Matic Skube je leta 2007 na mladinskem svetovnem prvenstvu v slalomu premagal tudi Marcela Hirscherja. Avstrijec je postal šampion, Skube pa je le šestkrat osvojil točke v svetovnem pokalu. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Matic Skube je leta 2007 na mladinskem svetovnem prvenstvu v slalomu premagal tudi Marcela Hirscherja. Avstrijec je postal šampion, Skube pa je le šestkrat osvojil točke v svetovnem pokalu. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Miha Kürner
Miha Kürner na salomih svetovnega pokala še ni prišel do točk. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Luknjo v disciplini, ki je slovenskemu smučanju prinesla največ uspeha, je zakrival Mitja Valenčič. A 35-letni Gorenjec je po lanski sezoni postavil smuči v kot. Realnost je zdaj taka, da slovenski slalomisti na letošnjih štirih tekmah niso osvojili niti točke. In nič ne kaže, da jih bodo.

Skoraj 28-letni Miha Kürner je v torek v Zagrebu premagal le enega tekmovalca in v eni vožnji zaostal skoraj šest sekund. Sekundo in pol hitrejši je bil skoraj 27-letni Matic Skube, ki je za finalom na 42. mestu zaostal slabo sekundo. Slovenska ekipa je tako nad Zagrebom prvič ostala praznih rok.

Najboljši slovenski slalomist Skube je bil na Sljemenu že v finalu: 23. leta 2010 in 27. leto pozneje. "Pred desetletjem, morda pred 15 leti, se ni več delalo dobro z mladimi in potem je nastala ta luknja. Mi delamo, 'borbamo', poskušamo vse, ampak ne gre. Kot kaže, smo izgubljena generacija," je povedal Skube. Resnično, a žalostno, predvsem, ker je to izrekel mladinski svetovni prvak v slalomu. Leta 2007 je bil v Flachauu boljši tudi od zagrebškega zmagovalca Hirscherja. Avstrijec je med tem zbral že 28 zmag v svetovnem pokalu, Skube pa je le šestkrat osvojil točke, nazadnje pred štirimi leti. Najboljši doslej je bil 12. v Adelbodnu januarja 2011.

Kürner, ki slalomskih točk sploh nima, je bil do zdaj le enkrat med trideseterico, 19. v superkombinaciji. Letos še ni bil med trideseterico niti v slalomu evropskega pokala.

Vodja reprezentanc Klemen Bergant v pogovoru za Val 202 odgovarja: "Ocenili ste pravilno, to se vleče že precej časa. Res je, da je Matic zamenjal opremo. Pred 14 dnevi sta zamenjala smučarske čevlje. Vseh teh težav je preveč, fokus ni tam, kjer bi moral biti. Priložnosti se počasi odmikajo. Prav veliko časa nimata, saj sta že nekaj časa aktivna. Od njiju se pričakujejo uvrstitve v drugi tek,. Tega ne dosegata. Vprašanje je, kako bomo šli naprej." Se lahko zgodi, da že v letošnji sezoni ne bo na štartu slaloma niti enega Slovenca? "Lahko se zgodi tudi to," ne skriva Bergant.

Kaj storiti, da bo kaj drugače? "Zadaj imamo kar nekaj mladih tekmovalcev, ki pa so še mladinci. Treba je počakati. Oni niso krivi, da nimamo trenutno tekmovalca v slalomu, ki bi bil sposoben dosegati dobre rezultate. Zaradi tega ne smemo iti z njimi po nenaravni poti, ampak jih počakati, da začnejo dosegati dobre rezultate na tekmah nižjega ranga, potem pa bodo prišli tudi na svetovni pokal," je še povedal Bergant.