Goran Janus je preporodil slovenske skakalce in v letošnji sezoni žanje sadove odličnega dela. Foto: www.alesfevzer.com
Goran Janus je preporodil slovenske skakalce in v letošnji sezoni žanje sadove odličnega dela. Foto: www.alesfevzer.com
Oto Giacomelli v Odmevih po velikem uspehu Prevca
Sakala: Zmaga Prevca je lahko motivacija za vse Slovence
Prevc: Vsak zmagovalec mora biti velikokrat drugi

Številni tuji novinarski kolegi so se v sredo na stadionu Seppa Bradla v Bischofshofnu kar malce čudili nad popolno prevlado najboljšega skakalca letošnje zime. Glavna tema je bila ponovitev "grand slama" Svena Hannawalda iz leta 2002. Prevcu jo je v Oberstdorfu zagodel veter.
Prevc številka ena skakalnega športa
"Škoda je, da smo imeli smolo v Obertsdorfu. Težji tekmi sta bili naslednji, v Garmischu smo morali loviti razliko, Innsbruck pa Petru ne ustreza. Vseeno je bila razlika narejena prav v Innsbrucku. Na zadnji tekmi je naredil dva odlična skoka, ne bom rekel super, a trenutno je res močan in je številka ena skakalnega športa," je pojasnil Janus, ki je leta 1997 na letalnici bratov Gorišek v Planici kot predskakalec pristal pri 205,5 metra, kar je bil takrat slovenski rekord.
V Bischofshofnu se je izkazala celotna ekipa
Na zadnji tekmi na skakalnici Paula Ausserleitnerja so Slovenci navdušili. Domen Prevc je bil na 6. mestu, točke sta osvojila tudi Jurij Tepeš in Anže Lanišek. Po skoku Severina Freunda 141 metrov je razmišljal tudi o znižanju naleta za Petra Prevca.
"Razmišljal sem, ali bi se spustil za en nalet, a Peter zelo rad daleč skače. Zelo dobro je bil urejen iztek skakalnice, ni bilo nobene panike. Na zadnji tekmi se je izkazala celotna ekipa. Vrhunska uvrstitev Domna Prevca, lepo sta skakala tudi Jurij Tepeš in Anže Lanišek. Za vse skupaj so zaslužne celotna trenerska ekipa, servisna ekipa in podpora. S Petrom ne delam samo jaz, ampak celotna ekipa," je bil zelo zadovoljen 45-letni Janus, ki je v svetovnem pokalu nastopal med letoma 1989 in 1999, njegov najboljši izid je bilo osmo mesto v Bad Mitterndorfu leta 1992.
Drugih in tretjih mest je bilo dovolj
Prevc je imel dovolj drugih mest. Na svetovnem prvenstvu v Val di Fiemmeju in na olimpijskih igrah v Sočiju je zasedel drugo in tretje mesto, lani pa je bil drugi v skupnem seštevku svetovnega pokala.
"Veliko se je govorilo o drugih mestih Prevca, zdaj pa je številka ena. Vrhunsko je pripravljen, obrestovalo se je delo v poletnem delu priprav. Težko je reči, kaj je bolj prestižno. Na novoletni tekmi štejejo vse štiri tekme, težko je to primerjati s svetovnim prvenstvom ali olimpijskimi igrami," je poudaril Janus.
Težko reče, kje so meje
"Veliko se je govorilo pred zadnjo tekmo. Zdaj mi je kar odleglo, ena kljukica več. Imamo še veliko ciljev, a takega fenomena, kot je Peter Prevc, v svoji trenerski karieri še nisem doživel. Res je konstanten. Težko rečem, kje so meje. Uživa v vsem skupaj, mi pa tudi. Tudi zame je bila to najtežja novoletna turneja, saj je šlo za zmago, in ne za preboj med deseterico. Ostali so mirni in potrpežljivi. Vsi trenerski kolegi so mi športno čestitali. Veliko se je govorilo o kombinezonih, a na koncu odloča skakalec, ne pa oprema," je dodal glavni slovenski trener.
Pograjc namesto Bartola v Willingen
Že v soboto je na sporedu ekipna tekma v Willingenu, v nedeljo pa še posamična.
"Zame so še vedno vrhunski vsi izidi med deseterico. V Willingen prihaja Andraž Pograjc, ki bo nadomestil Tilna Bartola. Škoda za spodrsljaj Kranjca v kvalifikacijah, ki je na treningu v Bischofshofnu dobro skakal. Zdaj prihajajo naše skakalnice in računam še na boljši ekipni uspeh," je sklenil Janus.

Oto Giacomelli v Odmevih po velikem uspehu Prevca
Sakala: Zmaga Prevca je lahko motivacija za vse Slovence
Prevc: Vsak zmagovalec mora biti velikokrat drugi