Mitja Kunc bo glavni trener slovenskih slalomistov in veleslalomistov. Foto: Simon Maljevac
Mitja Kunc bo glavni trener slovenskih slalomistov in veleslalomistov. Foto: Simon Maljevac
Dušan Blažič
Dušan Blažič je nekdanji direktor Elanove tekmovalne ekipe. Foto: Simon Maljevac
Dušan Blažič predstavil načrte smučarjev

To je razkril novi direktor alpskih smučarskih reprezentanc Dušan Blažič po seji alpskega odbora, trenersko shemo in reprezentance pa bo predvidoma 22. maja dokončno potrjeval še alpski zbor. Blažič je v ponedeljek alpski odbor prepričal za vnovično uvedbo glavnih trenerjev moškega in ženskega pogona, odbor pa je tako novi trenerski shemi kot programu in proračunu v olimpijski sezoni prižgal zeleno luč.
Kot je znano, se je Kunc na svetovnem prvenstvu zapletel v spor z Andreo Massijem. Povod za iskrenje med trenerjem Tine Maze in nekdanjim odličnim smučarjem so bile radijske frekvence. Massija je iztirilo to, da so drugi slovenski trenerji vpadali v njegovo frekvenco, tako da Mazejeva pred veleslalomsko tekmo, na kateri je osvojila srebro, ni slišala nekaterih napotkov. V hotelu po tekmi je prišlo do hudih besed in celo prerivanja. Kunc je od ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport nato prejel sklep o prekinitvi pogodbe in ostal tudi brez službe pri smučarski zvezi. Kot so pojasnili, bi moral skrbeti za mlajše kategorije.
Pomagal bo tudi Jerman
Glavni trener moške reprezentance bo po novem Miha Verdnik, ki je bil do leta 2011 na čelu smučarske stroke pri smučarski zvezi. Pri ženskah bo glavni trener Andrej Možina, ki bo hkrati opravljal tudi funkcijo trenerja za hitre discipline. Vodja mladinskega in otroškega programa bo Vlado Makuc, Blažičev predhodnik.
Trener za hitre discipline moške ekipe ostaja Tadej Platovšek, od novembra mu bo kot pomočnik pomagal tudi Andrej Jerman. Trener za tehnične discipline pri ženskah bo še naprej Denis Šteharnik.
Prispevek za priprave v Južni Ameriki
Po Blažičevem načrtu bo najvišji status A imelo pet smučarjev, med njimi so zanesljivo smukača Andrej Šporn in Rok Perko ter slalomski veteran Mitja Valenčič, in štiri smučarke - Ilka Štuhec, Ana Drev, Maruša Ferk ter Tina Maze, ki trenira s svojo ekipo. Blažič bo še v tem tednu poskušal prepričati Massija, da bi se na katerem od treningov v Evropi Tini pridružila tudi katera od mlajših tekmovalk. Načrtujejo tudi trenerski seminar, na katerega nameravajo povabiti tudi Massija.
Brez prispevkov tekmovalcev za treninge, zlasti onstran Atlantika, zaradi omejenega proračuna ne bo šlo. "Za priprave v Čilu in Argentini bodo nekaj morali prispevati tudi tisti s statusom A, tekmovalci s statusom B pa bodo stroške za priprave v Južni Ameriki krili sami. Njihovo nadaljnje samoplačništvo bo odvisno od dosežkov v evropskem pokalu," pravi Blažič.

Proračun 1,8 milijona evrov
Skupni proračun alpskih disciplin znaša približno 1,8 milijona evrov, v kar pa je všteto vse od stroškov za avtomobile, funkcionalne stroške za treninge, prispevka zveze za Tino Maze v višini 212.000 evrov. Če se te postavke odšteje, pa je številka, s katero razpolagajo alpinci, milijon evrov, kar pomeni še skrbnejše ravnanje s stroški. "Brez poletnih priprav onstran luže očitno ne bo šlo, vendar pa je treba v zimskem času za priprave še bolj izrabiti domača smučišča ter se opreti na pomoč in sodelovanje z manjšimi ekipami," dodaja Blažič.

Dušan Blažič predstavil načrte smučarjev