Uroš Velepec je zavrnil namigovanja o težavah znotraj biatlonske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Velepec je zavrnil namigovanja o težavah znotraj biatlonske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO
Anja Eržen
Velepec korak naprej napoveduje tudi pri mladi Anji Eržen. Foto: Tomaž Šušteršič

Slovenski biatlonci so seveda uspešno krenili v poletno sezono, ki je le podlaga za nov niz tekem svetovnega pokala na snegu. "Sam nimam nobenih težav," pa ob tem trdi Velepec in pojasnjuje, da so trenerji in tekmovalci po dolgi in naporni sezoni tudi naveličani drug drugega, in ravno v takem trenutku so odjeknile izjave o odnosih znotraj reprezentance: "Po domače povedano, nas je nekdo dobil na levi nogi. Če te takrat sprašujejo o nekem mnenju, je to drugače, kot če bi vprašali danes. Mislim, da normalno sodelujemo."

K temu dodaja, da je bilo na koncu vse veliko prenapihnjeno: "Pojavile so se zgodbice, ki sem jih prvič slišal, pa sem del slovenskega biatlona že 12 let. A imaš ljudi, ki ti privoščijo uspeh, in takšne, ki ti ga ne."

Več v tujini, manj v domačem centru
Tudi priprave so se zaradi zapletov pri izboru vodstva reprezentance začele pozneje kot običajno. V nasprotju s prejšnjimi leti pa je bila ekipa letos več v tujini in manj v domačem centru na Rudnem polju na Pokljuki: "Začeli smo kasneje, a priprave tečejo normalno, dela se trdo in po načrtih. Zaradi vsega medijskega pompa, ki smo mu bili priča spomladi, zaradi milijona nerazumljenih in narobe napisanih stvari smo se umaknili v tujino. Na Pokljuki je vedno kdo in vedno se pojavljajo zgodbice. Mi smo se umaknili in normalno trenirali. Novinar pa mora imeti izredno voljo, da bi prišel k nam v Francijo na priprave, pa tudi zelo dobrega urednika, da ga tja pošlje."

Želja je novembrski sneg
Nedavno svetovno prvenstvo v poletnem biatlonu je s tremi medaljami potrdilo, da je slovenski tabor tudi pred novo sezono na pravi poti. Ta teden so biatlonci v Sloveniji opravili testiranja, prihodnji teden jih čakajo priprave v avstrijskem Obertilliachu, kjer se bodo na koncu pomerili tudi z Avstrijci. Nato se vrnejo domov, tudi na Pokljuko, novost pa je teden dni kolesarskih priprav na Obali. "Gre za podaljšan bazični trening, ker nam je v preteklosti baza morda malce preveč padla, in v poolimpijski sezoni si lahko privoščimo te priprave," še pravi Velepec, ki si želi, da bi imel že novembra na Pokljuki tudi sneg, na katerem bi se tekmovalci lahko pripravili na prvo tekmo nove sezone.

Formo tempirati za marec
V tej sezoni bo - v nasprotju z običajno prakso - svetovno prvenstvo v Kontiolahtiju na Finskem šele v marčevskem terminu: "Doslej so nam marčevske tekme rezultatsko bolj odgovarjale. V Kontiolahtiju je februarja preveč mraz, zato je termin razumljiv, lahko pa rečem, da nam tamkajšnje proge odgovarjajo in da bomo znali tudi za marec tempirati formo."

Bistvenih novosti v pripravi ni
Bistvenih novosti v pripravi ni, izjema je dejstvo, da je reprezentanco zapustil češki strokovnjak Tomaš Kos. "Dela je več, ker je treba načrtovati tudi strelske treninge. Zastavili smo nekoliko drugače in tekmovalci so dobili kar nekaj gradiv in se sami zavedajo določenih stvari, ne da jim jaz to razlagam. Tudi na primer, da je proženje pomembnejše kot merjenje. Operativni del na strelišču opravlja Boštjan Lekan."

Nad denarnimi težavami ne tarnajo
Kljub denarnim težavam Smučarske zveze Slovenije so biatlonci tisti, ki ne tarnajo: "Plačamo s kartico in naprava je ne zavrne. Zaupam predsedniku, da bomo zdržali, a moramo zdržati vsaj do novembra, ko del stroškov pade na Mednarodno biatlonsko zvezo (IBU)." Bolj se Velepec ukvarja s pomladitvijo reprezentance in že za letos napoveduje korak naprej pri mladih Lenartu Oblaku in Anji Eržen.

Obstaja želja po nizu poletnih tekem
Ozrl se je tudi na poletne tekme, ki jih želi Mednarodna biatlonska zveza čim bolj uveljaviti, sam pa je bil med tistimi, ki so bili po treh medaljah na poletnem SP-ju tudi v središču pozornosti: "Te tekme so zelo dobrodošle, a trenerji moramo natančno vedeti, kaj od katerega tekmovalca želimo, kdo gre po visoko uvrstitev, kdo samo po izkušnje. Sicer pa za poletje obstaja želja, da se izpelje niz tekem, podobno kot pozimi s serijo Anterselva, Ruhpolding, Oberhof, kamor bi res prišli vsi najboljši."