Spet je prišel čas za Robija Kranjca. Foto: EPA
Spet je prišel čas za Robija Kranjca. Foto: EPA
Peter Prevc
Peter Prevc je lani na Kulmu dosegel prvo zmago v karieri. Foto: EPA
Kranjec se veseli poletov na prenovljenem Kulmu
Nova letalnica na Kulmu napoveduje pravi spektakel

Lov za rekordi predstavlja izziv tako konstruktorjem kot tekmovalcem. V zgodovini je bilo 69 poletov prek 230-metrske znamke. Tako daleč je neslo le na dveh letalnicah - v Planici in Vikersundu, kjer je pred štirimi leti padel tudi svetovni rekord 246,5 metra. Letos so preuredili tudi letalnico na Kulmu, ki ima zdaj tako kot Vikersund in Planica kritično točko pri 225 metrih. Vseeno pa ostaja korak za največjima.


"Mislim, da svetovnega rekorda v Kulmu ne bomo videli, bi se pa dalo skočiti okoli 240 metrov," je prve vtise v Kulmu strnil Nejc Dežman. Letalnico je prvi preizkusil Gregor Schlierenzauer, rekorder stare naprave pri 215,5 metra. Pristal je pri 190 metrih. "Spremembe so občutne. S skrajšane mize te prinese zelo visoko. Treba bo prenesti čim več hitrosti in vztrajati čim dlje. Težko je reči, kako daleč bo šlo. Zanesljivo pa bo šlo prek 230 metrov," je dejal Schlierenzauer.

Tudi Nemec Severin Freund je prepričan, da svetovnega rekorda na Kulmu ne bo: "Avstrijci so v oglasih predstavljali letalnico kot največjo, da se podajajo na lov na svetovni rekord, ampak sam mislim, da tako daleč zanesljivo ne bo šlo. To je videti že na prvi pogled. Meni osebno je pomembno, da je letalnica lepa, da bo mogoče leteti nad hrbtiščem dolgo in še posebej v drugem delu leta uživati. Upam, da bomo leteli daleč in da bodo tudi razmere prava za pravo zabavo."

Lani sta na stari napravi, kjer je bilo malo poletov čez 200 metrov, slavila Noriaki Kasai in Peter Prevc. Optimizma v slovenski reprezentanci, v katero se je vrnil Jurij Tepeš, ne manjka. Visoko bo spet zagotovo rojeni letalec Robert Kranjec, saj je velika višina pri odskoku voda na njegov mlin.

Na avstrijskem Štajerskem organizatorji pripravljajo tridnevni spektakel, na katerem pričakujejo več deset tisoč gledalcev. Avstrijci so z velikim zanimanjem spremljali prvi poskusni polet Schlierenzauerja, ki pa je prehitro utišal želje po svetovnem rekordu. Več kot zadovoljni pa so vsi tisti, ki so se na kulmsko letalnico prisesali s turističnimi in poslovnimi interesi. Že zdaj je jasno, da se bo 4-milijonska naložba v povečanje letalnice večkratno obrestovala. Vse turistične zmogljivosti v Kulmu so razprodane, ne samo za letos, ampak za tri leta vnaprej. Vsak vloženi evro bo rodil štiri nove, zato je čakanje na svetovni rekord le ena izmed velikih razsežnosti projekta prenovljene letalnice.

Kvalifikacije bodo danes ob 13. uri, tekmi pa v soboto in nedeljo ob 14.15.

Kranjec se veseli poletov na prenovljenem Kulmu
Nova letalnica na Kulmu napoveduje pravi spektakel