Gorazd Janko:
Gorazd Janko: "Opravičilo je, da se je zamenjalo preveč trenerjev v A-ekipi, piko na i pa je zabila lanska avantura v smučarske vode Jureta Koširja, ko je mislil, da ne potrebujejo dobrih trenerjev." Foto: MMC RTV SLO
Športni izziv: Po sezoni alpskih smučarjev

V oddaji Športni izziv na TV Slovenija so gostje razpravljali o letošnjih rezultatih slovenskih tekmovalcev. Izvzeta je bila Tina Maze, ki trenira ločeno, njeno 2. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je zgovoren dokaz izjemne kakovosti. Težava je, ker je brez Mazejeve slovensko alpsko smučanje na ravni povprečja. Pri moških sta čast reševala Mitja Valenčič in z nekaj prebliski Andrej Šporn, v ženski reprezentanci pa sta imela nekaj visokih uvrstitev le Maruša Ferk in Ilka Štuhec.

Vodja stroke alpskih reprezentanc Vlado Makuc priporoča potrpežljivost: "Trenerjem in tekmovalcem je treba dati dovolj časa. Iluzorno je bilo pričakovati, da se bodo letos ob novem trenerju in novem strokovnem vodstvu rezultati čez noč popravili."

Škodljiva "Koširjeva avantura"?
Gorazd Janko stvari vidi drugače. Težava je v tehniki, kar se opazi tudi pri Maruši Ferk: "Smuča drugače kot pred leti. Če ne bo začela, tako kot je včasih, smučati s koleni, ne bo konkurenčna. Zdaj smuča drugače kot pred leti. Opravičilo je, da se je zamenjalo preveč trenerjev v A-ekipi, piko na i pa je zabila lanska avantura v smučarske vode Jureta Koširja, ko je mislil, da ne potrebujejo dobrih trenerjev."

O strokovni ekipi za prihodnjo sezono je Vlado Makuc povedal, da ne bo sprememb. Marko Jurjec in Burkhard Schaffer ostajata v moški reprezentanci, Denis Šteharnik in Andrej Možina. "Z Burkhardom sva se danes pogovarjala o programu in načinu dela v prihodnji sezoni. Ekipa za hitre discipline bo veliko bolj odprta, njegovi fantje se bodo udeleževali treninga z ekipo za tehnične discipline in obratno. Podobno bo pri dekletih. Ne bo več A- in B-ekipa, ampak ekipa za tehnične in hitre discipline."


Dekleta nimajo
tehnike za svetovni vrh
Kolumnist, inovator in kritik Aco Sitar: "Ta hip dekleta ne morejo doseči boljših rezultatov, in to se ne bo zgodilo niti v naslednjih letih. So perspektivne, vendar nimajo tehnike, s katero bi bile lahko konkurenčne. Tekmovalno smučarsko šolo je treba postaviti na novo."

"Stroka ne daje podpore tekmovalkam. Način treninga ni takšen, da bi prinašal rezultate. Ni individualnega dela, tekmovalke videoposnetke gledajo same, postavitve po besedah tekmovalk niso takšne, kot bi morale biti."

Kakšna svetla točka se vendarle najde. Gorazd Janko je povedal, da je Janez Jazbec, ki je v zadnji sezoni končal slovensko veleslalomsko sušo in dvakrat osvojil točke svetovnega pokala, na dobri poti.

Pinturault bliskovito skočil med najboljše
Prepogosto se zgodi, da po izjemnih uspehih v mladinski konkurenci slovenski smučarji ne zmorejo preboja v članski konkurenci. Sitar je izpostavil primer Boštjana Klineta, ki je bil lani dvakratni mladinski prvak, vendar se med elito še ne znajde najbolje. Na drugi strani je Alexis Pinturault, ki je bil v Crans Montani drugič svetovni mladinski prvak v veleslalomu, v tej sezoni kar šestkrat na zmagovalnem odru tekem svetovnega pokala.

Športni izziv: Po sezoni alpskih smučarjev