Robi Kranjec je v zadnjih sezonah najboljši slovenski smučarski skakalec. V lanski sezoni svetovnega pokala je končal na 18. mestu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Robi Kranjec je v zadnjih sezonah najboljši slovenski smučarski skakalec. V lanski sezoni svetovnega pokala je končal na 18. mestu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Robert Kranjec
Poleti so njegova strast in v lanski zimi je prav na zadnji tekmi, v Planici, dosegel edine slovenske stopničke v sezoni. Zaostal je le za Poljakom Kamilom Stochom. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Jurij Tepeš in Robi Kranjec
Slovenski skakalci bodo šele v Kuusamu prvič v tej sezoni doživeli, kako je, ko doskočiš na sneg, vendar to ne bo posebna ovira. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Na severu Finske se bo konec tedna začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Lani je bilo tam pod minus 20, letos pa so temperature podobne kot v Sloveniji. 30-letni Kranjec poudarja, da so zadnje priprave v Klingenthalu pokazale dobro raven pripravljenosti, vseeno pa vrhunsko formo načrtuje za novoletno turnejo. Njegov glavni cilj sezone bo februarsko svetovno prvenstvo v Vikersundu.


Kako ste pripravljeni na uvodno tekmo?
Predvsem želim do novoletne turneje ujeti dobro formo. V Klingenthalu smo imeli nekaj primerjave. Finci so bili tam, zadnji dan tudi Nemci in Poljak Stoch. Na treningu se je videlo, da smo zraven. Za začetek bi bilo odlično, če bi bil med 10, tudi med 15 bi bilo še v redu. Vesel sem, da temperatura ne bo tako kot lani minus 25. Ta temperaturna razlika, ko smo prišli z deset stopinj plusa na takšen mraz, me je utrudila. Slabo sem skakal in sem se potem težko vrnil. Letos bo že zato lažje tekmovati, ker so pri nas trenutno zimske temperature.

Za vas bo eden od vrhuncev sezone svetovno prvenstvo v poletih. Vam je Vikersund, ki bo gostil prvenstvo, všeč?
Zelo se veselim februarskega prvenstva. Tam je zdaj največja letalnica, ki smo jo lani uspešno preizkusili, čeprav še ni bila takšna, kot so želeli. Letos bo gotovo nekoliko drugačna. Letalnica je zelo lepa, vendar zahtevna. Lani njen profil še ni bil pravi in je bilo kar malce zoprno. Miza je bila preveč zamaknjena. Ker bo miza zdaj daljša, bo krivulja leta višja.

Ste pričakovali, da boste letos že lahko trenirali v Planici?
Odgovoril bom tako, kot sem že večkrat: dokler se ne bom usedel na "rampo" in mi bo Goran Janus zamahnil z roko, ničesar ne verjamem.

Kje imate trenutno rezerve?
Še največ težav je predvsem v psihološki pripravi, ampak tudi to je že na dobri ravni. Predvsem želim premagati tremo na prvi tekmi. Od lanskega decembra sodelujem tudi s psihologom Alešem Vičičem.

Po lanski sezoni ste od Smučarske zveze Slovenije precej "na nož" zahtevali, naj končno uredi zaostale finančne obveznosti in poskrbi za normalne razmere za delo. Je bilo potem vse urejeno in se s tem res niste več ukvarjali?
Takrat smo pač le hoteli dobiti tisto, kar so nam dolgovali. Šlo je le za nekaj tisoč evrov Zdaj sem z vsem zadovoljen, tudi opremo imam takšno, kot je treba.

Kaj ima, na primer, Thomas Morgenstern, bolje urejeno?
To, da bo z doma letel proti Kuusamu, jaz pa z Dunaja (smeh).

V Kranju kaže, da pod Šmarjetno goro še nekaj časa ne bo razsvetljave. Kako dobro lahko trenirate doma?
Škoda, ker ne moremo trenirati v dobrih razmerah. Na treningu se spreminja veter, najbolj idealne razmere so zvečer, vendar takrat ne moremo skakati.

Ste že naveličani skakalnice v Kranju?
Včasih je malo težko, spet drugič greš tja z veseljem. Skakalnica je dobrodošla za občasne treninge, tako da se ni treba voziti predaleč, da bi tam pretiraval s skoki, pa tudi ne gre.

Šele v Kuusamu, dan pred kvalifikacijami, boste prvič letos stopili na sneg ...
Kaj hočemu, nikjer v Evropi ni bilo snega. Tudi Finci so morali v Nemčijo. Tu ne vidim težav. Pravzaprav je to prednost, oni so imeli v prejšnjih letih že 100 skokov narejenih, ko smo mi prvič prišli na sneg.

Kaj ste poleti počeli, kadar niste trenirali. Je bil kakšen daljši dopust?
Že kmalu po lanski sezoni sem šel na Filipine, sicer pa sem imel veliko dela s šolo. Naredil sem maturo prek ESIC-a Kranj in sem tam tudi vpisan na višjo ekonomsko, vendar sem lahko šel le dvakrat na predavanja.

Ste si spet vzeli nekaj trenutkov za dirkanje z motorjem?
Tri dni sem bil na dirkališču v Brnu.