Petra Majdič ne bo slovenska ambasadorka na junijskem kongresu Mednarodne smučarske zveze v Cancunu, ampak jo bo nadomestil Igor E. Bergant. Foto: BoBo
Petra Majdič ne bo slovenska ambasadorka na junijskem kongresu Mednarodne smučarske zveze v Cancunu, ampak jo bo nadomestil Igor E. Bergant. Foto: BoBo

Krovna nacionalna smučarska organizacija se je doslej s Planico dvakrat neuspešno potegovala za prireditelja nordijskega svetovnega prvenstva. Leta 2017 je "zmagal" Falun, za nordijsko prvenstvo, ki bo leta 2019, pa je s kandidaturo delegate najbolj prepričal Seefeld.

Mednarodna smučarska zveza bo prireditelja nordijskega svetovnega prvenstva 2021 izbrala na jubilejnem 50. kongresu, ki bo od 5. do 11. junija v mehiškem letovišču Cancun. Z novim nordijskim centrom bo Planica zelo konkurenčna in se bo lahko postavila ob bok protikandidatoma Trondheimu in Oberstdorfu. Smučarska zveza Slovenije bo s Planico v Cancunu kandidirala tudi za organizacijo svetovnega prvenstva v poletih leta 2020.

Nobenih dodatnih vprašanj
"Morali se bomo pošteno boriti, čeprav so vsa dosedanja poročila za nas zelo ugodna in na visoki ravni. Dejstvo je, da smo v Planici uspešno organizirali vsa tekmovanja, ki bodo tudi na sporedu svetovnega prvenstva. Na koncu bo o prireditelju odločalo 17 ljudi v FIS-u. Kandidaturo smo oddali v roku, poslali smo tudi zajetno 200 strani obsežno predstavitev, ki se nanaša na objekte. Smo pa bili presenečeni, da nismo prejeli nobenih dodatnih vprašanj ali zahtev, da bi si izborna komisija razmere v Planici sama ogledala. Po tisti nesrečni južnokorejski predstavitvi smo se odločili za nekaj bistvenih sprememb," je na ponedeljkovi seji na sedežu SZS-ja povedal vodja delovne skupine za kandidaturo Planice Janez Bukovnik.

Majdičeva se želi posvetiti materinstvu
V primerjavi s prejšnjima kandidaturama nekdanja vrhunska športnica Petra Majdič, ki je lani marca prvič postala mamica, kot ambasadorka svetovnega prvenstva zaradi osebnih razlogov ne bo sodelovala v Cancunu. Majdičeva ostaja ambasadorka kandidature Planice za SP leta 2021. Prek sodobnih medijev bo prisotna pri promociji in predstavitvah.
V ekipi bo še vedno Franci Petek, ki se mu bo pridružil Igor E. Bergant, dolgoletni športni novinar nacionalne televizije in voditelj TV Odmevov.

"Glede na to, da smo tretjič na kandidacijski listi, bodo tudi stroški kotizacije manjši, skupni stroški za obe kandidaturi so tako v okviru potrjenega programa in znašajo 272.000 evrov, 75.000 evrov smo dobili od partnerskih mest in partnerjev. 15. maja bomo na pot v Mehiko že poslali prvo opremo, kandidaturo bomo predstavili na stojnici, članom predsedstva FIS-a, s seboj bomo imeli kuharja, edino hostese bomo morali najeti v Cancunu," je še dejal Bukovnik.