Tina Maze je po slabi ameriški turneji spet v vrhunski formi. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Tina Maze je po slabi ameriški turneji spet v vrhunski formi. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Tina Maze
V Flachauu se je na stopničke povzpela 29-ič v karieri. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Mazejeva prvič letos na topničkah

Vendar ima sinočnje tretje mesto Tine Maze večji psihološki učinek kot kakšno poprej v njeni karieri. Zadnja dva slaloma sta bila namreč prelomnica, ki so jo njena ekipa, pa tudi smučarski navdušenci v Sloveniji, težko pričakovali. Mazejeva si zdaj upa tudi napadati postavitve, zdaj tekmuje in ne le smuča. Kolikor poznamo scenarije iz prejšnjih sezon, bo zdaj lahko začela "surfati" na valu. Ta val jo včasih ponese do kar nepričakovano dobrih rezultatov. Spomnimo se le, kako je na finalu lanske sezone premagala celo slalomistko z drugega planeta Marlies Schild.

Garaške priprave se začenjajo obrestovati
Kot je povedal trener Andrea Massi, je Tina zdaj končno predelala vse tisto, kar je bilo treba ob začetku sezone predelati. Na eni strani je to količina treninga, ki je bila preračunana za pet mesecev tekmovalne zime, na drugi strani pa zamotan proces iskanja pravih občutkov na opremi. Ker je Tina Maze predvsem umetnica belih strmin, so bile poletne priprave na neki način usmerjene proti njeni naravi. Niso bile namreč v prvi vrsti umetniške, pač pa predvsem garaške. Smučarski svetovni pokal je dolg pet mesecev in začetna naložba se dva meseca po oktobrski ledeniški uverturi začenja poplačevati, tekem pa je še ogromno.

V naporen januar z vrhunsko formo
Pred novim letom bodo smučarke nastopile še v Lienzu v Avstriji v obeh tehničnih disciplinah, na novega leta dan bo paralelna tekma na izpadanje v Münchnu, na kateri se je Tina pred enim letom odlično znašla in osvojila drugo mesto, potem pa pride naporen januarski del, v katerem lahko naša smučarska šampionka v primerjavi s prejšnjo sezono v bistvu samo pridobi. V obdobju od novoletne tekme v Münchnu do svetovnega prvenstva v Garmisch-Partenkirchnu je v prejšnji sezoni Črnjanka v petih tednih osvojila vsega 58 točk, torej manj kot zgolj na sinočnji tekmi v Flachauu. Ivica Kostelić je, če se spomnimo, v istem obdobju na moški strani belega cirkusa osvojil približno 1000 točk in zgolj v januarju odločil svetovni pokal. Ni težko napovedati, da bo tokrat Mazejeva v januarju osvojila več kot 58 točk. Privlačnost športa pa je v tem, da ne vemo, kako daleč jo bo nesel val.

Igor Tominec, Val 202

Mazejeva prvič letos na topničkah