Kaisa Mäkäräinen je presenetila z odličnim streljanjem, ki ji sicer povzroča velike težave, v smučini je vedno med najhitrejšimi. Foto: EPA
Kaisa Mäkäräinen je presenetila z odličnim streljanjem, ki ji sicer povzroča velike težave, v smučini je vedno med najhitrejšimi. Foto: EPA
Gabriela Koukalova
Gabriela Koukalova je zadela vseh deset strelov, a je bila v smučini precej počasnejša od Mäkäräinenove. Foto: EPA
Zmaga Mäkäräinenove, Gregorinova 22.

, ki ne slovi kot odlična strelka, je zadela vseh deset strelov na šprintu v Ruhpoldingu. Finka se je veselila zanesljive zmage. Teja Gregorin je z 22. mestom, kar je njena najboljša uvrstitev sezone.

Na 7,5 kilometra dolgi preizkušnji je Čehinjo Gabrielo Koukalovo prehitela za 22 sekund. Tretja je bila Nemka Laura Dahlmeier, ki je zaostala pol minute.
Mäkäräinenova je bila izvrstna tako pri strelskih kot tekaških nalogah in zanesljivo prišla do svoje 20. zmage v svetovnem pokalu. Po tekmi je povedala, da je bila to popolna tekma zanjo. Do živega ji ni mogla niti skupno vodilna Koukalova, ki je bila na strelišču prav tako stoodstotna. Vse tarče je zadela tudi Dahlmeierjeva, ki je ob bučni pomoči občinstva prišla na sedme stopničke v sezoni.

Gregorinova najbolje letos
Pred 15.000 gledalci je bila najboljša Slovenka Teja Gregorin, ki je z dvema zgrešenima tarčama zasedla 22. mesto, zaostala pa je minuto in 57 sekund. Anja Eržen je bila 59. z dvema zgrešenima streloma in tremi minutami zaostanka.

Od slovenskih biatlonk se je v smučino prva podala Erženova, ki je strelišče prvič zapustila brez napake. Gregorinova pa je morala po streljanju leže enkrat zaviti v kazenski krog, kar se ji ne dogaja pogosto. Po prvem strelskem nastopu je imela enak čas kot njena mlajša rojakinja.

Na drugem strelskem postanku se je Erženovi zalomilo, saj je pustila dve tarči nepokriti in morala odteči dodatnih 300 metrov. To je bilo v tako močni konkurenci preveč, da bi lahko upala na točke svetovnega pokala, zato pa ravno dovolj, da se je še drugič zaporedoma uvrstila na zasledovalno preizkušnjo.

Tudi Gregorinovi se je na drugem strelskem postanku prikradla napaka. Toda v zadnjem krogu je povišala ritem, prehitela kopico tekmic in dokazala, da je v dobri formi. Imela je 13. tekaški čas, skupno 22. mesto pa pomeni njeno najboljšo posamično uvrstitev v sezoni. Prejšnji konec tedna je bila na zasledovanju 23.
Kos ni zadovoljen s streljanjem
"Njen nastop ocenjujem kot zelo dober. Razen streljanja. Vsaj leže si ne moremo privoščiti zgrešenih strelov. To je edini minus. Generalno gledano je bil njen nastop dober, ni pa bil stoodstoten. Obe dekleti sta sposobni zadevati ničle," je povedal glavni trener Tomaš Kos in se ozrl tudi na njeno tekaško formo. "Ko se dobro počuti, ima zadnji krog izredno hiter," pravi Kos in pojasnjuje, da je to njena taktika.
V nedeljo bosta v Ruhpoldingu še zasledovalni tekmi v ženski in moški konkurenci. Pri moških bosta Slovenijo zastopala Klemen Bauer in Jakov Fak, pri dekletih pa Gregorinova in Erženova.

Šprint (Ž), 7,5 km:                  * 
 1. K. MÄKÄRÄINEN     FIN   20:51,8 (0)
 2. G. KOUKALOVA      ČEŠ     +22,0 (0)
 3. L. DAHLMEIER      NEM      30,1 (0)
 4. M. DORIN HABERT   FRA      48,6 (1)
 5. D. WIERER         ITA      57,7 (0)
 6. F. HILDEBRAND     NEM      59,8 (0)
 7. H. OEBERG         ŠVE    1:18,8 (0)
 8. G. VIŠNEVSKA      KAZ    1:20,3 (1)
 9. A. BESCOND        FRA    1:25,4 (0)
10. M. GWIZDON        POL    1:26,6 (0)
...                                    
22. T. GREGORIN       SLO    1:57,2 (2)
59. A. ERŽEN          SLO    3:04,1 (2)
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi

Skupni vrstni red (12/25):                        
 1. G. KOUKALOVA       ČEŠ         533 
 2. L. DAHLMEIER       NEM         512 
 3. K. MÄKÄRÄINEN      FIN         508 
 4. M. DORIN HABERT    FRA         469 
 5. D. WIERER          ITA         396 
...                                    
39. T. GREGORIN        SLO          81 
83. A. ERŽEN           SLO           4 
 


Zmaga Mäkäräinenove, Gregorinova 22.