Andrea Massi je Tino Maze popeljal do neverjetnih uspehov, med katerimi imata največji sijaj nepozabna sezona 2013, ko je Mazejeva osvojila osupljivih 2.414 točk v svetovnem pokalu, in zlata olimpijska medalja v smuku. Foto: BoBo
Andrea Massi je Tino Maze popeljal do neverjetnih uspehov, med katerimi imata največji sijaj nepozabna sezona 2013, ko je Mazejeva osvojila osupljivih 2.414 točk v svetovnem pokalu, in zlata olimpijska medalja v smuku. Foto: BoBo

Najini računi so čisti in moje stališče je jasno: kar se tiče smučarske kariere, sem z njo zadevo končal. Upam, da me ne bo, če nadaljuje kariero, prosila, naj to storim tudi jaz.

Tina Maze
Tina Maze je po sezoni 2014/15 sporočila, da v naslednji zimi ne bo tekmovala, vedno bolj pa se zdi, da se ne bo več vrnila na bele poljane. Foto: EPA

Eno sezono sem imel 242 holesterola in štiri odstotke maščobe, tako da je bilo telo povsem zastrupljeno. Vse rdeče luči so gorele, še posebej, ker imam slabe izkušnje iz svoje družine. Prioriteta je zdravje.

Andrea Massi in Tina Maze
Andrea Massi ne priznava polovičarstva in to je morala sprejeti tudi Tina Maze, čeprav včasih nehote, kar je pripeljalo do mnogih trenj v ekipi Team to aMaze. Foto: Aleš Fevžer

Če bi prevzel višjo funkcijo, bi želel absolutno avtoriteto, čeprav razumem, da si tega večina ne želi.

Tina Maze
Massi je prepričan, da bi bila Tina Maze hitro spet vrhunsko pripravljena, če bi se odločila za nadaljevanje kariere, bi pa verjetno bile polemike, v katerih disciplinah naj tekmuje. Foto: EPA

Boštjan Kline je velik potencial. Verjetno je ujel zadnji vlak. Če ne bi letos naredil tega rezultata, bi imeli še enega mladinskega svetovnega prvaka, ki je zamudil priložnost.

Ana Drev
Ana Drev se je zadnjo sezono prebila med najboljše veleslalomistke sveta. Andrea Massi je že pred prvo tekmo vedel, da je njen prostor na stopničkah za zmagovalke. Foto: EPA

Vidim to generacijo, kako hodi po mestu in se zabije v prometni znak, telefon mora imeti pa tudi na stranišču pri sebi. Sem proti temu. Veliko problemov je v športu zaradi sodobne tehnologije.

Massiju je "počitek" v zadnji sezoni zelo ustrezal, potem ko je bil od leta 2007 vodja ekipe Tine Maze, kar je bilo izredno stresno. Tudi če bi se Mazejeva odločila, da nadaljuje kariero (Massi pravi, da še ni sprejela nobene odločitve in da smo mediji napačno interpretirali njene besede na predstavitvi slikanice Tina in medvedja moč), bi morala novo poglavje spisati brez Massija: "Na športnem področju se ne mislim več prepirati z njo. In točno vem, da bi se takoj sprla, če bi nadaljevala, ker sem tak, da zahtevam vedno preveč." Tema MMC-jevega intervjuja z Massijem je bilo tudi Massijevo sodelovanje s Smučarsko zvezo Slovenije in njegov pogled na napredek slovenskega smučanja, ki je bil v zadnji zimi zelo opazen.


Zdi se, da je Tina Maze bolj kot ne odločena, da konča kariero ...
Sam nisem slišal, da bi najavila konec kariere. Mediji ste slabo interpretirali izjavo. Le otroku je odgovorila, da bi se po premoru težko vrnila, sprejela pa še ni nobene odločitve.

No, tudi za TV Slovenija je izjavila, da nima tiste prave tekmovalne energije ... Pa imate tudi vi kakšen vpliv na to, kakšna bo dokončna odločitev?
Ne, gre za njeno odločitev, ki jo bom spoštoval. Osem let sem jaz skrbel za treninge in za tekme, pri tej odločitvi pa se mi zdi samoumevno, da se ne vmešavam. Gre tudi za znak spoštovanja. Ima le moj nasvet, da bo morala, če bo nadaljevala, to narediti na polno, ker ni kateri koli smučar, ampak Tina Maze, ki je izpolnila vse cilje, razen slalomskega globusa, kar pa je bila moja krivda.

Mislite na tisto tekmo v Lenzerheideju in prigodo s kavo?
Drži. Med obema tekoma mi je padla pozornost in nisem bil pazljiv, Tina pa je zelo občutljiva na prehrano. Spila je kavo preveč, kar je bilo narobe, ker ni bila navajena. Vsa Slovenija se je takrat smejala, ker očitno ni razumela, da 'mašina formule ena', kot je Tina, hitro čuti posledice ene napačne odločitve.

Kako hitro bi Tina Maze ujela vrhunsko pripravljenost, če bi se odločila za nadaljevanje kariere?
Zelo hitro. Vsemu svetu je pokazala, kaj pomeni biti fizično pripravljen do popolnosti in brez dvoma bi to ponovila. Je pa vprašanje, ali bi tekmovala v vseh disciplinah. Tu se verjetno ne bi strinjala, saj bi Tina najbrž želela tekmovati le v hitrih disciplinah, jaz pa bi ji svetoval tehnični disciplini.

Če bi se vrnila v svetovni pokal, si težko predstavljamo, da v njeni ekipi ne bi bili vi, čeprav razmišljate drugače.
Najini računi so čisti in moje stališče je jasno: kar se tiče smučarske kariere, sem z njo zadevo končal. Upam, da me ne bo, če nadaljuje kariero, prosila, naj to storim tudi jaz.

Ampak v tem primeru bi bili verjetno pred težko odločitvijo ...
Upam, da bi se svoje odločitve držal, čeprav so ženske lahko zelo prepričljive. Se strinjam, bil bi problem. Še enkrat: upam, da me ne vpraša. Bi ji pa lahko sestavil ekipo, čeprav vidim v kondicijskem trenerju velik problem. Ne vem, kdo bi lahko ukrotil takšnega dirkalnega konja, kot rečemo v Italiji, seveda v najboljšem smislu.

Toda težko si je predstavljati, da bi lahko nadaljevala brez vas ...
Na začetku najinega sodelovanja, ko je bilo najbolj stresno, sem ji rekel: "Če umrem med prvim in drugim tekom, moraš še vedno zmagati." Športnik mora biti odvisen le od sebe. Enostavno mora biti sebičnež in ne sme biti odvisen od drugega.

Se tudi bojite, da bi morali spet čez vse spore, nesoglasja, ki so zaznamovali vajino pot do uspeha ...
Najin odnos je bil vedno na kocki. Na športnem področju se zato ne mislim več prepirati z njo. In točno vem, da bi se takoj sprla, če bi nadaljevala, ker sem tak, da zahtevam vedno preveč. Stara zgodba.

Ste tudi izjemen motivator in ste znali Tini vcepiti zmagovalno miselnost, ki pogosto manjka slovenskim športnikom ...
Vedel sem, kakšen je njen domet. Spomnim se, da sem Vitu Divcu (novinarju časnika Delo; op. a.) rekel, da bo v svetovnem pokalu sposobna preseči mejo 2000 točk, pa so se mi smejali. Češ, kako bo to uspelo Tini, če še Vonnovi ne. Treba je povedati, koliko je ura. Vedel sem, da je najboljša smučarka na svetu. Tri, štiri smučarke na svetu so morda takšne, da takoj opaziš to harmonijo gibanja, spontanost, sproščenost ...

Če predpostavimo, da ste s Tino Maze res končali smučarsko zgodbo - potem ko ste bili v zadnji sezoni le nadzornik, si verjetno pri Smučarski zvezi Slovenije želijo, da bi dobili kakšno pomembnejšo vlogo?
Moram priznati, da sta tako direktor SZS-ja Joško Križan kot Marko Gorjanc po tihem izrazila to željo. Sem počaščen, hkrati pa vem, da si določeni trenerji ne želijo moje prisotnosti. Vse skupaj je zato malo konfliktno. Bil sem na Krvavcu (tam so bile zadnji konec tedna tekme za državno prvenstvo; op. a.) in je bilo med tekmovalci zelo prijetno vzdušje, ne pa tudi med trenerji. Se že kažejo nizki udarci.

Se bojijo za svoje službe?
Vsak trener se mora vsak dan bati za službo. Vsak dan moraš začeti znova, ne smeš skrbeti le zase, ampak biti nenehno na prepihu. Tudi jaz nisem nikoli razmišljal, da bi bil vse življenje trener. Si eno obdobje, potem moraš dobiti druge funkcije in se umakniti, sicer je vse skupaj ubijalsko.

Niste zadnjo sezono nič pogrešali ritma 'belega cirkusa', tekem, vsega blišča, Tininih zmagoslavij, kar pa je resda povezano tudi s stresom?
Tega stresa res nisem pogrešal. Eno sezono sem imel 242 holesterola in štiri odstotke maščobe, tako da je bilo telo povsem zastrupljeno. Vse rdeče luči so gorele, še posebej, ker imam slabe izkušnje iz svoje družine. Prioriteta je zdravje. Druga stvar je ta, da grem vedno na polno ali pa se projekta raje ne lotim. Zato je bila letošnja izkušnja, ko sem bil svetovalec, dobra. Zlasti Peter Pen (trener za hitre discipline v moški reprezentanci) je to znal dobro izkoristiti. Skratka, zame je bila ta vloga primerna in Smučarski zvezi se zahvaljujem, da mi je to omogočila.

Če se dogovorite s SZS-jem: v kakšni vlogi bi lahko pomagali slovenskemu smučanju?
Če bi prevzel višjo funkcijo, bi želel absolutno avtoriteto, čeprav razumem, da si tega večina ne želi. Sestavil bi ekipe, trenerje. Mislim, da alpske discipline potrebujejo močno, trdo roko, nekoga, ki ima moč, da sprejema odločitve. Ta ustroj, ko imamo strokovni svet, alpski odbor in klube, po mojem mnenju ni najboljši. Treba bo razmišljati malo drugače.

Slovensko alpsko smučanje je zadnjo sezono naredilo lep napredek, kar velja zlasti za Ano Drev in Boštjana Klineta. Z moško reprezentanco ste sodelovali pri kondicijski pripravi. Si morda lastite del zaslug za Boštjanovo sezono?
Ne. Zaslug si nisem lastil niti takrat, ko je Tina zmagovala. Strinjam pa se, da je opazna sprememba. Boštjan Kline je velik potencial. Verjetno je ujel zadnji vlak. Če ne bi letos naredil tega rezultata, bi imeli še enega mladinskega svetovnega prvaka, ki je zamudil priložnost. Malo drugače je bilo z Ano Drev. Ni skrivnost, da sem jo dal v Söldnu pod pritisk, žal pa je (trener ženske reprezentance) Denis Šteharnik to vzel kot slabo.

Lahko ponovite, kaj ste pred uvodno tekmo svetovnega pokala rekli Ani Drev?
Gledala je proti söldenski strmini in sem ji rekel: "Moraš narediti stopničke. Novinarjem bom rekel, da si lahko med deset, tebi pa povem, da si lahko med tri." Ocenil sem konkurenco in ji enostavno povedal, da je zrela za vrh. Mislim, da bi danes storil isto. Ana je to sprejela dobro, a sem dobil od trenerjev nazaj, kaj se vmešavam. Zdi se mi, da je treba tekmovalke 'fejst našponati' (močno priviti), saj so preveč v vati. V Sloveniji je tako, da so, potem ko naredijo dober rezultat, tekmovalci pri trenerjih hitro zvezde. K sreči je Ana ostala na tleh. Všeč mi je bilo tudi, kako sta se to sezono obnašala Peter Pen in Boštjan Kline.

Imate tudi ponudbe iz tujine?
Imam, vendar o tem nerad govorim, da ne bo izpadlo, da se hvalim, poleg tega ima SZS prednost. Navsezadnje imam pogodbo, ki je bila avtomatično obnovljena še za naslednjo sezono. Da, dobil sem ponudbo iz dveh reprezentanc, poleg tega pa še eno dodatno ponudbo za sodelovanje z eno tekmovalko in ponudbo multinacionalke, ki želi speljati poseben projekt. Nekateri sponzorji so se namreč naveličali sponzorirati smučanje na klasičen sistem.

Vaši intervjuji so vedno zelo brani, vaše misli pogosto citirane. Zakaj niste na družbenih omrežjih, kjer bi imeli gotovo veliko sledilcev?
Ker sem skregan z družbenimi omrežji in z računalniki. Vidim to generacijo, kako hodi po mestu in se zabije v prometni znak, telefon mora imeti pa tudi na stranišču pri sebi. Sem proti temu. Veliko problemov je v športu zaradi sodobne tehnologije. Pomanjkanje zbranosti sem opazil tudi pri Tini. Dva "blackouta" je imela. Preveč je vsega in športnik izgubi koncentracijo. Ante Kostelić je Janici v določenem trenutku prepovedal uporabljati mobilne naprave.

Ste tudi vi to prepovedali Tini?
Bili smo v konfliktu, ampak žal sem prepozno odreagiral. Tudi Tina je prepozno razumela, čeprav razumem, da raje piše, kot govori. Pri meni je obratno.

Boste šli tudi to pomlad na turno smuko, ki je vaša zelo priljubljena rekreacija?
Seveda. V Dolomite.

Sam ali s Tino?
Sam.

Tomaž Okorn

Najini računi so čisti in moje stališče je jasno: kar se tiče smučarske kariere, sem z njo zadevo končal. Upam, da me ne bo, če nadaljuje kariero, prosila, naj to storim tudi jaz.

Eno sezono sem imel 242 holesterola in štiri odstotke maščobe, tako da je bilo telo povsem zastrupljeno. Vse rdeče luči so gorele, še posebej, ker imam slabe izkušnje iz svoje družine. Prioriteta je zdravje.

Če bi prevzel višjo funkcijo, bi želel absolutno avtoriteto, čeprav razumem, da si tega večina ne želi.

Boštjan Kline je velik potencial. Verjetno je ujel zadnji vlak. Če ne bi letos naredil tega rezultata, bi imeli še enega mladinskega svetovnega prvaka, ki je zamudil priložnost.

Vidim to generacijo, kako hodi po mestu in se zabije v prometni znak, telefon mora imeti pa tudi na stranišču pri sebi. Sem proti temu. Veliko problemov je v športu zaradi sodobne tehnologije.