Zimski športi
Jurij Tepeš
Jurij Tepeš, ki je izjemen letalec, na Kulm ni prišel v dobri formi. Na posamični tekmi je bil sicer med deseterico, vendar je na nedeljski tekmi v obeh skokih razočaral in Slovenija je končala na 4. mestu. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Tepeš v finalu ekipne tek...

Dodaj v

Jurij Tepeš: "Ob takšnih trenutkih bi si želel, da očeta ne bi bilo v športu"

Tepeš se zaveda, da vedenje ni bilo primerno
18. januar 2016 ob 16:56,
zadnji poseg: 18. januar 2016 ob 17:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Bilo bi mi gotovo lažje, če ga ne bi bilo toliko zraven. Na tekmi me ne moti, ampak potem imam cel kup notranjih informacij, ki mi jih ne bi bilo treba vedeti," je Jurij Tepeš komentiral navzočnost svojega očeta v svetovnem pokalu.

Jurij Tepeš je bil nesrečna oseba nedeljske ekipne tekme svetovnega prvenstva v poletih. Oba skoka sta bila slaba in Slovenija je osvojila četrto mesto, čeprav je ob Norveški veljala za favorita za naslov prvaka. Tepeš po tekmi ni dajal izjav ("pobegnil" je iz mešane cone, kjer mora biti vsak tekmovalec na voljo medijem), je pa na svojem profilu na Facebooku objavil daljši zapis, kaj se je dogajalo v njegovih mislih. Zaveda se, da "obnašanje ni bilo na ravni človeka, ki je odrasel in bi moral biti zgled mlajšim". Dodal je še, da ga "prevečkrat preplavijo čustva in nejevolja".

Na ponedeljkovi novinarski konferenci je Tepeš dodatno pojasnil nekatere vidike nedeljskega neuspeha. "Stojim za tistim, kar sem napisal (na Facebooku). In napisal sem iz srca. Vsake toliko časa nehote preberem kakšen komentar in se me dotakne. Ob slabih skokih mi pride do živega. Upam, da bomo to Planico 2015 čim prej zaključili, čeprav se bojim, da je ne bomo še nekaj let."

V torek boste lahko prebrali še razmišljanje Mirana Tepeša o tem, kakšen je njegov odnos s sinom Jurijem in ali meni, da mu njegova prisotnost na tekmah res bolj škodi kot koristi.


Kakšen je recept, da bo spet skakal tako, kot zna? "Umiriti se moram. Ne smem skakati na 110 odstotkih, ampak 90. Ko bo forma prava, bom lahko skakal na 100. Če bom na 110, se bo vse podrlo." O svojem vedenju po neuspelem skoku pa: "Čustva pridejo ven. Jaz to pokažem, ne zaprem se vase. Mislim, da moram povedati, kaj si mislim, lahko pa vsi stojimo pred kamerami in se smejimo. Ne bom se pretvarjal, se bom pa trudil, da bom omejil izbruhe jeze."

Nekoliko ga je vznejevoljil tudi oče Miran Tepeš, pomočnik direktorja za skoke pri Mednarodni smučarski zvezi in član vodstva tekmovanja. "Doma je, ko sem pisal zapis za Facebook, prišel do mene in mi rekel, da so me hoteli suspendirati. Ne vem, ali sem bil res do koga tako žaljiv. Če je to kdo vzel osebno, se opravičujem."

Očetova navzočnost na tekmah mu je prej v napoto kot v veselje. "Težko mi je. Ob takšnih trenutkih bi si si želel, da očeta ne bi bilo v športu. Daje mi nasvete, a včasih bi bilo bolje, da bi imel mir, kot pa, da še doma poslušam pridigo, kaj se je zgodilo in zakaj. Mislim, da mi oče hoče zelo pomagati, a ima svoj način. In ta način mi ne ustreza. Kakor koli mu povem, da mi to ne pomaga, vedno mi bo želel pomagati. Saj razumem, je pač oče. Bilo bi mi gotovo lažje, če ga ne bi bilo toliko zraven. Na tekmi me ne moti, ampak potem imam cel kup notranjih informacij, ki mi jih ne bi bilo treba vedeti."

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
BFM25
# 18.01.2016 ob 17:00
ma nevem zakaj mediji se naprej drezate v njega. pustite ga da se nazaj sestavi
Quinlan
# 18.01.2016 ob 16:59
Tepeš je kralj, klinc gleda haterje!
m2
# 18.01.2016 ob 17:07
Bi pa morda moral Jurij najprej nehati brati SLO medije in naše komentarje. Sicer bo težko izklopil in se osredotočil na skoke. Kako se to naredi. Najboljši možni zgled ima v reprezentanci - Peter Prevc.
Valuk_
# 18.01.2016 ob 17:03
Pa dobro, a ni vseeno. Saj je sam šport. Pač skoči, če dobro smo veseli, če ne, ni konec sveta. S tega zdaj neke hude zgodbe delat...
antipopulist
# 18.01.2016 ob 17:04
Po tistem kar je nehvaležen folk pisal po Planici 2015 bi ga razumel tudi, če bi raje kot za slovensko skakal za kakšno drugo reprezentanco... glavo gor pubec, še boš zmagoval!
loure12
# 18.01.2016 ob 17:09
Prebolite ze enkrat Jurija pa nehajte drezat v njega. Dobesedno dajte mu
mir
vzhodna_tribuna
# 18.01.2016 ob 17:07
Jura, saj bo. Mi navijači pač pametujemo. Ne jemlji vsega tako osebno. S fotrom pa pojdita na pivo in razčistita. Vemo, da si dal vedno vse od sebe in vedno bomo držali pesti tudi zate. Ajde, pokaži svoje mojstrstvo.
webman
# 18.01.2016 ob 17:04
Jurij bo moral prespati, analizirati kaj je šlo v poletih narobe in izklopiti ostale motilce. To je edini recept za uspeh.

One's best success comes after their greatest disappointments.
Henry Ward Beecher
m2
# 18.01.2016 ob 17:04
BFM25

Točno tako, ko si/ste povedali. To da nekdo spremlja nek šport, še ne pomeni da ve o tem športu zadosti, da bi lahko dajal komentarje, kot jih daje. In marsikateri novinar se postavi tudi v vlogo ˝trenerja˝ in predvsem ˝sodnika˝.
webman
# 18.01.2016 ob 17:14
@nowitzki
Zato, ker se je Lanišek drugače odzval na neuspeh, na robu solz je dal izjavo za tv. Pa upoštevaj, da je mlad, nov, z malo izkušnjami, pa je skočil bolje kot Tepeš, od katerega smo veliko (preveč) pričakovali.
pazi_mina
# 18.01.2016 ob 17:09
Ne daj se jurij...vceraj sem te preklel ker si zahebu, drugače si najvecja faca v skokih...prihaja vikersund nato pa se planica !
sfinga99
# 18.01.2016 ob 17:17
Slovenceljni, še kolcalo se nam bo po njem. Njegov doprinos k našim skokom je izreden. Bil je na "sceni", ko Perota še blizu ni bilo! Pomislite malo, da je bil v preteklosti večkrat član in celo nosilec na svetovnih prvenstvih v poletih. Spomnite se njegovih poletov, ko je bil zares v formi. Takrat mu v poletih ni para!

Tako da lepo vas prosim, pustite ga, da se fant v miru sestavi. Na pravi poti je, 2 ponesrečena poleta ne pomenita ničesar. Takšnih padcev bo še veliko. Tudi pri Perotu. Zato bodimo potrpežljivi in poglejmo, kakšne športnike imamo!

Sicer pa malce več strpnosti na temle forumu ne bi škodilo, saj je kultura govora praktično ničelna!
weasel
# 18.01.2016 ob 17:15
Za lansko sezono je kriv Peter sam, ker ni zmagal kakšne tekme več. Ne vem zakaj je sploh toliko govora o tem.
Bivši uporabnik
# 18.01.2016 ob 17:27
Največja napaka bo, če bomo v tej fenomenalni "prevcomaniji" zapostavili ostale člane reprezentance in od njih zahtevali več, kot so trenutno zmožni. To so športniki od krvi in mesa z enakimi psihično-mentalnimi občutki in težavami, kot vsi ostali ljudje. Zato jih je potrebno razumeti tudi takrat, ko jim ne gre najbolje.
Tudi jaz sem bil včeraj jezen na Jurija, a samo zaradi njegovih nerazumljivo poraznih skokov. Kot osebnost in športnika, ga zelo spoštujem. Vsi ti skakalci se čez leto odrekajo marsičemu, v upanju, da jim uspejo dobri rezultati, kaj šele kakšna zmaga. Že zaradi tega jih je potrebno spoštovati.
poloncic
# 18.01.2016 ob 17:38
oče je sina obakrat pohitreno poslal v take razmere
v kakršnih je za avstrijce potem čakal
in ni bilo prvič
ker mu ne more jebat matere, mu pač žirijo

klasična slovenska psihodrama
v kateri so junaki bolj papeški od papeža
in ponosno servilni do gospodarjev
fender6
# 18.01.2016 ob 17:28
ufff, to je pa kar huda, če so ga mislili suspendirat, to bi šele bil udarec..... čeprav se mi dozdeva, da je pa ravno zaradi tega 'nenadoma dojel', da je njegovo obnašanje po sfaljenih skokih luzersko in zelo slab vzgled za otroke, kot je zapisal na FB. Pa ne gre tukaj samo za slovenske otroke, dobri letalci so velikokrat vzgled tudi otrokom iz drugih držav.

Najbolj ganljivo pa je, da poleg nekega svojega boja s samim seboj ima boj tudi z očetom. To ni prijetno, blago rečeno in priznam, da se me je precej dotaknilo in ga bom gledal z nekoliko drugačnimi očmi kot do zdaj.
jang
# 18.01.2016 ob 17:10
To bi bil šele šok če bi mi pajsnili Avstrijce, potem bi pa Tepeša suspendirali. Kaj to sploh pomeni?
loure12
# 18.01.2016 ob 17:27
O Planici 2015 je še vedno toliko govora kot da bi se zgodilo včeraj. Prebolte že vse to, sej tud Jurij je sam človek, kak naj bi vedel da bo tolk skoču, če nese pač nese. Nič vam ni dovolj dobr, razn prvo mesto, navijači pa taki.Res žalostno, že prevečkrat je blo omenjeno - če si pravi navijač, športnike podpiraš v dobrem in slabem. Nekateri se premalo zavedajo, da smo dejansko lahko ponosni na njih, verjetno edine poznane ljudi v državi. Če bi kdo drug slabo skoču, bi mel pa 'slab dan'. Po nekaterih prebranih izjavah sklepam, da nekateri mislijo da ga Jurij ne sme met. Se pripeti, sej ni prvič pa tud verjetno zadnjič ne.
Jurčič
# 18.01.2016 ob 17:14
Kaj tocno pa je bilo tisto,zaradi cesar bi ga naj suspendirali?
BFM25
# 18.01.2016 ob 17:20
pustite clovela pri miru. mediji pa so itak razred zase. komaj cakajo da nekoga unicijo
sammy13
# 18.01.2016 ob 17:06
Sicer pa je on prototip človeka, ki zmore takrat, ko ni pritiska (tako kot lani v Planici).
Bivši uporabnik
# 18.01.2016 ob 17:34
Glede medalje pa mislim, da si jo je včeraj najbolj želel ravno Lanišek in je fant pogorel od prevelike želje. Medalje nima, pridobil pa je dragocene izkušnje in sem prepričan, da jih bo znal v prihodnje primerno uporabiti.
tily
# 18.01.2016 ob 17:21
Kaj tocno pa je bilo tisto,zaradi cesar bi ga naj suspendirali?

Sarkastičen bravo, ki je bil očitno namenjen kameri (žiriji).
Domn333
# 18.01.2016 ob 17:41
Haha zadnji del je pa zapisan, kot da bi ga govoril 15 letni fant.

Drugače se pa javno opravičujem za vse besede, ki sem jih včeraj napisal na tem forumu, ko je bila glava še kako vroča...
Yeru
# 18.01.2016 ob 17:28
Vse lepo in prav, jaz mu nič ne zamerim, ampak zakaj hudiča bere komentarje na internetu in se potem sekira, a nimajo v reprezentanci nobenega psihologa, da jim pove nekaj osnov. Dečko jih še kako rabi, pa s fotrom naj to razčisti na kakšen drug način ne prek ..že spet.. interneta.
luckyss
# 18.01.2016 ob 17:11
Vsekakor bo še kralj letalnic, nič hudega, če to še ne bo letos, ko je Pero v formi..
Tu je še Robi, ki se bo tudi slej ko prej vrnil...
No potem pa je že Domen na vrsti, pa Lanišek še tudi ni v letih, itd...
Brez panike Jurij..
krajcar1800
# 18.01.2016 ob 19:56
Ne vem zakaj toliko besed okoli Tepeša in še vedno pogrevanje Planice. Človek je že od mladih nog športnik in skače po najbolših močeh, v svoje in naše veselje. Žal se je v Planici izšlo kot se je in prav je tako. To je individualni šport in ne Formula 1 kjer se tekmuje po navodilih iz boksov. Prepričan sem da letos ne bi gledali takšnega Prevca, če bi lansko leto tako osvojil kuglo. Z gotovostjo pa si upam trditi da tudi Prevc ne bi hotel dobiti podarjeno kuglo, ker je perfekcionist. Kar se človeku zgodi ta nikoli ne ve ali je to zanj dobro ali slabo. Za Petra je sicer bilo na prvi pogled slabo, vendar dobro, saj se je v pripravih na nasljednjo sezono razkuru sam nase do konca. Rezultate tega pa danes gledamo. Kdor je na takšen način želel kuglo Petru v Planici 2015 je zame primitivec in brez kančka športnega duha.

Zato pustimo Tepeša pri miru in mu želimo naj športnik trenira in skače po najboljših močeh v njegovo osebno zadovoljstvo in naše veselje, kar nam je omogočil že velikokrat. Pa da ne bo pomote, sem navijač Petra in sem bil na vseh 4 tekmah novoletne in posamični na Kulmu. Pa sem navijal za vse športnike.
stewie
# 18.01.2016 ob 17:52
Klaus Trolmayer
# 18.01.2016 ob 17:00
A to je ta vaš t.i. letalec? Nekam švoh je izgledal včeraj...


Bolj švoh, kot ti po sobotni tekmi, kjer si napovedoval zmagoslavje Freunda? :)
davide
# 18.01.2016 ob 18:06
Ne vem zakaj ga je treba kar naprej primerjat s Prevcem....Peter je bolj flegma, Jurij pa težko skrije čustva, ni pa zato nič slabši človek
gesan
# 18.01.2016 ob 17:49
Žalostno je, da ga nekateri kavčarji pribijate na križ kot nekega izdajalca.
....................................
To niso kavčarji! To so idioti!
Sploh pa, šport naj bi bil za sprostitev in ne za to, da se iz tega delajo tragedije in splošne kregarije!

Ogabno
Nikec3
# 18.01.2016 ob 17:37
Ah daj nehajte zdaj nekega mučenika delat iz Tepeša. Zajebal je 2 skoka, javnost je jezna in to je to.
bobby8
# 18.01.2016 ob 19:50
Tole ko berem komentarje in obtožbe še za Planico 2015 me kar.........
Sem navijač tako Jurija Tepeša kot Petra Prevca in seveda vseh ostalih naših letalcev bivših in bodočih.
To kar se je zgodilo na poletih 2015 v Planici:Tam je jurij Tepeš odreagiral čisto športno,profesjonalno in pravilno,če mu je kdo zameril ali mu zameri za tisto dejanje naj raje razčisti sam seboj,ker dela krivico sebi,športu še najbolj pa Juriju Tepešu.Vsak športnik mora svoje rezultate prislužiti sam in to mora izkoristiti tisti trenutek,ki ima to možnost.
Kakor koli bi Jurij takrat drugače odreagiral bi napačno.
Morebitna Prevčeva skupna zlata kolajna ne bi bila nikoli zlata vedno bi pisalo na njej čisto z drobnim,da je bila podarjena (no mogoče je pri denarju drugače :-))
Tako,da Jurij Tepeš in ostali naši glavo pokonci in novim zmagam naproti.
Sloveniji ste v ponos!!!!!!!!!!!
mays
# 18.01.2016 ob 17:07
Tudi jaz bi si želel da starejšega Tepeša ne bi bilo.
tsinamuh0
# 18.01.2016 ob 21:04
Razumem Tepeša jr. - ni mu lahko, saj mu stalno vsi očitajo protekcijo zaradi očeta.
Je pa nerazumljivo, da se narod tako spravlja na njega. Pa kaj, če ni dal izjave, so what. Po izjavi sodeč na Facebooku je bil pač zelo razočaran, prav je tako, saj je sicer dober letalec.
Glede navijačev, ki se očitno bolj ukvarjajo z negativnostmi - namesto z naslovom svetovenga prvaka fenomenalnega Prevca - in podlimi očitki Tepešu za Planico 2015, kjer so Slovenci športno odskakali (edino sporno je bilo, da se menda ''ni opravičeval'' za zmago in osebno rekord), tako kot Japonci pri P. Peterki, neki nešportni komentator Ekipe Miljkovič in nekaj somišljenikov pa misli, da so v športu dovoljena vsa makiavelistična sredstva. Pa kaj, če drugi goljufajo, Prevcu ni treba. S tem se vidi, kako opravičujete svoje goljufanje na vseh področjih. Da naj bi Tepeš skočil nalašč manj, se pustil diskvalificirati; poleg tega je skakal precej pred Prevcem. Zaradi takih primitivno-razmišljajočih goljufov (teh je preveč, da bi našteval) smo tam, kjer smo v Sloveniji, če bi bilo več Prevcev, ki je stoično prenesel boleč poraz - in morda prav z njim postal velik šampion!, in Tepešev, ki ni prav nič kalkuliral, ampak športno skakal (sicer v nekoliko neugodnem trenutku, pa kaj), pa bi imeli tukaj raj na zemlji....
NoriGoban
# 18.01.2016 ob 20:42
"Vsi tisti, ki od Planice 2015 pljuvajo po Juriju, bodo takoj, ko Petru ne bo več šlo tako dobro, (kar se slej ali prej mora zgoditi) prav tako pljuvali po njem."

Podpis! In če se spomnite so pred 2 letoma že pljuvali nekateri po njem! Večno drugi in podobno!
NoriGoban
# 18.01.2016 ob 20:25
V Planici ni bil noben izdajalec, ker je skočil pred Prevcem! Prevc je tam malenkost premalo potegnil v finalu!
soleti
# 18.01.2016 ob 17:56
Mislim, da Prevc nikdar ne bo tako reagiral kot je Tepeš ob neuspelem skoku.Peter je zelo inteligenten, pošten in hkrati pristno neposreden. Jurij pa ima nekaj v sebi, ima nek egocentrizem in svojeglavost, prav zares pri njem čutim tudi neko nevoščljivost. Lahko se motim, toda občutek je tak. Ne prej ne zdaj nisem in ne bom sledil črednemu nagonu, ki se obrača po vetru. Sem kljub zapisu Tepeša enaka mnenja kot prej.
Fuk-U
# 18.01.2016 ob 17:45
Jurij ja z ti svetujem da se odselis od doma, ti bo sigurno pomagalo izklopit mozgane...
pa ne ga vec sekirat saj se sam itak dovolj...
KrNekej
# 18.01.2016 ob 17:35
Jurij je najbolj včeraj zafrknil sebe. Petru mislim, da ta ekipna kolajna nebi tolk pomenila, Robi jo tud že ima, mislim, da celo z olipijade. Le Anžetu je bilo res žal, ker je bil prvič zreaven.
Juriju pa ni bilo toliko žal, temveč je bi predvsem jezen na vse druge, razen sebe. To sklepam iz njegovih reakcij, ki so bile v smislu, da ga je nekdo hotel zafrknit, al ne vem kaj, v resnici pa je sam slabo skočil.
Ta tudi reakcija lani v Planici, tista za medija, v stilu, vsak skče zase, vsakega hoče premagat, ni bila najbolj premišljena. Čeprav si verejtno vsi tako mislijo, ampak reči moraš pa malo drugače, ne :-)
frozen pingvin 2
# 18.01.2016 ob 17:21
Jurij je fajn fant in super športnik.

medtem ko za razne kavč športnike - svetovne prvake v skoku na pir do hladilnika - tega ne morem reči...
veza
# 18.01.2016 ob 18:14
Dajmo nekaj razčistit, vsak, ki se spusti po teh velikankah dol na smučeh, si zasluži medaljo za hrabrost, tu ni debate, če pa skočiš slabše od pričakovanja, tudi lastnega, moraš to preanalizirati, odkriti napake, skušati jih odpraviti, skupaj s strokovnjaki, če ti ne gre, se umakneš, kot se je slavni Šnilencauer in pika in skušaš se sestaviti nekje v miru.
poloncic
# 18.01.2016 ob 18:10
@SLOBloodPatriot

če te jurij ni zadovoljil
se pa poskusi sam?
Bivši uporabnik
# 18.01.2016 ob 17:19
Fant bi lahko sel zivet na svoje in ne bi imel tezav z ocetom.. Ahja mamini sincki
tily
# 18.01.2016 ob 17:18
Zakaj vsi samo o Juriju, Lanišek je tudi naredil katastrofalna skoka, pa se ga skoraj ne omenja nikjer.

Lanišek je bil na svojih praktično prvih pravih poletih pod črto včeraj še vedno boljši od tretjega letalca pretekle zime... Pa tudi od Anžeta nihče ni kaj pretirano pričakoval glede na predstave pretekli vikend v Willingenu...
marlot
# 18.01.2016 ob 17:17
Ma dej Tepka ne sekeri se. Glavo gor, gremo dalje!!!
sportomanokin
# 18.01.2016 ob 22:24
Janus po koncu treninga Prevcu: "a si ti normalen! Vprašam te če si normalen!?"
Peter: "ja kaj je? Zakaj?"
Janus: "a ti ne veš kako se pristane. A ti ne znaš pristat? A nej mene kap zadane gor, al kva?!"
Peter: " zakaj se dereš, saj sem tam pristal kjer je tabla z mojim mestom..."
Janus: "kakšna tabla?!"
Peter: ja piše PP"
Janus: "bukselj! Ta tabla ne pomeni peter prevc! Ta tabla je Parkirni Prostor!"


Kdo je avtor te šale, ki se je danes znašla v športu ob 19.00 in je bila samemu Prevcu najbolj všeč? Morgenstern?
Pepino
# 18.01.2016 ob 18:13
@poloncic
Verjetno se ne more, to so taki impotetntni tipi, ki jim na noben način ne rata, zato pa v prazno nonsto drkajo po drugih. Groza, koliko je tega zadnje čase pri nas. Sam negativizem in sovraštvo. Še najbolj bi jim pomagala "butnskala".
nelon
# 18.01.2016 ob 17:48
Sloblood...
Fecina nas ne uporablja FB :)
gesan
# 18.01.2016 ob 17:47
Nikec3
# 18.01.2016 ob 17:37
Ah daj nehajte zdaj nekega mučenika delat iz Tepeša. Zajebal je 2 skoka, javnost je jezna in to je to.
.............................
Najbolj pa se mi zdi, da so jezni tisti, ki v življenju niso dosegli čisto nič!
Luigi811
# 18.01.2016 ob 17:34
Verjamem v Tepeša, da se bo do Vikersunda pobral. Ga pa popolnoma razumem, ko sem bral včerajšnje komentarje še meni ni bilo prijetno, kaj šele potem njemu. Tudi glede Planice se strinjam z njegovo izjavo. Nekateri boste še dolgo obirali to kost. Jaz mu nisem popolnoma nič zameril, prej privoščil. Jurij je izrazit letalec, na manjših napravah mu ne gre, zato mu privoščim, da mu gre dobro vsaj na teh treh tekmah, ko so na letalnicah. Peter je bolj "kompleten", zanj se popolnoma nič ne bojim, star je 23 let, in sem prepričan, da se ne bo ustavil samo pri enem VKG.
Izbor
Kazalo