Smučarski reprezentanti so bili dobro razpoloženi. Foto: BoBo
Smučarski reprezentanti so bili dobro razpoloženi. Foto: BoBo
Jožko Križan
Direktor Smučarske zveze Slovenije Jožko Križan v pogovoru s smučarji. Foto: BoBo
Filip Flisar
Filip Flisar in druščina obljubljata, da bodo dali vse od sebe. Foto: BoBo
Smučarji optimistično v novo sezono

V Sori pri Medvodah so se ob uživanju kulinaričnih dobrot predstavile vse zimske reprezentance, ki jih je uvodoma pozdravil predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar: "Po lanski rekordni sezoni verjamem, da so smučarji tudi letos dobro delali. Čas je, da se na zvezi umaknejo zdrahe in da besedo prepustimo športnikom," je bil kratek Smrekar, ki je še včeraj bil boj v poskusu prevzema oblasti v nordijskih reprezentancah, pred meseci se je zamenjalo biatlonsko vodstvo, kažejo se napake pri gradnji objektov, slišati je zahtevke po vračanju evropskih sredstev. Vse te zgodbe se bodo počasi umaknile tekmam.
Ilka in Sölden? Nič na silo!
Sezono tradicionalno odpirajo alpski smučarji z veleslalomom v Söldnu 23. (ženske) in 24. oktobra (moški). Ob odsotnosti Tine Maze bo vlogo prve dame slovenske smučarije morala prevzeti Ilka Štuhec, ki pa se s tem ne obremenjuje. "Želim si konstantno nastopati, ne da sem enkrat 27., drugič peta," je povedala Mariborčanka, ki se je odločila, da del priprav opravi s svojo ekipo, zato je trenirala tudi v Čilu. Ali bo sezono odprla že v Söldnu, še ne ve: "Če bodo spodbudne razmere in realna možnost za dober rezultat, bom šla, sicer raje ne, saj izgubiš dan treninga."
Šporn ni več poškodovan, ampak zgolj popraskan
Katarina Lavtar, ob Ani Drev najboljša slovenska veleslalomistka, je poudarila, da je ekipa na treningih zagnana: "Na zadnjih treningih sem količinsko poskusila narediti čim več. Kar nekaj deklet se bori za zadnje četrto mesto na uvodni tekmi v Söldnu, sama pa imam mesto tam že zagotovljeno." Moški reprezentanci za hitre discipline se je pol leta po poškodbi ahilove tetive, ki je zahtevala operacijo in dolgotrajno okrevanje, pridružil Andrej Šporn. Na druženje v Soro je prišel nekoliko opraskan po obrazu. "Če bi samo ležal doma, se mi to gotovo ne bi zgodilo," nam je v šali povedal 33-letni Kranjskogorčan.

Flisar komentiral Prvo ligo
Smučar prostega sloga Filip Flisar je moral najprej odgovoriti na provokacijo, kaj si misli ob pogledu na lestvico Prve lige, saj je namesto Maribora v vodstvu Olimpija (rešil se je s klasičnim pojasnjevanjem, da enkrat gre gor, drugič dol), nato pa poudaril, da je poleti moč in pogum nabiral na kolesu BMX: "Vse poteka po načrtu. Normalno sem treniral. Letošnjo sezono, ki je brez velikih tekmovanj, bi si želel izkoristiti, da najdem dobro ekipo in pridobivam konstantnost. V preteklosti sem imel s tem vedno težave. Lani sem treniral skupaj s Tomašem Krausom, ki se je nato poškodoval, zaradi česar nisem vedel, kaj naj storim."
Zlata plaketa za Uroša Velepca
Biatlonci so pred sezono doživeli menjave v trenerskem štabu. Ekipo je zapustil Uroš Velepec, ki se ga je smučarska zveza spomnila z zlato plaketo. Jakov Fak: "Forma je trenutno odlična. Pred nami sta še dva najpomembnejša meseca. Pred sezono nimam nobenega strahu." Skakalni as Peter Prevc na vprašanje, ali bo sezono v Planici sklenil s poletom prek 250 metrov, ni vedel pravega odgovora, sicer pa je povedal, da se je ravno vrnil s kondicijskih priprav in da na skakalnici že nekaj časa ni bil.
Košir ima zelo visoke cilje
Deskar Žan Košir je poleti veliko pozornosti namenil kondicijski pripravi: "Tehnika je bila vedno moja pozitivna plat. Dva ključna meseca sta še do začetka sezone. Letvico sem na vseh ravneh postavil zelo visoko. V letošnji sezoni ni velikih tekmovanj, zato sem bom osredotočil na večji uspeh na daljše obdobje." Tekačica Vesna Fabjan poudarja, da je vroče poletje pustilo posledice na ledenikih: "Po treningu potočimo kakšno solzico, ko pogledamo pod smuči. Čakamo na sneg, da bomo lahko testirali tudi kakšno opremo, pomembneje pa je, da novembra in decembra pade naravni sneg, ki ga najbolj potrebujemo."

Smučarji optimistično v novo sezono