Rok Flander ne skriva, kaj si želi v novi sezoni: predvsem olimpijsko medaljo, ki je še ni v njegovi zbirki. Foto: Reuters
Rok Flander ne skriva, kaj si želi v novi sezoni: predvsem olimpijsko medaljo, ki je še ni v njegovi zbirki. Foto: Reuters
Flander želi piko na i uspešni karieri - olimpijsko medaljo

V petek se bo v Carezzi s paralelnim slalomom začela sezona svetovnega pokala alpskih smučarjev deskarjev. V njej bo imela Slovenija spet kar nekaj adutov, v prvi vrsti svetovnega prvaka Roka Marguča, najboljšega predstavnika v lanski sezoni svetovnega pokala Žana Koširja in seveda neuničljivega Roka Flandra, za katerega bo to 14. sezona svetovnega pokala.

Gore so neizmeren vir energije
"Naprej me žene ljubezen do športa in narave kot take. Oziroma drugače povedano, občutki in zadovoljstvo, ki me nagradijo ob doseganju vrhunskosti na deski, so še vedno močnejši od vsakodnevnih življenjskih položajev. Tukaj ne gre toliko za tekmovanja in priznanja občinstva kot za samo deskanje in odkrivanje mej tako človeških sposobnosti kot sposobnosti materiala. Poleg tega se vse skupaj dogaja v kraljestvu gora, ki so neizmeren vir energije," je o motivacijskih dejavnikih, ki mu dajejo energijo za novo sezono, povedal svetovni prvak v paralelnem veleslalomu iz leta 2007.

Flander nikoli ničesar ne prepušča naključju, in ker so v letošnji sezoni tudi zanj največji izziv olimpijske igre, se je na tekmi v Rusiji začel pripravljati že v lanski sezoni. Po tretjem mestu na olimpijski generalki v Sočiju je sezono predčasno končal in odšel na operacijo kile, ki mu je v zadnjih sezonah povzročala precej težav.

Odločitev za operacijo je bila zelo pametna
"Izkazalo se je, da je bila to ena boljših odločitev v mojem življenju. Brez kile je življenje lahkotnejše, predvsem pa sem lahko opravil nekatere treninge, ki jih v prejšnjih sezonah nisem mogel," je zadovoljstvo po odpravi zdravstvenih težav strnil Flander in nadaljeval:

"V letošnjem pripravljalnem obdobju sem delal veliko več na moči kot prejšnja leta. Sicer pa sem si vzel tudi več časa za trening, kot je bilo to v preteklih dveh ali treh sezonah. Veliko sem tudi deskal na valovih in odpeljal verjetno največji in najzahtevnejši val v svojem življenju. Lahko rečem, da sem pripravljen in da si želim tekmovanja."

Najprej v Švici, nato v Severni Ameriki
Dobro delo v poletnih mesecih se je nadaljevalo tudi jeseni na snegu: "Najprej sem se pripravljal v Saas Feju v sodelovanju z dolgoletnim trenerjem Tomažem Bernikom, potem pa dobrih 40 dni v Copper Mountainu in pozneje v Nakiski ter Panorami. Na treninge čez lužo sem odšel predvsem zato, ker sem si želel miru in dobrih snežnih pogojev. Treningi so bili izjemni, rezultati pa konstantni. Naredil sem nekaj sprememb v tehniki, tako da bi morali biti rezultati vidni."

Cilj je jasen: olimpijska medalja
Tako kot v preteklih sezonah tudi v novi Flander sodeluje s kanadsko reprezentanco, s katero je pravkar na pripravah na Južnem Tirolskem: "Nastanjeni smo na Kreuzbergpassu, ki bo naša baza celotno sezono in kjer se bomo pripravljali tudi na najpomembnejši tekmi sezone. Olimpijske igre bodo vrhunec letošnje sezone, vse je podrejeno temu tekmovanju, tudi moji cilji. V Sočiju želim osvojiti to, kar še manjka v moji dosedanji karieri."

Flander želi piko na i uspešni karieri - olimpijsko medaljo