Marjan Jelenko je blestel pri mladincih, zdaj pa ga čaka naporen preboj med najboljše še v članski konkurenci. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Marjan Jelenko je blestel pri mladincih, zdaj pa ga čaka naporen preboj med najboljše še v članski konkurenci. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Varovanci Primoža Triplata so imeli v prejšnjih zimah nekaj prebliskov, izkazali pa so se tudi na ekipni tekmi svetovnega prvenstva 2011, ko so bili osmi. Po skokih so zasedali celo šesto mesto. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

20-letni Jelenko je v lanski sezoni na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojil zlato in srebrno medaljo, zdaj pa želi počasi zablesteti tudi v svetovnem pokalu. Točke je do zdaj osvojil le enkrat.


Kako ste pripravljeni na sezono?
Kar dobro. Predvsem s svojimi skoki sem zadovoljen, precej bolje mi gredo skoki kot tek, kjer mi manjka še nekaj treninga, saj je povsem nekaj drugega, če treniraš na rolkah, kot če si na tekaških smučeh. Predvsem želim sproščeno začeti sezono in osvajati čim več točk svetovnega pokala.

Boste tekmovali le v svetovnem pokalu?
Ne, na začetku bom šel tudi na celinski pokal, najprej v Ameriko, nato v srednjo Evropo. Po novem letu pa se bom udeleževal predvsem tekem svetovnega pokala.

Slovenska ekipa je vedno bolj številna. Kako se to pozna?
Res je, letos nas je v članski konkurenci šest. To je v redu, enkrat nekdo bolje skače, drugič nekdo bolje teče. Ta tekmovalnost znotraj ekipe je gotovo dobrodošla, saj drug drugega potiskamo naprej.

Ste bili s pripravami zadovoljni?
Zelo. Letos smo imeli največ priprav do zdaj. Tudi opremo smo dobili pravočasno, smuči smo stestirali v ledeni smučini v Klingenthalu.

Kako je s smučmi? Koliko parov imate?
Moj opremljevalec je Fischer. Poleti sem dobil en par, pozimi dvoje skakalne in štiri pare tekaških smuči. Tekaške smo kupili tudi od Petre Majdič. Gre za tiste smuči, s katerimi je tekmovala. Ko je končala kariero, nam jih je nekaj parov prodala po nizki ceni. Gotovo so to vrhunske smuči. Takoj začutiš, da smuča steče in da potrošiš manj energije. Tudi na spustih se čuti, kako so hitre in se lahko spočiješ.

Kakšna je razlika, ko prideš z rolk na smuči?
Drugačen je občutek drsenja. Na rolkah so kolesa, nič te ne zaustavlja, medtem ko je smučka veliko daljša, na snegu pa te lahko tudi zaustavlja oziroma ti uhaja, odvisno od snega. Treba je loviti ravnotežje in moraš biti kar mojster, da dobro tekmuješ.

Veljate za največjega talenta slovenske nordijske kombinacije. Kako ste prišli v ta šport?
Pri osmih letih sem začel skakati, klubski trener Igor Jelen pa mi je rekel, naj grem pogledat še na kakšno tekmo v kombinaciji. Pri dvanajstih sem štartal na prvi tekmi, dobro sem se odrezal in videl, da imam potencial. Od takrat treniram vsako leto več.

Ste spomladi uspešno končali srednjo šolo?
Naredil sem maturo in se vpisal na fakulteto za šport, želim postati trener, seveda pa trenutno ne morem hoditi na predavanja in vaje. Računam, da se bom po koncu sezone lahko posvetil študiju.

V Kuusamu je dan zelo kratek. Kaj boste počeli s kolegi v dolgih večerih?
Predvsem smo za računalnikom, gledamo filme, igramo igrice, odigramo tudi kakšen poker.

Za denar?
Ne ne, le za zabavo, da čas hitreje mine.