Takole je Jakov Fak predal Roku Tršanu. Foto: SZS
Takole je Jakov Fak predal Roku Tršanu. Foto: SZS
Jakov Fak
Jakov Fak je po nastopih v Antholzu dejal, da že dolgo ni bil tako utrujen. Foto: SZS
Svendsen, Boe, Bjoerndalen
Svendsen, brata Boe in Bjoerndalen so Norveški priborili drugo zaporedno zmago. Foto: EPA

.

Za Norveško, ki je slavila drugič zapored, so nastopili legendarni Ole Einar Bjoerndalen, brata Tarjei in Johannes Thingnes Boe ter Emil Hegle Svendsen. Po prvem nastopu, ko je Bjoerndalen enkrat popravljal, so bili v vodstvu Nemci. Erik Lesser je predal kot prvi. Nato je na zadnjem streljanju prednost zapravil Daniel Böhm in v drugi predaji so bili prvi Francozi s Quentinom Fillonom Mailletom. Mlajši izmed bratov Boe je tako kot starejši Tarjei potreboval dve popravi, a vseeno predal kot prvi, tik za njim pa je bil Nemec Arnd Peiffer. Simon Schempp je na strelišču s tremi nepokritimi tarčami izgubil dvoboj s Svendsenom. Tretje mesto so zasedli Francozi, ki so nastopili brez Martina Fourcada.

Slovenci so že po nastopu Dokla, ki je ob štirih popravah moral tudi enkrat v kazenski krog, zaostali dve minuti. Predal je kot 15. 15 sekund je nato pridobil Fak, ki je na drugem streljanju dvakrat popravljal in skupno napredoval na 12. mesto. Po nastopu Tršana, ki je dvakrat popravljal na prvem streljanju, je zaostanek znašal tri minute, Tršan pa je pridobil eno mesto. Dobro dodatno minuto je izgubil še Oblak, ki je enkrat popravljal. V slovenski ekipi tokrat ni bilo Klemna Bauerja, ki je zaradi bolezni izpustil že četrtkov sprint.

Fak po nastopu zelo utrujen
"Lahko bi bil boljši rezultat, a danes sem bil že precej utrujen. V treh tednih sem nastopil na vseh tekmah, vmes sem bil pa še bolan, kar se pozna. Bolj je izčrpano telo, bolj se pozna ta prehlad, na pljučih še vedno čutim, da to ni to, ampak šele takrat, ko sem res utrujen,"
je povedal Fak. O nastopih v Antholzu je strnil misli: "Zelo sem utrujen, že dolgo na tako. Naslednje dni bom izkoristil predvsem za ležanje, česa drugega ne vidim za boljšo regeneracijo. Od srede do nedelje bomo na Pokljuki, potem pa že gremo naprej. S svojo uvrstitvijo v seštevku svetovnega pokala sem kar zadovoljen, a bi bilo še bolje, če bi bil malo višje. Moram biti še bolj priden in mogoče pridejo še boljši časi."

"Žal postava ni bila popolna, saj je Klemen zbolel, tako da smo dali zraven Petra. Upali smo, da bo zdržal, po prvem streljanju je dobro kazalo. Potem je prišlo streljanje v stoje, kjer je naredil nepotrebne napake. Streli so bili precej mimo, ne vem, ali se je tresel, a pri njem smo računali na dve ničli oziroma mogoče na eno popravo. Zaostali smo dve minuti in potem uvrstitve med sedem ali osem, o katerih po navadi razmišljamo, niso bile več dosegljive. Jakov je naredil super tekmo, a več kot to ni zmogel. Rok se je izkazal za enega izmed najstabilnejših, čeprav je šele tri mesece v biatlonu. Če se mu ne bi obrnil veter ob pripravah na strel, bi tudi v leže pokril vse. Dobro se je odzval po tem, ko je zgrešil dva strela. Lenart je imel podobne težave, saj je prav tako streljal prepočasi. V štafetah je treba tvegati in streljati hitro. Na koncu deseto ali 12. mesto ne šteje veliko, štejejo vrhunske predstave, ki jih ekipa lahko doseže, če vsi vse naredijo dobro. Računali smo na 13. mesto brez Bauerja, danes smo 12. Boli samo to, da Peter ni naredil tistega, kar bi moral, druge fante pa velja vse pohvaliti," je dodal glavni trener Uroš Velepec.

Žensko štafetno preizkušnjo so dobile Nemke pred Čehinjami in Ukrajinkami. Slovenke niso nastopile.

Štafeta 4 x 7,5 km (M):           *    
 1. NORVEŠKA          1:15:36,7 (0+5)  
    Bjoerndalen/T.Boe/J.T.Boe/Svendsen 
 2. NEMČIJA               +16,4 (0+7)  
    Lesser/Böhm/Peiffer/Schempp        
 3. FRANCIJA               42,0 (0+5)  
    S.Fourcade/Fillon/Desthieux/Beatrix
 4. AVSTRIJA               49,8 (0+7)  
 5. RUSIJA                 58,5 (0+6)  
 6. ČEŠKA                1:13,1 (0+8)  
 7. UKRAJINA             2:32,8 (0+12  
 8. ZDA                  3:28,9 (3+17) 
 9. KANADA               3:36,1 (1+15) 
10. ITALIJA              3:49,6 (4+13) 
11. SLOVAŠKA             4:07,2 (2+13) 
12. SLOVENIJA            4:07,5 (1+9)  
    Dokl/Fak/Tršan/Oblak               
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi
 
Štafeta 4 x 6 km (Ž):             *   
 1. NEMČIJA           1:18:47,7 (2+10)
    Hildebrand/Preuss/Kummer/Dahlmeier
 2. ČEŠKA                 +35,0 (0+15)
    Puškarčikova/Soukalova/Landova/   
    Vitkova                           
 3. UKRAJINA               45,3 (3+14)
    Džima/Burdiga/Abramova/           
    Va. Semerenko                     
 4. RUSIJA                 57,2 (1+9) 
 5. FRANCIJA             1:03,1 (2+15)
 6. BELORUSIJA           1:18,2 (3+13)
 7. ITALIJA              1:50,5 (3+16)
 8. ŠVICA                2:38,3 (2+16)
 9. POLJSKA              3:10,1 (2+15)
10. KANADA               3:30,3 (3+17)
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi