Jurij Tepeš je slavil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu in sezono končal na skupnem 13. mestu. Še nikoli ni bil tako visoko. Foto: BoBo
Jurij Tepeš je slavil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu in sezono končal na skupnem 13. mestu. Še nikoli ni bil tako visoko. Foto: BoBo

Tepeš se je na ekipnih tekmah svetovnega pokala že veselil zmage, toda posamična zmaga je vendarle nekaj povsem drugega. "Kdaj moraš sam zmagati, da doživiš to veselje ob razglasitvi," je povedal za TV Slovenija takoj po tem, ko so njemu na čast predvajali slovensko himno.

"Današnjo tekmo sem doživel zelo čustveno. Zelo vesel sem bil že po prvi seriji. Vedel sem, da bodo izpeljali dve seriji, in v finalu sem se moral zelo potruditi. Sicer nisem vedel, da bo malo vzgornjika, saj bi skočil drugače. Ampak super! Danes se mi je res vse izšlo, vedel sem, da te priložnosti ne smem izpustiti iz rok."

Četrtkov padec učinkoval pozitivno
Letošnjo Planico je 24-letni Tepeš začel nesrečno, saj je padel: "Morda je dobro, da sem prvi skok v Planici padel, potem sem začel skakati drugače. Očitno bolje skačem, če najprej padem. V Harrachovu sem bil tudi tretji, potem ko sem prej padel."

Jurij se bo po dolgi sezoni odpočil, potem pa bo že začel priprave na olimpijsko sezono: "Treba se bo navaditi, da ne bom mogel hoditi po stopnicah, ampak - ni problema."

Osmi Slovenec z zmago
Tepeš je postal osmi slovenski skakalec z zmago na tekmi svetovnega pokala. Pred njim je to uspelo Primožu Ulagi (9), Franciju Petku (1), Primožu Peterki (15), Robertu Kranjcu (5), Petru Žonti (1), Roku Urbancu (1) in Jaki Hvali (1). To je bila sicer 34. slovenska zmaga v svetovnem pokalu.

Da se prihodnjo sezono na prenovljeni planiški velikanki ne bi znašel, se ne boji: "Ne, zdaj bo letalnica še boljša."

Na novi letalnici do 250 metrov
Slovo od letalnice bratov Gorišek je bilo torej nepozabno. Z gradbenimi posegi (dela se bodo začela junija) jo bodo zdaj povsem prenovili, omogočala pa bo polete do 250 metrov:

"To bo popolnoma druga letalnica, občutek letalcev bo drugačen. Veliko lažje se bo pripeljati na mizo, bo pa seveda večja in zato bo treba biti lovec na daljave, da jo boš lahko izkoristil v celoti," je povedal vodja tekmovanja Jelko Gros.

Tepeš bo na dopust odšel v Šrilanko, njegov reprezentančni kolega Robi Kranjec pa še ni razkril, kam bo odšel. Za Val 202 je povedal le: "Najprej na balkon v 'lavor'."