peto mesto, v Bischofshofnu pa ga niti slučajno niso izdali živci, ampak je znova pokoril celotno svetovno elito.

"Še vedno ne morem verjeti, kaj se mi je zgodilo v zadnjih dveh tednih. Počasi zbiram vse neverjetne vtise," je poudaril Diethart, ki uživa v domačem okolju, kjer je zdaj veliki junak, nasploh se vse športne razprave v Avstriji v zadnjih dneh odvijajo okoli njega.

Vsi občudujejo očeta Gernota
Oče Gernot, ki je po poklicu policist, je ves čas verjel vanj, vozil ga je v 200 km oddaljeni Hinzenbach na treninge. V razvoj sina je vložil okoli 100.000 evrov in preživel veliko težkih trenutkov. Zdaj se mu klanja vsa Avstrija in ga ima za vizionarja. Sin je samo z zmago na turneji v žep pospravil 32.500 evrov, pokrovitelji so že v čakalni vrsti ...

Diethart je postal peti debitant z zmago na novoletni turneji. To je uspelo tudi Fincu Toniju Nieminenu (1991/92), Avstrijcu Andreasu Goldbergerju (1992/93), Primožu Peterki (1996/97) in Norvežanu Andersu Jacobsenu (2006/07).

Prevc izenačil dosežka Petka in Tepeša
Prevc v izjemnem finalu zaostal le za Diethartom