Jaka Hvala je v letošnji sezoni zablestel že v članski konkurenci, zato njegov naslov mladinskega svetovnega prvaka ni presenečenje. Foto: EPA
Jaka Hvala je v letošnji sezoni zablestel že v članski konkurenci, zato njegov naslov mladinskega svetovnega prvaka ni presenečenje. Foto: EPA
Katja Požun
Katja Požun je ponovila uspeh iz Zakopan 2008 in spet osvojila bronasto medaljo na mladinskem svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Ema Klinec, Špela Rogelj in Urša Bogataj
Zelo dobro so nastopile tudi Ema Klinec, Špela Rogelj in Urša Bogataj. Foto: MMC RTV SLO

Mladenič s Ponikev na Tolminskem je vodil že po prvi seriji (103 m), v finalu pa je bil spet najdaljši (102 m). To je njegova druga posamična medalja na mladinskih SP-jih. Lani je bil v Erzurumu, kjer je prvak postal Nejc Dežman, drugi.

Srebrno medaljo je osvojil Poljak Klemens Muranka (101,0/96,0), ki je zaostal skoraj 20 točk, tretji pa je bil odlični Avstrijec Stefan Kraft, ki je bil tretji na tekmi novoletne turneje v Bischofshofnu.

Cene Prevc je bil 11., Anže Semenič 14., medtem ko se Matic Benedik (35. po prvi seriji) ni prebil v finale.
"Z rezultatom sem vsekakor zadovoljen in tudi s skoki. Še vedno imam nekaj rezerv oziroma malenkosti, ki se jih še da izboljšati. Svoj cilj sem izpolnil. Glede na trening sem nastopil bolje. Naredil sem dva normalna skoka in sem zelo vesel. S tem so se mi neke sanje iz otroštva izpolnile. Ko sem odhajal na mladinsko svetovno prvenstvo, je bila želja medalja. Tudi sam sem si zadal po treningu visok cilj. Tako sem videl tudi, kako delujem pod nekoliko večjim pritiskom. Super mi je uspelo. Na dveh koncih hkrati se ne da biti. Po tekmi mi ni žal, da nisem odpotoval v Vikersund na letalnico. Upam, da nam bo na ekipni tekmi vsakemu uspelo sestaviti tiste prave skoke, takšne, kot znamo. Vsekakor je cilj popraviti lansko uvrstitev in osvojiti medaljo. Če se bomo lepo zbrali in bo vsak prikazal tisto, kar zna, nam lahko uspe," je razmišljal novi mladinski svetovni prvak.

O nastopu fantov je spregovoril glavni trener Gorazd Bertoncelj: "Današnja tekma je bila zelo težka, ker so bile spreminjajoče se razmere. Predvsem veter, poleg tega je še rahlo snežilo. Jaka je naredil dva zelo solidna skoka, od drugih fantov smo pričakovali nekoliko več, saj imajo fantje več v nogah in tudi v glavi. Za večino izmed njih je bilo to prvo mladinsko svetovno prvenstvo. Prav zaradi tega smo z rezultati drugih fantov tudi zadovoljni. Od sobotne ekipne tekme pričakujem dobre skoke in to, da fantje opravijo svojo nalogo. Vlogo favoritov bom tokrat prepustil drugim. Jutri sledi uradni trening, da fantje dobijo še prave občutke. Na podlagi treninga bomo določili zadnjega četrtega člana ekipe."

Bron za Katjo Požun
Na tekmi mladink je Katja Požun osvojila bronasto medaljo, še tri slovenske skakalke pa so bile med prvo deseterico. Naslov prvakinje je ubranila Japonka Sara Takanaši, ki je bila najboljša v obeh serijah, srebro pa si je priskakala Italijanka Evelyn Insam. Po prvi seriji je bila Požunova s 94,5 metra dolgim skokom četrta, v drugo pa je pristala pri 99,0 metra.

"Prvi skok ni bil dober. Tudi počepa nisem napravila dobrega, saj sem bila za 1,3 km/h počasnejša od najvišje hitrosti. Zaradi tega je bil tudi skok nekoliko slabši. V drugi seriji sem to popravila, čeprav tudi ta skok ni bil vrhunski. Z bronasto medaljo sem seveda zadovoljna, saj je bilo to moje zadnje mladinsko svetovno prvenstvo," je povedala Požunova, ki je bila tretja že leta 2008 v Zakopanah in lani tretja z ekipo v Erzurumu.

To je četrta posamična medalja za slovensko žensko reprezentanco na mladinskih svetovnih prvenstvih.

Preostale slovenske skakalke so prav tako nastopile dobro in se uvrstile med deset najboljših. Urša Bogataj je bila peta, Špela Rogelj sedma, Ema Klinec pa deveta.

Končni vrstni red:     daljavi   točke
 1. J  HVALA     SLO 103,0/102,0 283,5
 2. K. MURANKA   POL 101,0/ 96,0 264,0
 3. S. KRAFT     AVT  99,0/ 95,5 258,5
 4. B. KLUSEK    POL  99,0/ 96,5 258,0
 5. A. WELLINGER NEM 100,0/ 95,0 256,0
...                                    
11. C. PREVC     SLO  94,0/ 93,0 241,0
14. A. SEMENIČ   SLO  93,5/ 93,5 236,5
------------ zunaj finala: ------------
35. M. BENEDIK   SLO  89,5       108,5