V nedeljo je bil veliki trenutek za družino Tepeš. Anja, Zlata, Jon in Miran so se veselili nepozabne zmage Jurija v Planici. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
V nedeljo je bil veliki trenutek za družino Tepeš. Anja, Zlata, Jon in Miran so se veselili nepozabne zmage Jurija v Planici. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Miran Tepeš
Miran Tepeš je že več kot desetletje pomočnik direktorja svetovnega pokala v smučarskih skokih Walterja Hoferja. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Jurij Tepeš in Peter Prevc
Jurij Tepeš in Peter Prevc sta bila velika junaka letošnje Planice. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

51-letni Miran Tepeš je kariero na najvišji ravni končal marca 1992 v Planici. Kar osemkrat se je zavihtel na stopničke tekem svetovnega pokala, šestkrat je končal na drugem mestu (leta 1987 ga je v Saporu premagal moštveni kolega Primož Ulaga). Zmaga se mu je vedno izmuznila, velikokrat je bil zares blizu. V vitrini v domači dnevni sobi hrani tudi srebrno odličje z ekipne tekme na olimpijskih igrah v Calgaryju.

Olimpijski bron zgrešil za šest desetink
V Calgaryju je bil v življenjski formi, na tekmi na 70-metrski skakalnici je zasedel četrto mesto, za šest desetink točke ga je ugnal Čeh Jiri Malec. V takratni Jugoslaviji so se številni skakalni poznavalci čudili, ker je prejel prenizke ocene, saj je slovel kot pravi stilist.

"V nekaterih pogovorih se še kdaj spomnimo tega dogodka. Zamujene priložnosti sem se takrat zelo zavedal, do srebrne medalje mi je zmanjkalo pol metra, po preveč nizkih ocenah pa mi je za 0,6 točke ušla bronasta medalja. V takem položaju vidiš, kako majhna je razlika med tretjim in četrtim mestom. Grenak priokus je popravila srebrna medalja na moštveni tekmi," je pojasnil strastni jadralec.

Hofer z izbranimi besedami o Miranu
Miran že več kot desetletje opravlja delo pomočnika direktorja svetovnega pokala Walterja Hoferja. "To je bila najboljša poteza komiteja FIS-a! Miran ima ogromno znanja, saj je imel uspešno skakalno kariero," je povedal Hofer, ki je eden izmed najzaslužnejših, da so se smučarski skoki v zadnjih dveh desetletjih prebili med najbolj priljubljene športe.

Konec kariere, ko ga je ugnal Jurij
Miran je nato še vse desetletje tekmoval tudi na državnem prvenstvu, prenehal je šele, ko ga je sin Jurij premagal. V nedeljo je nato dočakal veliki trenutek. Sin je dosegel nekaj, kar njemu ni uspelo - zmago v svetovnem pokalu in za povrhu še v Planici. Pod Poncami Slovenci niso velikokrat zmagali, v osemdesetih letih je trikrat slavil Ulaga, nato pa med letoma 1988 in 2012 ni bilo nobene zmage, lani je slavil Robert Kranjec.

"Zelo si je želel uspeha v Planici, zato je prvi dan počel bedarije, nato se je umiril in suvereno poletel na vseh drugih skokih. Pred drugim skokom sem bolj gledal na veter, nisem bil preveč nervozen. Ko sem videl številko ena na semaforju, sem bil seveda vesel. Srečal sem trenerja Gorana Janusa, ki mu je šlo na jok. Zelo lepo je, da je nekomu iz družine uspelo nekaj, kar meni ni," je bil Miran zelo zadovoljen v izteku po nedeljski tekmi.

Zmaga ni edini imperativ
Prevečkrat so Jurija primerjali z Gregorjem Schlierenzaurjem, oba sta blestela leta 2006 na mladinskem svetovnem prvenstvu v Kranju. "Jurij gre s krajšimi koraki proti vrhu, napredek je opazen. Ko bo popravil odskok, bo nevarnejši tudi na manjših skakalnicah. Zmaga ni edini imperativ, pomembno je predvsem, da stabilno skače in ima konstantne izide," je še dodal Miran Tepeš.

Tudi Jon želi postati vrhunski skakalec
Najmlajši član družine Jon prav tako že trenira skoke in si želi iti po poteh Jurija. V nedeljo v Planici je skupaj s sestro Anjo užival, kar malce sram ga je bilo, ker je bil v središču dogajanja. Anja je na zadnji tekmi sezone svetovnega pokala na Holmenkollnu padla in si huje poškodovala koleno, čaka jo dolgotrajno okrevanje. Tekme v Planici je spremljala na berglah. Letos je svetovni pokal končala na 17. mestu, zbrala je 228 točk.

Mati Zlata v kleti družinske hiše šiva kombinezone, za Planico je sešila prav posebnega, ki je bil očitno odličen.