V taboru Ilke Štuhec so se pojavila nesoglasja. Foto: EPA
V taboru Ilke Štuhec so se pojavila nesoglasja. Foto: EPA
Zaradi smuči spor med Fliskom in Ilko Štuhec
Brez zdrah ne gre: na tapeti smuči Ilke Štuhec

V sredo so mu policisti zasegli dva para smuči za superveleslalom in po par za veleslalom ter slalom, ker jih ni želel izročiti materi Štuhčeve Darji Črnko, ki je serviserka njenih smuči.

Po pisanju Večera je Flisek Ilki Štuhec že pred časom predstavil poseben patent nadgradnje smuči, ki naj bi prispeval k boljšim lastnostim. Potem ko je prejšnji konec tedna padel v vodo njegov že dogovorjeni sestanek s predstavnikom proizvajalca smuči Stöcklijem na Zlati lisici, pa Črnkovi ni želel vrniti smuči, dokler se ne dogovorijo o nadaljnjem sodelovanju.

Zaradi domnevnega izsiljevanja je Črnkova z odvetnikom Blažem Bolcarjem Fliska kazensko prijavila, policisti pa so v sredo opravili hišno preiskavo in zasegli smuči.

"Poslal sem ji sporočilo, naj oceni, koliko misli, da je vredno pokrivanje stroškov za to ‘skrivnost‘, njen odgovor je bil 3.000 evrov. Ne trdim, da je Ilka Štuhec zaradi mojega patenta pridobila 16 sekund, sem pa njene zmage napovedal tudi zaradi mojega patenta," je za Večer povedal Flisek, ki priznava, da želi prispevek za razvoj patenta, v ponudbo Štuhčeve pa ni privolil. Fliskov odvetnik Goran Janžekovič ob tem meni, da so bile z zasegom smuči Flisku kršene pravice intelektualne lastnine.

"Če bi Ilka še naprej uporabljala mojo inovacijo v vseh disciplinah, bi bil lahko v prihodnje ogrožen tudi rekorden zbir točk Tine Maze," je Flisek dejal v izjavi za Ekipo SN. Razložil je, da je razvil posebno obdelavo stranske stene smuči, ki smučarjem omogoča veliko boljšo vodljivost smuči.
Bolcar: Dogovor je jasen in je zapisan
TV Slovenija je poročala, da je Flisek smuči obdelal zastonj, a z željo, da bo lahko patent prodal proizvajalcu smuči. In tu se je zapletlo. Švicarskega podjetja njegov izum očitno ni zanimal. Črnkovi je zato predlagal, da se dogovorijo za plačilo.

"Ilki sem poslal SMS, da mi naj prosim ona sporoči in tudi zdaj, če to gleda: ona naj mi pride povedat, ali s tem želi tekmovati ali ne," je zatrdil Flisek.

Za TV Slovenija je spregovoril tudi Bolcar: "Gre za izsiljevanje gospoda Ilke Štuhec in njene ekipe, zdaj, ko je ta uspešna, in poskuša pač iztržiti svoj patent." Dodal je, da je ekipa izpolnila svoj del dogovora - izumitelja je povezala s proizvajalcem smuči. "Dogovor je jasen in je zapisan, sicer ne v obliki pogodbe, da bi bila pogodba na papirju, ampak vseeno pisno. Tu ne vidim nobene kraje intelektualne lastnine, daleč od tega," še pravi Bolcar.

Flisek še ne ve, ali bo Štuhčevi prepovedal, da nastopa na smučeh z njegovim patentom. To je storil v primeru Ane Drev, a po njegovih besedah ta prepovedi ni upoštevala.
Več si oglejte v prispevkih Boštjana Ogrisa in Saše Krajnca v videonovicah na desni strani.

Zaradi smuči spor med Fliskom in Ilko Štuhec
Brez zdrah ne gre: na tapeti smuči Ilke Štuhec