Sven Hannawald je v sezoni 2001/02 zmagal na vseh štirih tekmah prestižne novoletne skakalne turneje. Foto:
Sven Hannawald je v sezoni 2001/02 zmagal na vseh štirih tekmah prestižne novoletne skakalne turneje. Foto:
Hannawald deset let po sanjskem pokru zmag

zelo živi. Sven Hannawald, junak novoletne turneje 2001/02.

Legendarnega nemškega smučarskega skakalca, ki je pred desetimi leti postal prvi (in je še vedno edini) z vsemi štirimi zmagami na tekmah novoletne turneje, je v Nemčiji obiskal reporter TV Slovenija Aleš Potočnik.

"Nadvse sem presenečen, da je od takrat minilo že deset let. Deset let je dolgo obdobje, ki pa ga nisem tako občutil. Turneja poteka enkrat na leto in tega se ne zaveš. Seveda veš, da je minilo še eno leto, ampak zdaj, ko je minilo že 10 let, vidim, kako čas beži."

Prvi spomin, ki ga ima danes na novoletno turnejo, je seveda povezan s slavjem po četrti zmagi v Bischofshofnu in z izjemno zmago v Innsbrucku, ko je postavil rekord skakalnice 134,5 metra in imel na koncu 23 točk prednosti pred drugouvrščenim Adamom Malyszom. Po tisti zmagi je bil pritisk izjemen, saj je ostala le še tekma v Bischofshofnu.

"Skušal sem ne razmišljati o tem, kajti če razmišljaš o dosežku, čeprav ga še nisi uresničil, imaš vedno težave." V zadnji seriji odločilne tekme za poker zmag sta na vrhu ostala le s takrat 20-letnim Robijem Kranjcem, ki je bil z majhnim zaostankom po prvi seriji drugi. Toda Kranjec je v finalu skočil deset metrov manj kot v prvi seriji in izgubil dve mesti.

Posebno oddajo o smučarskih skokih s poudarkom na 60. novoletni turneji si lahko ogledate danes ob 21.10 na TVS 2 in MMC-ju!


Novicam o smučarskih skokih lahko sledite tudi na posebni strani Facebooka Smučarski skoki/ TV SLO


Kranjec slabše izvedel finalni skok
"Namesto da bi se bolj zbral na skok in tehniko, sem zgoraj premišljeval, kaj pa, če ga zdajle res preskočim. Bil sem neučakan, skok sem naredil prezgodaj in osvojil četrto mesto," se Kranjec spominja trenutka, ko bi se lahko na seznamu slovenskih zmagovalcev ene od tekem novoletne turneje pridružil Primožu Peterki in Primožu Ulagi. Dve leti pozneje je to uspelo Petru Žonti, ki je dobil tekmo v Innsbrucku.

Kakor koli, Hannawald je 6. januarja 2002 zdržal pritisk. 131,5 metra dolg skok je bil sicer 8,5 metra krajši kot v prvi seriji, toda to je bilo dovolj, da je premagal do tedaj vodilnega Mattija Hautamäkija. "Tako globoko sem bil v nekem svojem filmu, da sploh nisem vedel, ali je že vsega konec. Sem zmagal? Kaj sem osvojil? Pojma nisem imel."

Hannawald, ki je uspešno premagal zdravstvene težave (trpel je za sindromom izgorelosti), si želi, da bi še dolgo ostal edini s skakalnim "grand slamom". Letošnja turneja, jubilejna 60., se bo začela v četrtek s kvalifikacijami. Prireditelji so obljubili milijon švicarskih frankov tistemu, ki bo ponovil Hannawaldov dosežek.

Hannawald deset let po sanjskem pokru zmag