Jakov Fak je pravi čas ujel olimpijsko formo. Foto: Tomaž Šušteršič
Jakov Fak je pravi čas ujel olimpijsko formo. Foto: Tomaž Šušteršič
Uroš Velepec
Uroš Velepec je bil z dosežkom Jakova Faka izredno zadovoljen. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jakov Fak najvišje v tej sezoni

Fak je imel le en zgrešeni strel, za zmagovalcem Emilom Heglejem Svendsnom pa je zaostal dobre pol minute. 26-letniku iz Mrkopolja je sicer kazalo še bolje, saj je bil po treh četrtinah preizkušnje ob zanesljivem streljanju v vodstvu, nato pa je vse izpuhtelo po zgrešenem, 16., strelu na zadnjem poskusu.

Fak: Upam, da bom že jutri boljši
"Vesel sem, da sem se končno spet uspel približati najboljšim in sem zadovoljen z uvrstitvijo. Četrto mesto še ni sam vrh, saj me od njega še vedno loči nekaj stopničk, upam pa, da je to začetek nekega novega obdobja v letošnji sezoni in bo rezultatska krivulja obrnjena le še navzgor. Na progi še nisem imel optimalnega občutka, česar enajsti tekaški čas morda ne razkriva, se pa izboljšujem. Veliko težav sem imel tudi na zadnjem strelskem postanku, saj zaradi pomanjkanja fizične moči, nisem mogel tako suvereno streljati. V zadnjem krogu sem na prigovarjanje spremljevalcev ob progi uspel še nekoliko zmanjšati zaostanek, vendar so bili danes pač trije še močnejši od mene. Upam, da bom že jutri še boljši," je bil komentar Faka po tekmi.

Če bo ostal zdrav, je lahko prav Soči vrhunec
"Vsekakor lep dosežek Jakova, kar pa je še vedno manj, kot je sposoben. Rezultat ne kaže vedno njegove prave pripravljenosti, saj vemo, da je sposoben narediti še več. Če bo ostal zdrav in brez poškodb tudi v prihodnje, so lahko prav olimpijske igre njegov vrhunec. Letos je imel že obilo smole, izpustili smo Oberhof, da je lahko vsaj nekaj vadil pred temi tekmami in šele sedaj bo lahko pokazal svoj pravi obraz. Če se bo uspel dovolj spočiti, je to lahko že jutri, prav gotovo pa naslednji teden v Antholzu," je napovedal njegov trener Uroš Velepec.

Tretja zmaga za Svendsna v novem letu
To je že tretja zmaga za Svendsna v tem koledarskem letu po dvojčku zmag v Oberhofu prejšnji teden, s tem je tudi osvojil končno zmago v disciplini posamično. Drugo mesto je osvojil Rus Aleksej Volkov (+14,6/0), tretje pa njegov rojak Evgenij Ustjugov (+16,5/1).

Ostali Slovenci niso navdušili
Faku se je očitno izplačalo, da je izpustil prejšnjo postajo v Oberhofu in raje treniral na Pokljuki ter znova potrdil, da se njegova forma strmo vzpenja. Za ostale Slovence tega ne bi mogli reči. Klemen Bauer je tekmo končal na 49. (+4:14,6/4), Peter Dokl (+8:06,2/3) na 83., Janez Marič (+8:48,6/6) pa na 90. mestu.

V nedeljo štirje slovenski nastopi
V nedeljo bo sledil dvojni tekmovalni program. Ob 11.50 uri bodo v zasledovanju nastopile ženske s Tejo Gregorin in Andrejo Mali, ob 13.25 uri pa še moški s Fakom in Bauerjem. "Pred jutrišnjo tekmo si želim predvsem dobre regeneracije, saj je zasledovanje vedno zelo napeto. Vsi si želijo napredovati po lestvici in narekovati čim hujši tempo. Sam se zaenkrat še ne čutim toliko močnega, da bi lahko vlekel karavano, zato bom pazil na konkurente ter ostal v svojem ritmu," je o taktiki povedal Fak.

                    
                                     
20 km (M):                         * 
 1. E. H. SVENDSEN   NOR  48:58,5 (1)
 2. A. VOLKOV        RUS    +14,6 (0)
 3. E. USTJUGOV      RUS     16,5 (1)
 4. J. FAK           SLO     34,7 (1)
 5. D. LANDERTINGER  AVT     42,7 (1)
 6. D. MALIŠKO       RUS     44,4 (2)
 7. S. FOURCADE      FRA     45,7 (1)
 8. J.-T. BÖ         NOR   1:05,1 (2)
 9. S. SCHEMPP       NEM   1:08,2 (0)
10. J. SOUKUP        ČEŠ   1:09,6 (1)
...                                  
49. K. BAUER         SLO   4:14,6 (4)
83. P. DOKL          SLO   8:06,2 (3)
90. J. MARIČ        SLO   8:48,6 (6)
          * - zgrešeni streli        

Skupni vrstni red (M) (10/26):         
 1. M. FOURCADE      FRA      462 točk
 2. E. H. SVENDSEN   NOR      353     
 3. J.-T. BÖ         NOR      292     
 4. E. USTJUGOV      RUS      272     
 5. A. ŠIPULIN       RUS      264     
35. J. FAK           SLO      100     
39. K. BAUER         SLO       90     
63. J. MARIČ        SLO       18   

Jakov Fak najvišje v tej sezoni