Jaka Hvala (desno) je bil v prvi četrtini sezone že nekajkrat blizu stopničkam. Mu bo na zmagovalni oder uspelo stopiti na novoletni turneji? Foto: MMC RTV SLO/Simon Maljevac
Jaka Hvala (desno) je bil v prvi četrtini sezone že nekajkrat blizu stopničkam. Mu bo na zmagovalni oder uspelo stopiti na novoletni turneji? Foto: MMC RTV SLO/Simon Maljevac
Goran Janus
Goran Janus: "Kar se tiče novoletne turneje, imamo v ekipi tri novince, ki bodo prvič nastopili na turneji - Jako, Tomaža in Matjaža. Cilji za turnejo so bili zastavljeni že prej - se pravi enkrat skupno do 12. mesta in drugič do 20. Jaz verjamem, da so po zadnjih uspešnih tekmah želje in apetiti še večji." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Pred nordijci novoletna turneja

Prvo ime skakalne reprezentance bo komaj 19-letni Jaka Hvala, trenutno deveti v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Tik za njim je Peter Prevc na 11. mestu, v Nemčijo pa bodo odpotovali še Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Matjaž Pungertar in Tomaž Naglič, ki je v ekipi zamenjal Jerneja Damjana.

Izboljšati 14. mesto iz lanske sezone
Skakalci so po vrnitvi iz Engelberga trenirali v Kranju, že v soboto pa bodo lahko prvič trenirali v domači Planici na 120-metrski napravi, ki so jo v petek do konca uredili za treninge. "Lani smo novoletno turnejo končali na 14. oziroma 20. mestu v skupni razvrstitvi, letos si želimo predvsem izboljšati lanske izide. Glede na to, na kako visoki ravni so fantje skakali že v Engelbergu in nato na treningih, pa lahko pričakujemo letos tudi kakšno presenečenje," je povedal Janus, ki se bo z ekipo na novoletno turnejo odpravil čez natanko teden dni.

Tour de Ski: Sedem tekem v devetih dneh
Medtem pa slovenske smučarske tekačice čaka turneja Tour de Ski, ki se bo 29. decembra začela s prologom v Oberhofu. Dan pozneje sledi zasledovalna tekma klasično. Turneja se bo nato preselila v Münstertal v Švico, kjer bo 1. januarja 2013 na sporedu sprint v prosti tehniki. Nato tekače pred finalom v dolini Fiemme, ki bo 6. januarja, čakajo še tri tekme. Skupno se bodo tekači v devetih dneh pomerili na sedmih tekmah, ki bodo na petih prizoriščih in v treh državah.

Fabjanovo muči vnetje sinusov
Slovenske barve bodo na turneji zastopale Vesna Fabjan, če bo do odhoda premagala bakterijsko vnetje sinusov, Barbara Jezeršek, ki bo edina v slovenski ekipi skušala oddelati vseh sedem tekem, in Alenka Čebašek. "V ponedeljek smo se vrnili iz Kanade po mesecu in pol. Pred sezono smo v Skandinaviji dobro trenirali, nato pa smo imeli težave z zdravjem. Upam, da bodo že na turneji prišli rezultati, kot smo jih pričakovali ob začetku sezone. Glavni cilj je, da taktično dobro oddelamo tekme," je povedal glavni trener reprezentance Marko Gracer, ki bo z ekipo do odhoda vadil na Pokljuki.

Pred nordijci novoletna turneja