Therese Johaug se je znašla v škripcih. Foto: Reuters
Therese Johaug se je znašla v škripcih. Foto: Reuters

Omenjeno kazen ji je naložila norveška protidopinška agencija, potem ko je odločala o tem, ali lahko Johaugovo začasno suspendirajo, medtem ko o kazni zaradi samega prekrška še ni odločala. Morebitni novi ukrepi bodo tako odvisni od ugotovitev nadaljnje preiskave.

V vzorcu olimpijske prvakinje iz Vancouvra 2010 in sedemkratne svetovne prvakinje so pred kratkim našli sledi steroida klostebola. Razlog za pozitiven test pa naj bi bila uporaba kreme za zaščito opečenih ustnic, s katero si je pomagala na pripravah avgusta v Italiji.

Norvežanka je v prvem odzivu na novico o pozitivnem vzorcu dejala, da je pretresena, vendar je poudarila, da se sama ne počuti odgovorna za storjeni prekršek. Mazilo je namreč predpisal reprezentančni zdravnik, ki je spremljal ekipo.

Po določitvi nacionalne protidopinške agencije Johanugova dva meseca ne sme sodelovati na tekmovanjih, prav tako pa ne sme trenirati skupaj z reprezentanco. Na Norveškem so obenem sprožili tudi preiskavo odgovornosti zdravnika Fredrika Bendiksena, ki je Johaugovi dovolil uporabo spornega mazila.