Pogosto se je zgodilo, da so se skakalci pritoževali zaradi vetra v hrbet, in zdi se, da bodo nova pravila to
Pogosto se je zgodilo, da so se skakalci pritoževali zaradi vetra v hrbet, in zdi se, da bodo nova pravila to "krivico" omilila. Foto: Reuters

Pri skokih ne odloča samo daljava, tu so še sodniške ocene, odbitki in pribitki zaradi vetra ... Vsemu temu se bo zdaj pridružilo še novo pravilo 95-odstotne vrednosti daljave, če bo pred skokom tekmovalca trener zahteval znižanje naleta. Po novem bo skakalec - če bo trener zahteval znižanje zaletnega mesta -, dobil dodatne točke le, če bo s skokom dosegel 95 odstotkov velikosti skakalnice (npr. na 120-metrskih napravah bo moral tako skočiti vsaj 114 metrov). Če bo ostal pod to vrednostjo, dodatnih točk ne bo.

Do zdaj veljavno pravilo, po katerem so lahko trenerji uveljavili znižanje zaletnega mesta pred nastopom svojih tekmovalcev, so uvedli zaradi varnosti; toda zaradi precejšnjih bonusov so pravilo začeli izkoriščati tudi za taktične namene, saj so skakalci lahko za zaletno mesto ali dve nižje izhodišče dobili več točk. Z novim pravilom želijo omejiti prav taktiziranje.


Po drugi strani bodo več točk dobili skakalci, ki bodo imeli res slabe razmere. Pri vetru v hrbet bodo namreč vrednost točkovnega nadomestila povišali za 21 odstotkov.

In še novost za skakalce: kdor bo na vrhu skakalnice, bo lahko videl, koliko je do tistega trenutka meril najdaljši skok, saj bo to označeno z zeleno črto.